Uutiset

Työkoneet

Hyundai-pyöräkuormaajat tositestissä – sahalla kahta vuoroa

Taloudelliset suhdanteet nousevat ja laskevat. Toimialoista vanhoja häviää ja uusia tulee tilalle. Yksi talouden tukipilareistamme kuitenkin on ja pysyy. Metsään ja puuhun liittyvä teollisuus kantaa edelleen Suomea läpi vaikeidenkin aikojen. Paitsi puun hakkuu- ja kuljetusketjussa, myös jalostuksessa toimii monia pk-yrityksiä, joiden merkitys koko Suomen hyvinvoinnille on elintärkeä. Konepörssi vieraili yhdessä tällaisessa eli pieniläpimittaisen puun sahaukseen erikoistuneen Sahakuutio Oy:n sahalla ja lämpökäsittelylaitoksella (Ekosampo) Kerimäellä.

Kerimäellä, Sahakuutio Oy ja SAKU Forest Oy operoivat sahan puunkäsittelyä siten, että ensimainittu hoitaa valmiin sahatavaran käsittelyn (alempi kuva) ja jälkimmäinen pyöreän puun liikuttamista ennen sahausta (ylin kuva). Hyundain 19 tonnin pyöräkuormaajat ovat nyt valikoituneet molempien yritysten kalustoon.

Edellä mainittujen, Jari Suomalaisen omistuksessa olevien yritysten vienti käsittää 90 prosenttia koko tuotannosta ja sahatavaraa sekä lämpökäsiteltyä puuta viedään aina Iraniin ja Etelä-Koreaan asti. Kaikkiaan vientimaita on yli 30.

”Monille asiakkaillemme menee sekä sahatavaraa että lämpökäsiteltyä puuta. Viro on nykyään yksi merkittävimmistä vientimaistamme. Siellä esimerkiksi huonekaluteollisuus käyttää paljon männystä valmistettua sahatavaraamme. Ennen talouspakotteiden voimaan tuloa Iran oli varsin suuri lämpökäsitellyn puun ostaja. Lähes 60 prosenttia Ekosammon tuotannosta meni sinne”, aloittaa tuotantopäällikkö Antti Vuo.

Konepalvelu.fi/Jukotech Oy:n Kari Autio (oik.) ja SAKU Forest Oy:n Jarkko Turunen ovat aloittaneet yhteistyön. Sahalla tahti on kiivas ja koneiden seisokkeihin ei ole varaa. Saha nielee puuta jatkuvalla syötöllä ja Hyundailla on alkupäässä tuotantoa merkittävä rooli.

Myös liimalevy- ja liimapalkkiteollisuus on Sahakuution tuotteiden merkittävä käyttäjä. Kerimäen sahalla tehdään paljon erikoismittoja. Peruskakkosnelosta tai kaltaisiaan ei juuri sahata. Lämpökäsiteltyä puuta valmistavat tehtaat ja huonekaluteollisuus käyttävät muita kuin standardimittaisia laatuja. Asiakkaat suosivat valtavirrasta poikkeavaa sahatavaramitoitusta säästääkseen raaka- ainetta. Tehtaan pihamaalta lastataankin autoihin millimetritarkkuudella eri dimensioihin mitoitettua sahatavaraa sisältäviä nippuja.

Tuotanto on nykyaikainen ja joustava. Viime vuosina siihen onkin investoitu reilusti. Kaikki puutavara tulee sahalle noin 100 kilometrin säteeltä, mikä takaa näin laadun yhtenäisyyden jo raaka-aineenkin osalta. Noin 14 rekkaa ajaa päivässä purkupaikalle, jossa kuljettajat itse purkavat autonsa kuormat. Siitä pyöräkuormaaja jatkaa käsittelyä eteenpäin.

Vuo esittelee kuvin muutaman vuoden takaista projektia Iraniin. Siinä armeijan henkilökunnalle ja perheille rakennettiin kerrostaloja, joihin tuli asunnot 5 000 ihmiselle. Lämpökäsiteltyä puuta käytettiin julkisivuihin pehmentämään kivisiä linjoja. Kaikkiaan Kerimäeltä lähetettiin Iraniin 25 konttia, joissa jokaisessa oli 50 kuutiometriä Ekosammon lämpökäsittelemää ja Sahakuution sahaamaa laatupuuta.

Sopimusta edelsivät lähes vuoden kestävät neuvottelut, jossa rakennuttaja tutustui Suomessa koko ketjuun kannolta valmiiseen tuotteeseen. Vuon mukaan suuri merkitys oli varmaan sillä, että kaikki raakapuu tulee niin pieneltä alueelta ja takaa siten osaltaan tasalaatuisen lopputuotteen.

”Joihinkin kiireellisiin projekteihin puu kulkee Iraniinkin jopa rekkarahdilla. Vaikka kuormalle tulee näin hintaa jonkin verran laivarahtia enemmän, ei sillä koko kerrostalon tai useamman budjetissa ole juuri merkitystä.”

