Uutiset

Työkoneet

Hyundai 145LCR-9 – pikavisiitillä Suomessa

”Ihan lopullista varustusta ysisarjalaisiin ei vielä ole lyöty lukkoon. Eli vielä on päättämättä lopullisesti millä varusteilla Suomeen tulevat koneet ostetaan. Mutta esimerkiksi lisähydrauliikan täydennykset kauhanpyörittäjälle yms. tullaan rakentamaan meillä”, aloittaa Pekka Leppäkorpi Suomen Telakoneelta.

”Ysisarjalaisissa hydrauliikka on laitettu uusiksi. Litratuotot ovat kasvaneet kauttaaltaan. Venttiilipöydät, ohjausventtiilit ja koko hydrauliikan ohjausjärjestelmä on uutta. Edelleen käytetään Kawasakin pumppuja. Järjestelmää nimitetään posi-negaksi. Vieläkään hydraulijärjestelmä ei ole kokonaan tietokonepohjainen. Täysin tietokonepohjainen järjestelmä kun pelaa niin kauan kuin sen ”musta laatikko” tai muu heikoin lenkki, kuten yksittäinen anturi tai johdinliitos. Hyundaissa tietokoneohjaus voidaan edelleen ohittaa yhtä sähköliitosta muuttamalla. Kun moottori saadaan vaan käyntiin, niin töitä voidaan jatkaa tietokone ohittamalla”, tietää Leppäkorpi.

”Käyttäjä kyllä huomaa järjestelmän muutokset heti vipuihin tarttuessaan ensimmäisillä vedoilla. Liikkeet ovat nopeutuneet ja hallinta on pehmeää. Edelleen hydraulijärjestelmässä käytetään hyödyksi sylintereiltä palaavia virtauksia. Kun massaa tuodaan alaspäin, niin palautuva öljyvirta ohjataan uudelleen kiertoon. Mitään typpiakkuja ei järjestelmässä kuitenkaan ole. Pääpaine on kasvatettu 350 bariin ja power-toiminnolla saadaan vielä 30 baria lisää. Ja lisäpaine saadaan kytkettyä joko vasemman kaivuvivun napilla tai sitten automaatille”, jatkaa Leppäkorpi uusien koneitten ominaisuuksista.

”Normiöljyjä järjestelmässä voidaan edelleen käyttää kasvaneesta paineesta huolimatta. Etelä-Suomessa voi läpi vuoden käyttää esimerkiksi Teboil 46S –öljyä hydrauliikassa. ”

”Nyt järjestelmän muistiin voidaan myös asettaa painerajat eri työlaitteille, esimerkiksi vasaralle ym. Kuljettaja saa pikavalinnalla järjestelmästä työlaitteen paineen ja virtauksen kohdalleen. Molemmat pumput saadaan myös lisähydrauliikan käyttöön.”

”Hyundai on aina sopinut erinomaisesti pontiniskentään. Suuri lisähydrauliikan tuotto ja korkea paine takaavat että puomin nosto onnistuu samaan aikaan pontiniskijän käytön kanssa. Pontin nosto jäätyneestä maasta on Hyundain erikoisalaa edelleenkin”, kehaisee Leppäkorpi.

Commonrailista vesikin pois

”Kaikki moottoriteknologia on nyt commonrailia. Kasvaneet litratuotot hydrauliikassa johtuvat pitkälti myös käytettävistä matalimmista moottorikierroksista. Pienemmissä koneissa Hyundai käyttää nelisylinteristä Mitsubishia ja suuremmissa kuusimukista Cumminsia. Molemmat moottorimerkit on helposti päivitettävissä tuleviin Tier –määräyksiin. Uskon että tulevaisuuden Tier 5 voidaan saavuttaa jopa ilman urean käyttöä”, uskoo Leppäkorpi.

Mies laskeskelee, että noin 1600 kierroksella töitä tekevä kuljettaja säästää polttoainetta nykykoneissa helposti pari litraa tunnissa kun vertailukohtana on vaikkapa 1800 kierroksella kaivava. Kierrokset alas ja tehot ylös on yhtälö, joka toimii polttoainetaloutta edistävästi.

”Viskotuuletin on sekin uutta ysisarjassa, mallista 140-9 ylöspäin. Se pyörii täydellä teholla vasta kun saa lämmintä ilmaa. Muutoin se pyörii hitaasti pienellä jäähdytysteholla. Tämä tarkoittaa sitä, että hydrauliikkaöljy lämpiää nyt nopeammin ja myös ohjaamoon saadaan ripeämmin lämmintä ilmaa. Ja kun lämmityslaitteen/ilmastoinnin kilowatit ja suuttimien määrä ohjaamossa ovat nekin kasvaneet, niin ohjaamossa riittää nyt lämpöä pakkasilla ja viileyttä kesällä. Ilmastointilaite on täysautomaattinen.”

”Polttoainesäiliöön on tullut uudelleen vedenpoisto. Nykyaikaiset dieselpolttoaineet sitovat itseensä vettä, joka kulkeutuu tankkiautosta suoraan koneen säiliöön. Vaikka vettä ei koskaan polttoainetankkiin kaadetakaan, niin aina sitä loraus vedenerottajasta tulee. Nyt hana on tullut takaisin ja on helpossa paikassa sivuluukun takana”, jatkaa Leppäkorpi muutoksia.

