Uutiset

Työkoneet

Jopaline Oy – Ratojen sähköistystä kurottajalla

Mies löytyy haastatteluun Merlo 38.16S -kurottajan puikoista Helsingistä, Ilmalan ratapihalta. 16 metrin nostokorkeuden ilman jatkeita omaavan kurottajan kiskovarustuksen on tehnyt karjaalainen Vegamark Oy. Ratapihalla käynnissä on valopylväiden pystytystä. Ratapihaa on laajennettu usealla huoltotöihin tarkoitetulla kiskoparilla.

Asennusryhmässä ovat mukana myös Eltel Networks Finland Oy:n asentajat Kari Laine Naantalista ja Janne Mäkinen Salosta. Miehet asentavat valaisimet pylväitten päihin ennen pystyyn nostoa ja Mäkinen tekee vaadittavat sähkökytkennät. Noin 20 metrin pituinen ja ristikkorakenteinen pylväs on kevytrakenteinen ja nousee kurottajalla helposti. Perustukset pylväille ovat jo valmiina ja runko pultataan kiinni jalustaansa.

”Aloitin nämä ratahommat vuonna 1990 asentajana Sähköradat Oy:ssä. 2004 perustin Jopalinen ja ostin Elteliltä ensimmäisen kuorma-auton. 2006 tuli ensimmäinen Merlon ympäripyörivä kurottaja ja toinen puolitoista vuotta sitten. Siinä yritys alkoi sitten paisua vähän liian isoksi ja päätin myydä sen pois”, valottaa Palomäki historiaansa. Vanhemmassa Merlossa tunteja on mittarissa jo 6000.

”Työt kurottajilla ovat pääosin valomastojen ja portaalien pystytystä, kääntöorsien asennusta sekä lankojen trimmausta. Trimmaus tehdään henkilökorista käsin eli lankoihin asennetaan ripustimet. Paljon tehdään myös ns. kannattimien vaihtoja. Kannatin on ylempi lanka, joka nimensä mukaan kannattaa varsinaista johdinta. Ja jotta nämä kaikki em. työt luonistuisivat, on kurottajissa lisälaitteina korin lisäksi mm. piikit ja ristikkopuomi. Ja onhan sitä tehty kallioleikkauksissa rusnaustakin”, muistelee Palomäki.

Kunnossa koneet on pidetty käyttämällä säännöllisesti maahantuojan eli Rotator Oy:n huoltoa.

Pyöriä pitää

”Ympäripyörivyys on ehdoton valtti näissä töissä. Kurottaja on varsin monipuolinen kone ja kykenee suoriutumaan useista eri töistä. Kaivamaan sillä ei kuitenkaan pysty esimerkiksi elementtejä maahan, joten kaivavan kaluston rataversioitakin tarvitaan”, jatkaa Palomäki ja viittaa samalla hieman kauempana trimmauksessa työskentelevään Ratatekin uuteen kiskovarusteltuun Huddig 1260 –kaivurikuormaimeen.

”Rataosuuksilla teemme korjaustöitä, jotka sijoittuvat yksinomaan öiseen aikaan. Koska toisinaan työskennellään voimakkaan sähköjännitteen alla, täytyy koneesta löytyä tiettyjä turvalaitteita. Puomissa on mm. noston rajoittimet, joilla rajoitetaan nostokorkeutta.Rajoitinta tarvitaan, kun työskennellään ”kuumien” lankojen läheisyydessä. Ja aina pitää noudattaa tietysti myös huolellisuutta, ettei mennä liian lähelle jännitteisiä lankoja.”

”Näissä töissä kurottajan kapasiteetin rajat ei juuri ole tulleet vastaan. 2000 kilon taakkoja vielä siirtelen tällä kevyesti, mutta siitä raskaammat jätän yleensä muille koneille. Näissä uusissa koneissa potentiometri käännölle on ehdottomasti hyvä. Kun esimerkiksi lankojen keskellä nostetaan pylvästä pystyyn, pitää tarkkaan miettiä nostoreitti. Potentiometrillä pystyy käännön nopeuden kuristamaan erittäin hitaaksi, jolloin tarkkuus paranee. ”

”Hieman työprojektien aloitusta on nyt siirretty tulevaisuuteen, mutta töitä on kuitenkin riittänyt. Meillä on nyt käynnissä myös elementtien jakoa Seinäjoki – Vaasa rataosuudella. Sähköistettävää raidetta siellä on kaikkiaan 80 kilometriä. Sekin työllistää aikalailla”, päättää Palomäki.

www.jopaline.fi

www.ratatek.fi

www.rotator.fi

Lue seuraavaksi