Sahan ja lämpökäsittelylaitoksen alueella työskentelee reilut 30 ihmistä ja nykyinen liikevaihto on 17 miljoonaa euroa. Sahauskapasiteetti on 65 000–70 000 kuutiometriä vuodessa, mikä tarkoittaa raaka-aineena noin 150 000–180 000 kuutiometriä pyöreätä puuta. Sahattavasta tavarasta noin puolet on mäntyä ja toinen puoli kuusta. Sahakuutio hoitaa valmiin sahatavaran käsittelyn tehdasalueella itse, mutta pyöreän puun käsittelystä vastaa SAKU Forest Oy.

Ruokatunnilla Hyundain ohjaamosta löytyi tuuraajana toimiva Saara Lääperi. Hän kertoi aiemmin tottuneensa kolmen vivun käyttöön, mutta Hyundain joystick on sekin käteen sopinut hetken harjoittelun jälkeen. Ohjauspyörän takana on näyttö, johon välittyy kuva kouralta.

Kaksi Hyundaita ja saha

Sekä Sahakuution että SAKU Forestin Hyundai-pyöräkuormaajat ovat tyypiltään mallia HL960 (19 t/168 kW) eli vielä päästöluokkaan Stage IV. Baumassa keväällä esiteltiin jo HL960A-malli, joka on sitten jo Stage V -tason dieselmoottorilla varustettu. Paino on noussut viitisensataa kiloa, mutta moottorimerkki (Cummins) ja moottoriteho ovat pysyneet entisellään. Suomen Telakone Oy:stä kerrotaan, että ensimmäiset A-sarjan pyöräkuormaajat saapuvat Suomeen alkuvuodesta 2020.

Molemmat pyöräkuormaajat sahalle toimitti alueen Hyundai-jälleenmyyjä Konepalvelu.fi/Jukotech Oy Juvalta.

”Tämä on meille hieno päänavaus. Sahakuution miehet poikkesivat ohi ajaessaan koeajolle ja nyt täällä on jo kaksi samanlaista pyöräkuormaajaa, joista keräämme

Uusi, paremman näkyväisyyden kouralle tarjoava kiinnike tilattiin Honkajoki Works Oy:ltä. Kouran tilavuus on hieman reilu kolme kuutiometriä.

kokemusta myös sahojen palvelijoina. Nämä ovat täällä suunnassa ensimmäiset Hyundait pyöreän puun käsittelyssä. Tiedän, että näitä Kerimäen käyttökokemuksia odottaa moni muukin saha”, tiivistää Konepalvelun toimitusjohtaja Kari Autio.

Sahakuution Hyundai oli lokakuun lopussa ollut käytössä nelisen kuukautta ja mittariin oli raksuttanut 800 tuntia. SAKU Forestin koneella oli ajettu vasta puolitoista kuukautta ja 500 tuntia oli jo sen nestetäyttöisten renkaiden pintaa kulutettu.

”Tämä on nyt vasta alkua, mutta hyvin on sujunut. Kuljettajat ovat tykänneet kovasti ajaa näitä ja etenkin vaihteiston toimintaa on kiitelty. Viisipykäläinen automaatti toimii hienosti”, aloittaa SAKU Forestin omistaja Jarkko Turunen. Myös polttoaineen kulutus on osoittautunut alhaisemmaksi aiempiin koneisiin verrattuna. Noin kaksi kolme litraa pienentynyt tuntikulutus tietää vuositasolla merkittäviä säästöjä. Keskikulutus tähän saakka on ollut 10,7 litraa tunnissa.

Kolme käsittelykertaa

Turunen kertoo siirtyneensä Hyundaihin Konepalvelun nopean toiminnan ja palvelualttiuden johdosta. Tarjous koneesta tuli nopeasti. Turusen mielestä sellainen pitääkin konemyyjältä saada pyydettäessä.

”Puukouralla varustetulla Hyundailla kuljetamme autojen purkupaikalta pyöreän puun tukkipöydän lokeroihin lajitteluun. Lajiteltu puu siirretään lajitteluluokkien mukaisiin kasoihin ja siitä sitten vielä sahaa syöttävälle kuljettimelle. Puu kulkee kolmen käsittelyvaiheen läpi. Vuodessa Hyundain kourassa tulee olemaan yhteensä noin 150 000–180 000 kuutiometriä suomalaista mäntyä ja kuusta”, jatkaa Turunen

”Pyöräkuormaaja työskentelee kahdessa vuorossa eli tunteja vuorokaudessa kertyy noin 17 ja vuositasolla lukema on jossain 4 000 tunnin paikkeilla. Kaksi kuljettajaa pitää pyörät pyörimässä jatkuvalla syötöllä ja tauottajat ovat vielä erikseen. Sahan syöttö ei saa katketa missään tapauksessa.”

Näin päästään koko prosessin kriittisimpään osaan. Turunen korostaa toimivan huollon ja avun saannin ongelmatilanteessa olevan elintärkeää.