”Ohjaamo on laitettu kutakuinkin uusiksi. Istuin säätyy eteen ja taakse yksinään ja myös koko konsolia voidaan siirtää kuljettajan pituuden mukaan. Suuremmissa koneissa vivut liikkuvat vielä pikasäädön avulla korkeussuunnassa. 17 tuuman LCD -näyttö on sekin uusi ja näkyväisyyttä parantaa yhtenäinen etulasi ja pois näkökentästä kääntyvä tuulilasin pyyhin. Peruutuskamera on vakiona”

”Satelliittipaikannus Hi-Mate on jo laajalti käytössä Euroopan ulkopuolella ja Belgian huoltohenkilöstöllä on valmiudet ottaa järjestelmä käyttöön Euroopassakin. Tulevaisuus näyttää tuleeko GPS käyttöön koneissa. Varkaudenesto koodeineen ainakin tulee olemaan vakiona.”

Hyundain ohjaamosta löytyy soitin, joka ymmärtää myös nuoremman kuljettajapolven tarpeita. MP3 –levyjen toisto soittimella onnistuu, myös kännykkä ja iPOD kytkennöillä saadaan poppikoneet veisaamaan. Eikä tässä vielä kaikki. Näyttöpanelin alta löytyy USB –portti. Muistitikulle tallennetut MP4 -videotiedostot saadaan valmistajan mukaan lounastunnin ratoksi näkyviin näytölle. Toki USB –porttia käyttävät myös Hyundain huoltohenkilöt.

”Mitoituksiin koneissa ei ole tullut suuria muutoksia. Paljon seiskasarjan hyviä komponentteja käytetään edelleen alavaunuissa ja puomeissa sekä telastoissa. Joitain puslia ja tappeja kiinnikkeineen on vahvistettu. Hitsatut rakenteet ovat aika pitkälle samoja kuin 7 –sarjan koneissa”, päättää Leppäkorpi.

Tyypit lyhytperäisellä

Telakoneen pihalla pääsen ottamaan ”tyypit” uudella Hyundai Robex 145LCR-9 –kaivukoneella. Turhaan ei Leppäkorpi hydrauliikan ”käteen sopivuutta” ole kehunut. Vivut sopivat käteen heti ja kaivuliikkeet ovat toimittajankin käsissä jouhevat. Saatika sitten ammattikuljettajan.

14-15 tonnin painoluokkaan sijoittuva kone on kauan odotettu lyhytperäinen konetyyppi Hyundailta. 600 millimetrin levyisillä lapuilla kokonaisleveys on 2,6 metriä. Erittäin ylös nippuun nousevan puomin ansiosta kääntösäde ohjaamon keskeltä kauhanvarren uloimpaan kohtaan on kauhanvarren pituudesta riippuen 1,86-2,26 metriä. Kun kuormauskorkeuskin on noin 800 millimetriä normaaliperäiseen samankokoiseen malliin verrattuna, niin kyseessä on rakennustyömaille erinomaisesti sopiva kone.

Ahtaassa paikassa kasettiautoon kuormaus on uuden 145:n heiniä. 600 millimetrin lapuilla peräylitys telalinjasta on arviolta parisenkymmentä senttiä. 700 millimetrin lapuilla ylitys on aika minimaalinen. Perän kääntösäde ohjaamon keskeltä vastapainon ulkoreunaan on vain 1,48 metriä.

Moottorina on Mitsubishin nelisylinterinen ja 89 kilowatin tehoinen commonrail diesel.

Kilpikonna- ja rusakkoalueet antavat siirtonopeuksiksi 3,2 ja 5,5 kilometriä tunnissa.

Hydrauliikassa on kolme tehoaluetta eli P (power), S (standard) ja E (economy). Power maksimoi tehot ja sitä käytetään massoja tosissaan siirrettäessä. Standardia käytetään normaalissa kaivu- ja lastaustyössä ja economy on nimensä mukaan polttoainepihein alue, joka laskee moottorikierroksia alemmas. Lisäksi on U

alue, jolle kuljettaja voi säätää jopa puomin ja kaivuuvarren nopeussuhteet mieleisekseen.

Ohjaamossa kaikki on kohdallaan ja mitään ihmeellisyyksiä hallintajärjestelmään ei onneksi ole kätketty. Yksinkertainen on paitsi kaunista, myös tehokasta.

Hallinnat ovat pääosin oikealla alhaalla (mm. ilmastointilaite ja radion kaukosäätö) ja suuren näytön alareunasta ohjataan useita toimintoja. Näytön valikoissa liikkuminen on toteutettu kätevästi rullan avulla. Paitsi kiertämällä navigointia voi tehdä rullaa painamalla. Se tunnistaa kolmenlaisen painalluksen; lyhyen, keskipitkän ja pitkän. Eri pituisilla painalluksilla liikutaan valikoissa tasolta toiselle.

Ison näytön alareunassa on painonapit mm. peruutuskameralle, automaattiselle tyhjäkäynnille, nopeusalueelle ja em. tehoalueille. Perusnäyttö kertoo mm. polttoaineen määrän 232 litran vetoisessa säiliössä. Edelleen moottorikierrokset sekä moottorin ja hydrauliöljyn lämpötilojen viisarinäytöt valistavat perusnäytössä kuljettajaa.

Huoltovälejä on uudessa ysisarjassa kasvatettu. Baumassa kaikkiaan 13 uutta 9-sarjan konemallia tulee olemaan näytillä.

Internet-osoitteet: www.telakone.com    www.hyundai.eu

Lue seuraavaksi