Uutiset

Työkoneet

Hannun-Kone maahantuo Simex-seulakauhat

Joensuulainen Hannun-Kone oy tuo maahan ja jälleenmyy italialaisvalmisteisia Simexin työ- ja lisälaitteita käytettäväksi erilaisten urakointikoneiden kanssa. Niin ikään joensuulainen Itä-Suomen Konepalvelu oy on hankkinut käyttöönsä Simexin seulakauhan, jonka tuottamaa raekokoa voi säätää ”lennosta” ilman teräpaketin purkua. Kävimme katsastamassa uuden kauhan paikan päällä.

Itä-Suomen Konepalvelun Volvo EC240BLC nokallaan Simex VSE 30 -seulakauha. Se soveltuu käytettäväksi 16–30 tonnin kaivukoneissa. Kauha vaatii peruskoneelta hydrauliikan tuottoa 165–220 litraa minuutissa.

Simexin työlaitevalikoimasta löytyy lähes parikymmentä ryhmää erilaisia työlaitteita käytettäväksi lähinnä kaivukoneiden sekä pyörä- ja pienkuormaajien kanssa. Laitetyypit ovat erilaisia jyrsimiä, rouhimia ja kauhoja niin seulontaan kuin murskaukseen. Kyse on siis varsin kovalle rasitukselle joutuvista välineistä. Kävimme Itä-Suomessa tutustumassa tänä vuonna maahan saatuun, ensimmäiseen Simex VSE 30 -seulakauhaan. Se on tarkoitettu 16–30 tonnin kaivukoneisiin.

Simex käyttää seulakauhoissaan timantin muotoisia teriä, kuten valmistaja asian ilmaisee.

Asiakas eli Itä-Suomen Konepalvelu on ehtinyt käyttää kauhaa jo jonkun verran, ja yrityksen vetäjä, Pasi Judin sanoo olevansa tyytyväinen valintaansa. Hän kertoo käyttäneensä uransa aikana moniakin seulakauhamerkkejä. Uutuudet aina kiinnostavat miestä, ja niin hän rohkaisi mielensä hankintaan. Yhtenä merkittävimpänä kriteerinä oli ominaisuus, että seulakauhan raekokoa voi muuttaa ilman teräpaketin purkua. Timantin muotoiset terät ovat kiinni kahdessa akselissa. Molemmat akselit ovat pyöriviä. Toinen akseleista on ”kiinteä”, mutta toista voidaan liikuttaa lineaarisesti sähköhydraulisesti. Eli akseleiden etäisyys toisistaan säilyy samana niiden koko pituudelta. VSE 30:n säätövara on 40 millimetriä, jonka mukaan kulloisenkin materiaalin reakoko määräytyy. Huomionarvoista on kuitenkin säädön tekemisen helppous. Itä-Suomen Konepalvelun tapauksessa kauhaa käytetään useammalla kaivukoneella, joten ohjainyksikkö on jätetty irtonaiseksi. Se on pieni kahvipaketin kokoinen boksi joka kytketään sähköjohdolla kauhaan. Lisäksi tarvitaan 12 voltin sähkövirtaa, joka saadaan helposti vaikka viereen ajetusta autosta.
”Ei näitä säätöjä niin usein tarvitse tehdä, jolloin tämä konsti toimii oikein hyvin. Varsinkin kun meillä tätä kauhaa käytetään monessa eri koneessa. Kyllä tämä aina teräpaketin kanssa voimistelun voittaa. Pikasäädöstä on hyötyä, kun käsitellään hyvin kosteita massoja. Näin jumittuminen vähenee, ja työ joutuu”, sanoo Pasi Judin. Mikäli kauha olisi käytössä vain yhdessä koneessa, voisi säätöboksin asentaa kiinteästi koneeseen. Säätö voidaan tehdä myös peruskoneen omilla hallintalaitteilla, jos lisähydrauliikkaa on reilusti tarjolla. Säätöön on tarjolla myös mekaanisella vivulla tapahtuva toiminto.

Seulakauhassa on kaksi pyörivää akselia, joista toista (kuvassa ylempää) voidaan liikuttaa ”lennossa” lineaarisesti ylös ja alas kauhan tässä asennossa. Liikevara on 40 millimetriä. Säätö itsessään tapahtuu muutamassa sekunnissa. Näin seulottavan aineksen raekokoa voidaan muuttaa helposti. Säätö tapahtuu sähköhydraulisesti.

Simex VSE 30
Simexin seulakauhaperheeseen kuuluu neljä jäsentä, joista VSE 30 on toiseksi suurin. Sen omapaino on 1 800 kilogrammaa ja SAE-tilavuus tuhat litraa. Pyörityshydrauliikan tuottoa tarvitaan 165–220 litraa minuutissa painehaarukassa 250–160 baaria. Seulonnassa valssirullia pyöritellään tarvittaessa molempiin suuntiin.
Simex käyttää seulakauhoissa patentoimaansa ”kidan” pikasäätöä, jossa toinen akseli liikkuu lineaarisesti. Säätömekanismit ovat suojassa kauhan sivuilla olevissa koteloissa. Niiden rakenne on valmistajan mukaan pöly- ja vesitiivis. Akseleiden rasvanipat on tuotu kauhan yläpinnalle suojaisaan koloon, jolloin ne eivät altistu ryöpytyksessä maamassoille. Nippoja on kymmenkunta.
Valmistaja sanoo laitteitaan testatun Siperiassa -50 asteen pakkasissa. Laitteet ovat toimineet moitteettomasti noissakin pakkaslukemissa. Tarina ei tosin kerro, mikä kone on niissä olosuhteissa pärjännyt peruskoneena.

Helppoa yhteistyötä
Hannun-Koneelta kiitellään Simexin toimintaa. Valmistaja kuuntelee asiakkaitaan ja jälleenmyyjiään paljon juuri maakohtaisten työmenetelmien ja olosuhteiden huomioimiseksi tuotteissaan. Palautetta kuulemma kuunnellaan ja myös huomioidaan. Hannun-Kone on nyt toiminut jo lähes kymmenen vuoden ajan Simex-tuotteiden maahantuojana Suomessa.
Asfalttihöyliä ja erilaisia jyrsimiä on tuotu maahan jo kymmenittäin. Hannun-Koneen toimipisteessä, Hannun Kone Cornerissa, on myös koko ajan monenlaisia Simexin laitteita hyllyssä pikaiseenkin toimitukseen. Itä-Suomen Konepalvelun seulakauha on ensimmäinen lajissaan Suomessa. Ensi vuoden alussa on yritykselle tulossa Simexin kuormaajasovitteinen murskauskauha koeajoon.
Italialaisvalmistaja käy myös mielellään tapaamassa asiakkaitaan Pohjolan perukoilla. Siitä esimerkkinä muutama päivää aikaisemmin Joensuussa poikennut tehtaan edustaja. Teemana oli työlaitteiden myynti- ja huoltokoulutus. Näin kaikilla asianosaisilla on uusinta mahdollista tietoa tarjolla.

Itä-Suomen Konepalvelun Pasi Judin käsissään seulakauhan raekoon säätämiseen tarvittava ohjainyksikkö. Vasemmassa kädessä oleva liitin kytketään kauhassa olevaan vastaavaan, ja käyttövirta voidaan ottaa vaikka viereen ajetusta autosta. Normaalisti ohjainyksikkö asennettaisiin ohjaamoon, mutta Itä-Suomen Konepalvelu käyttää seulakauhaa muutamassa eri koneessa, jolloin ohjainta ei kannata asentaa kiinteästi. Homma toimii Judinin mukaan näinkin todella kätevästi. Säätömekanismi on suojassa kauhan sivuilla olevissa koteloissa.

Multaa ja asfalttia
Itä-Suomen Konepalvelu käyttää uutta seulakauhaa mullan seulontaan ja asfaltin hienontamiseen. Pääosin  kauhaa on käytetty työmailla maisemointimullan seulontaan. Ennen ensilumia sillä oli seulottu jo 4 000 kuutiometriä maa-aineksia. Judinin mukaan Simex-seulakauha soveltuu hyvin myös kokkareiksi jäätyneiden maa-aineksien murentamiseen joutuisasti sekä erilaisten ainesten sekoittamiseen. Erityisen kiitoksen hän antaa juuri kauhan nopealle raekoon säädölle.

Rasvanipat on koottu yhteen kauhan yläpinnalle. Yhteensä niitä on kymmenkunta.

”Ensi kesänä tulemme hyödyntämään tätä uutta kauhaa myös uudella multa-asemallamme, jonka tulemme perustamaan Joensuun lähistölle”, sanoo Pasi Judin. Mies toimi pitkään veljensä maarakennusyrityksessä, kunnes käynnisti oman yrityksensä vuonna 2016. Nykyisin henkilökuntaa on reilut kymmenen ja kesäsesonkina ajoittain lähes 20. Kaivukoneita on viisi kokohaarukkaan 5–27 tonnia. Simexin kauhaa pyöritellään pääosin Volvo EC240BLC:llä. Pyöräkuormaajia on neljä, suurimpana Doosan DL450. Koneita on hankittu käytettynä, mutta jo muutamia uusiakin Doosaneita on tullut ajoon Hannun-Koneen kautta.
Itä-Suomen Konepalvelu tekee maarakennusurakointia Joensuun talousalueella. Pyöräkuormaajat työskentelevät asfalttiasemien hommissa. Maarakennuksen toimeksiannot liittyvät pitkälti asunto- sekä niihin liittyvän infran rakentamiseen. Toimeksiantajia ovat muun muassa NCC, Rakennustoimisto Eero Reijonen oy ja Master Yhtiöt oy.

 

Lue tästä myös artikkelimme Hannun Kone Cornerin avajaisista viime kevättalvelta.

Hannun-Koneen perustaja Hannu Laukkanen käy aina silloin tällöin ”tarkastamassa tilanteen” hänen mukaansa nimetyssä Hannun Kone Cornerissa. Laukkanen myi aikanaan ensimmäiset Daewoo-kaivukoneet Suomeen. Mies ei ole enää mukana yrityksen arkisessa toiminnassa. Lyhyessä rupattelutuokiossa käytiin läpi monia konekauppoja matkan varrelta. Hannun-Konetta luotsaavat nykyisin Laukkasen tytär Paula miehensä Mika Jääskeläisen kanssa. Hannulla itsellään on siis jo hieman aikaa hengähtää.

https://youtu.be/izsSC31w3RU

Hannun-Koneen Paula Jääskeläinen ja Itä-Suomen Konepalvelun Pasi Judin Simex-seulakauhan vierellä.

Simexin työlaitteita Hannun Kone Cornerin ”hyllyssä”.

 

 

 

Lue seuraavaksi