Uutiset

Kuljetuskalusto

JOAB — päällirakenteita jätehuollon tarpeisiin

JOAB Cameleont mahdollistaa useiden erilaisten päällirakenteiden käytön samalla alustalla.

Jätehuollon ja kierrätyksen vaatimukset tiukentuvat vuosi vuodelta. Tiukentuneiden säännösten taloudellinen toimeenpano edellyttää usein toiminnan tehostamista jätteiden keräilyssä. Ruotsalaisella JOAB:lla on tarjota laaja valikoima jätehuollon tarpeisiin tarkoitettuja kuorma-autojen päällirakenteita ja pitkä kokemus niiden valmistamisesta.

Vuonna 1963 göteborgilainen Jan Olsson perusti JOAB:n, jonka toimialana oli autokorjaamotoiminta. Neljä vuotta myöhemmin hän valmisti ensimmäisen kuorma-autoon tarkoitetun päällirakenteen, joka oli Ruotsissa jätekuljetuksissa yleinen ”liftdumper”. Se on nostovarsilla auton takaa tietyn tyyppisen kontin kyytiin nostava laite, jolla kontit myös voidaan kipata. Suomessa se on niin harvinainen, ettei sille ole edes suomenkielistä nimitystä.

Vuonna 1987 JOAB valmisti ensimmäisen koukkuvaihtolavalaitteen ja kymmenen vuotta myöhemmin markkinoille tuotiin ensimmäinen matalarakenteinen koukkuvaihtolavalaite. Ensimmäiset jätepakkaajat JOAB valmisti vuonna 2006.

JOAB Suomessa

Kun JOAB vuonna 2013 täytti 50 vuotta, se päätti vahvistaa organisaatiotaan myös Suomessa. Mats Bylund nimitettiin myyntipäälliköksi Suomeen. Pajakulma Oy:n ja JOAB:n pitkään jatkunut yhteistyö jatkuu edelleen, vain työjako muuttui hieman. ”Nykyisin jätepakkaajien myynti on minulla ja koukkulaitteitten sekä minulla että Pajakulmalla. Pajakulma hoitaa entiseen tapaan myös JOAB:n tuotteitten huollot ja korjaukset sekä varaosahuollon”, Mats Bylund selventää.

Jätepakkajat

Oman tuotannon tehostamiseksi ja malliston laajentamiseksi jätepakkaajien segmentissä JOAB solmi yhteistyösopimuksen saksalaisen, Faun ja Zoeller -tuotemerkeistä tunnetun Kirchhoff Gruppe:n kanssa. Yhteistyön tuloksena JOAB markkinoi omaa mallistoaan täydentäviä Faun ja Zoeller -tuotteita omalla markkina-alueellaan. Lisäksi nykyisin JOAB.n jätepakkaajien säiliöt valmistetaan Faun-Zoeller -tehtaalla Puolassa. Varsinainen pakkaajan tekniikka rakennetaan edelleen Blomstermålassa, Ruotsissa, jossa pakkaajat myös asennetaan alustoihin.

Pohjoismaisilla markkinoilla, myös Suomessa, valtaosa uusista jätepakkaajista on yksi- tai kaksilokeroisia. Useamman jakeen keräilyyn JOAB:lla on tarjota taka- ja sivulastaajan yhdistelmä, jolla yhdellä käynnillä voidaan mukaan ottaa neljää jaetta. Yhä useampi jätepakkaaja varustetaan myös nosturilla, jota tarvitaan osittain maan alle sijoitettujen jätesäiliöiden tyhjentämiseen. Nosturi on asiakkaan toiveiden mukaisesti joko auton ohjaamon takana tai pakkaajan peräporttiin asennettuna.

Kameleontti

Ajoneuvojen käyttöasteen parantaminen on jätekuljetusten kyseessä ollessa ehkä keskimääräistä haasteellisempaa. Jätepakkaaja ei oikein muunlaiseen työhön sovi. JOAB:n vastaus haasteeseen on Cameleont-järjestelmä, jonka avulla yhden alustan päälle voi sovittaa melkein minkälaisia päällirakenteita hyvänsä; jätepakkaaja, rahtilava, koukkuvaihtolavalaite, vetopöytä jne.

Cameleontin vahvuuksia ovat monipuolisuus ja nopeus sekä matala ja kevyt rakenne. Päällirakenteen vaihtoon kuluu aikaa viitisen minuuttia ja 60 millimetrin rakennekorkeus pitää huolen siitä, että esimerkiksi jätepakkaajan astiahissi toimii suunnitellusti. Sesonkiluonteisissa ajotehtävissä Cameleont puolustaa erinomaisesti paikkaansa. ”Cameleont kasvattaa koko ajan suosiotaan”, kertoo Bylund.

Koukkulaitteet

JOAB on jätepakkaajien ohella merkittävä koukkuvaihtolavalaitteitten valmistaja. Vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana kehitys on kulkenut huimasti eteenpäin esimerkiksi materiaalien osalta, ja nykyisin laitteet ovat kapasiteettiinsa nähden keveitä ja rakenteeltaan matalia. ”Viime vuosi oli koukkulaitteitten myynnin kannalta hyvä”, sanoo Mats Bylund ja jatkaa: ”Jotakin laitteitten laadusta kertoo se, että varaosien menekki on aivan olematon. Niitä ei tunnuta juurikaan tarvittavan.”

JOAB:n koukkulaitemallisto kattaa alustatyypit kaksiakselisista viisiakselisiin ja nostokapasiteetit ovat 8 – 26 tonnia. Yhtä laitemallia lukuun ottamatta JOAB-koukkulaitteissa on teleskooppinen eturunko ja osassa malleista on lisäksi taittuva koukkurunko. Poikkeuksen tästä tekee Hookmaster, joka siirtää kuormatilan täysin lineaarisesti, ja jonka kippauskulma voi olla jopa 93 astetta. Hookmaster on oikea laite silloin, kun lavoja käsitellään matalissa tiloissa tai jos kuormatila, esimerkiksi siilo, pitää jättää pystyasentoon. JOAB hankki Hookmasterin valmistusoikeudet Suomesta 2000-luvun alkupuolella ja teki viime vuonna laitteeseen mittavan malliuudistuksen.

Jatkuvaa kehitystä

JOAB:n näkymät Suomessa ja Pohjoismaissa ovat positiiviset. Jatkuva tuotekehitys on välttämätöntä alati muuttuvien vaatimusten ja säädösten takia, ja siihen JOAB Peter Olssonin, Jan Olssonin pojan, johdolla panostaa. Yksi vastaus haasteisiin on hybriditeknologia, joka tekee tuloaan myös kuorma-autojen päällirakenteiden käyttövoimaksi. Tuotteitten lisäksi JOAB kehittää jatkuvasti tuotantoa, jotta tuotteitten laatu pysyy korkealla tasolla. Tuotantoon onkin viime vuosina satsattu paljon, ja kesällä Göteborgiin valmistuu jälleen toimitilojen huomattava laajennus.

Mahtoikohan Jan Olsson aikanaan asiakkaittensa ruostuneita autoja korjatessaan aavistella, kuinka merkittäväksi päällirakenteiden valmistajaksi hänen yrityksensä vielä tulisi kasvamaan? Pitäisi varmaan kysyä.

Lue seuraavaksi