”Meillä on tietenkin oma varakone, joka otetaan käyttöön, jos ja kun tarve tulee. Paljon kaupan toteutumiselle oli merkitystä myös sillä, että varakoneen saantiin Konepalvelun kautta on mahdollisuus. Hyundai, kuten muutkin koneet, tosin näyttävät todellisen luontonsa vasta vuoden puolentoista käytön jälkeen. Tällä hetkellä uskon merkin tulleen jäädäkseen”, toteaa Turunen.

”Rekat kulkevat nopeasti, jos tarvetta ilmenee. Konepalvelu ja Suomen Telakone ovat molemmat perheyrityksiä, joiden elinehto on palvelualttius. Esimerkiksi kouran kiinnike laitettiin uusiksi, kun alkuperäisestä ei nähnyt kouralle kunnolla. Telakoneella tartuttiin asiaan ja Honkajoki Works Oy teki kiinnikkeen, joka on nyt laitevalikoimissa saatavana jatkossakin”, toteaa Autio.

Trukkipuolelta vankan kokemuksen omaava Autio käytti Hyundain lisäkameran valinnassa juuri tätä osaamista. Orlacon toimittama, typpiylipaineen sisältävä kamera edessä tarjoaa näkymää kouraan. Siinä on lämmitys ja sen luvataan toimivan pahimmallakin räntä- ja sohjokelillä.

Miehet intoutuvat pohtimaan keskustelutuokion lopuksi Itä-Suomen tilannetta yleisemminkin. Urbaanit suurkaupungit ja niiden kotkotukset ovat kaukana Kerimäeltä.

”Jos täällä ei olisi metsään liittyvää elinkeinotoimintaa, niin viimeinen lähtijä saisi sammuttaa valot koko seutukunnasta. Alueen metalliteollisuuskin on vahvasti metsään ja puun tuotantoketjuun ja jalostukseen sidottu. Suomi elää metsästä ja puuteollisuudesta edelleen, vaikka päivän politiikassa muitakin näkökantoja on vahvasti esillä”, lopettaa Turunen.

Lue Hyundain uusista A-sarjan pyöräkuormaajista: Hyundai parhaaseen A-ryhmään.

Lämpökäsitellyn puun käyttö on varsin suosittua esimerkiksi Iranissa, missä kivisiä julkisivuja ja myös sisätiloja pehmennetään taidokkaasti puurakenteilla. Ekosammon lämpökäsitellyllä Thermowood-puulla on toteutettu hienoja projekteja.

Sahakuutio Oy

Sahakuutio Oy tuottaa vuosittain noin 65 000-70 000 kuutiometriä sahatavaraa kuusesta ja männystä. Tuotantolaitos on keskittynyt pienläpimittaisen mänty- ja kuusiraaka-aineen sahaukseen ja kuivaukseen. Sahakuutio ostaa tukkipuut asiakkaan tilausten pohjalta ja ne lajitellaan 46 lokeroon latvaläpimitan ja pituuden perusteella.
Sahaus suoritetaan Hewsaw R 200 -sahakoneella asiakaslähtöisesti siten, että asiakas voi valita haluamansa dimension ja laadun. Sahattavat dimensiot ovat paksuudeltaan 15-63 ja leveydeltään 63-175 millimetriä. Männyn sahatavarapituudet ovat 3.0, 3.6 ja 4.2 metriä. Kuusisahatavaran pituudet ovat 3.0, 3.3, 3.6 ja 4.2 metriä.
Ekosammon vuosittainen tuotantokapasiteetti on noin 6 000 kuutiometriä. Raaka-aineena käytetään laadukasta suomalaista puuta, joka on tarkkaan lajiteltu lämpökäsittelyä varten Sahakuutio Oy:n tuotannosta.
Lämpökäsitelty puu, tuotenimeltään Thermowood, valmistetaan modifioimalla puuta yli 160 celsiusasteen lämpötilassa. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristysominaisuuksia sekä pienentää puun kosteuselämistä. Korkeassa lämpötilassa pihka poistuu puusta.
Lämpöpuusta valmistettujen tuotteiden käyttökohteita sisätiloissa ovat muun muassa seinät, katot, lattiat, saunat, kalusteet ja huonekalut. Ulkokäytössä lämpöpuuta käytetään rakennusten ulkoverhouksissa, piharakentamisessa ja puusepänteollisuuden tuotteissa. Liikevaihto vuonna 2018 oli 15,1 miljoonaa euroa.

Jukotech Oy / Konepalvelu

Juvan Konepalvelu Ky:n perusti vuonna 1984 Osmo Autio. Nyt osakeyhtiötä pyörittävät Tiina ja Kari Autio. Yrittäjäpariskunnan lisäksi työntekijöitä on kaksi. Liikevaihto vuonna 2018 oli 3,5 miljoonaa euroa. Edustukset ovat Avant, Leguan, Hyundai, Merlo ja Solis.


Lue myös:
 Bauma 2019: Hyundailta pientä ja suurta.

Lue seuraavaksi