Uutiset

Työkoneet

JCB jälleen lentokoneita etsimään – Spitfire-laivue Burmassa

Taannoin Konepörssissäkin kerrottiin ranskalaisen urakoitsijan kaivu-urakasta Normandian maihinnousussa vuonna 1944 alas ammutun WWII Lancaster ND 739 pommikoneen ja miehistön jäänteiden löytämiseksi. Nyt samansuuntaista toimintaa on tarkoitus aloittaa JCB:n toimesta Burmassa. Esiin halutaan kaivaa yhteensä 50 Spitfire-konetta, jotka on pakattu osina laatikoihin.

Kuljettajaksi ja kaivutyön johtajaksi koneiden mukana Burmaan matkustaa JCB:n eri näyttelyissä nähtyjen tanssivien kaivureiden (Dancing Diggers) vetäjä, 31-vuotias Oliver Keate (kuvassa).

Spitfire koneet on haudattu Burmassa kolmeen eri paikkaan. Lähes 70 vuoden takaisen dokumentoinnin mukaan amerikkalaiset joukot piilottivat koneet maahan viholliselta eli japanilaisilta. Propellikoneet alkoivat käydä vanhanaikaisiksi, eikä niiden takaisin kuljetuksesta Englantiin haluttu maksaa. Koneet löysi  17 vuoden etsintäurakan jälkeen ilmailuharrastaja David Cundall (kuvassa).

”Olen työskennellyt JCB:lle 14 vuotta ja tuleva tehtävä on yksi jännittävimmistä. Tulee olemaan todella mielenkiintoista kaivaa esiin nämä vanhat lentokoneet”, tiivistää Keates.

”Reginald Mitchell asetti Staffordshiren maailmankartalle jo vuonna 1930 suunnittelemalla sen aikaisen huippuhävittäjän: Spitfiren. Sen takia on tärkeää, että tämän päivän teknologian huippua edustava valmistaja JCB auttaa koneiden kaivamisessa ylös”, sanoo JCB:n johtaja Sir Anthony Bamford.

https://www.youtube.com/watch?v=s_CqalnaYKI

Spitfire on yksipaikkainen hävittäjä, jonka siipien väli on 11 ja pituus yhdeksän metriä. Britannian ilmavoimien lisäksi niitä oli toisessa maailmansodassa käytössä muissakin Liittoutuneiden maissa.

Alussa Brittien tarkoituksena oli tuhota Spifire-koneiden avulla saksalaisten pommikoneet ennen kuin ne ehtisivät pudottaa lastinsa Englannin kohteisiin. Käytännössä taistelut käytiin kuitenkin pommikoneita saattavien hävittäjien kanssa. Viimeisten Spitfire -hävittäjien huippunopeus oli jo yli 700 kilometriä tunnissa.

Burmasta löydetyt Spitfire Mark XIV -koneet ovat erityisen harvinaisia, koska niissä on Rolls Royce Griffon –moottorit. Koneet 17 vuoden etsintäurakan jälkeen löytänyt ilmailuharrastaja David Cundall kertoo, että koneiden pitäisi olla ensiluokkaisessa kunnossa, koska kaikki osat on vahattu ja kääritty vedenpitävään materiaaliin.

https://www.youtube.com/watch?v=ljBsoTUwCh0

Britanniassa rakennettiin yli 20 000 Spitfire-konetta vuosina 1938 – 1948. Niiden roolin lasketaan historiankirjoituksissa olleen erittäin suuren torjuttaessa Saksan invaasiota Britanniaan vuonna 1940. Hyvässä kunnossa Spitfire-hävittäjiä on enää muutamia kymmeniä.

Kolme vuotta sitten Britanniassa huutokaupalla myydystä lentokuntoisesta Spitfiresta maksettiin noin 1,9 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi