Uutiset

Työkoneet

Hallit pystyyn Merloilla

Rakennus KE Väisänen Oy:n työporukat kulkevat pitkin poikin Suomea Best-Hall Oy:n kiinteitä halleja pystyttämässä. Suomen rajojen ulkopuolellakin on ollut vuosien mittaan useita kohteita.

Esimerkiksi Norjassa pystytysporukka on saanut vierailla useasti. Tällä hetkellä yrityksen kalustossa on jo neljä, Rotator Oy:n maahantuomaa kiinteärunkoista, 17 metriin nostavaa , joilla hoituvat hallityömaan nostot. Lisävarusteina kurottajissa ovat kauhat, piikit, henkilökorit ja jibivinssit. Kaikkia tarvitaan ja vaihto tapahtuu hydraulisen pikakiinnittimen ansiosta nopeasti.

Yhteensä yrityksellä on seitsemän kurottajaa ja koko kalusto on kääntymässä kokonaan samaan merkkiin. Ympäripyöriviä kurottajia ei ole, sillä kiinteärunkoinen soveltuu hallien rakentamiseen parhaiten.

Kurottajassa 17 metrin nostokorkeus riittää katollekin nostamiseen. Kiinteärunkoinen on myös hankintahinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan ympäripyörivää kurottajaa edullisempi. Työmailla elementtien kantamista ja kuormien purkamista on myös paljon, missä kiinteärunkoinen on omiaan. Nostot ovat nopeita, sillä vakaus riittää lähes aina nostamiseen ilman tukijalkoja.

”Vanhin kurottajamme on tällä hetkellä vuoden 2012 mallia. Kalusto on pidettävä iskukykyisenä ja kunnossa. Olemme siirtymässä kokonaan Merloihin. Sen erikoispiirteet, kuten puomin sivusiirto ja rungon kallistus, ovat kattoristikoiden, seinäelementtien ja runkojen nostoissa todettu kullanarvoisiksi ominaisuuksiksi. Myös sokkelikivien asennuksessa sivusiirrolla saadaan lisää tarkkuutta. Pidän järkevänä keskittää koneet yhteen merkkiin, jolloin esimerkiksi työlaitteita voidaan vaihtaa aina koneesta toiseen”, aloittaa toimitusjohtaja Keijo Väisänen.

Toimiva huolto on sekin ensiarvoisen tärkeää, sillä  yleensä työmaalla on vain yksi kurottaja. Se työllistää samalla pystytysporukan 3–4 miestä. ”Kun työmaalla on vain yksi kone, ei seisokkeihin kertakaikkiaan ole varaa. Hallien pystytys perustuu nostoihin, joten työmaa pysähtyy kurottajan halvaantuessa.”

Uudehko lisävaruste Väisäsen käytössä on hydraulinen vinssi. Sitä käytetään erityisesti elementtien paikoilleen nostossa. Se on kaksi metriä pitkä ja kapasiteetti on 1500 kiloa.

Väisänen myös vuokraa kurottajiaan, pääasiassa vanhoille asiakkailleen.

”Kiinteärunkoista kurottajaa on helppo ajaa ja sen voi antaa vähän kokemattomammallekin kuljettajalle. Merlon hydrauliikan avulla taakat saa tarkasti paikalleen”, kehaisee Väisänen.

Best-Hall Oy:n työmaa löytyi helmikuun alussa Kirkkonummelta. Rakennuttajana siellä oli erilaisia kasviöljyjä ammattikeittiöille valmistavan Mildola Oy. Väisänen nosti itse hallin eristettyjä seinäelementtejä paikoilleen. Lähistöllä on ollut lähiaikoina muitakin työmaita. Esimerkiksi Siuntion uusi monitoimihalli on enää viimeistelyä vaille valmis.

Nyt rakenteilla ollut Mildolan uusi lämmin halli on 24 metriä leveä ja 60 pitkä eli pinta-ala on 1440 neliömetriä. Harjakorkeus sillä on noin 8,5 metriä. Kaikki nostot katollekin on tehty 17 metrin Merloilla.

Lähistöllä on ollut lähiaikoina muitakin työmaita. Esimerkiksi Siuntion uusi monitoimihalli on enää viimeistelyä vaille valmis.

Siuntion Monitoimihalli Oy:n omistama, 2643 neliömetrin kokoinen halli avautuu keväällä yleisön käyttöön ja tarjoaa mahdollisuuden käsipallon, salibandyn ja futsalin kansainvälisille otteluille.

”Aika pitkälle pärjäämme yleensä omilla kurottajilla. Joskus harvoin pitää paikalle tuoda yhteistyökumppanimme Pekka Niskan mobiilinosturi”, jatkaa Väisänen.

”Merlon rungon kallistus on erinomaisen käyttökelpoinen ominaisuus, kun otan elementtinippua toisen päältä. Jos maasto on renkaiden alla kaltevaa tai niput ovat vinossa niin saan runkokallistuksen avulla piikit nippujen väliin. Elementtien pintoja ei saa naarmuttaa, vaan piikkien on mentävä ”sukkana” nippujen väliin”, toteaa Väisänen.

Merloissa rungon kallistusta hoidetaan keinukatkaisimella ohjaamosta. Kallistussylinterit ovat vankkaa tekoa. Hallien seinäelementtejä ei sovi raapia asennusvaiheessa. Kallistuksen avulla piikit saadaan nippujen väliin ongelmitta, vaikka maasto olisi kaltevaa.

Tehokkaiden koneiden ja ammattitaitoisten asentajien avulla päiväsaavutus elementtien asennuksessa voi olla parhaimmillaan noin 300 neliömetriä. Tämä onnistuu silloin, kun ikkunoita tai ovia ei ole hidastamassa asennusta.

Merlojen polttoaineen kulutus on Väisäsen mukaan alhainen. Nostot tehdään pienillä moottorikierroksilla ja tyhjäkäyntiäkin tulee paljon. Kuljettaja joutuu nousemaan usein ohjaamosta pois muun muassa nostoliinoja kiinnittämään. Tässäkin suhteessa kiinteärunkoinen kurottaja on parempi kuin ympäripyörivä, jonka ohjaamoon kiipeäminen on huomattavasti hankalampaa.

Merlon kiinteärunkoiseen Panoramic-mallistoon kuuluu neljä eri kokoluokkaa, joista kaikista on olemassa perus- ja Plus-malli. Nämä kaksi eroavat toisistaan muun muassa nelisylinterisen moottorimerkin ja tehojen suhteen. Perusmallissa on Kubota ja Plus-mallissa Deutz. Kaikissa malleissa teholukemat ovat 55 kilowattia (Kubota) ja 74 kilowattia (Deutz).

Mallit ovat P 38.12 (3500 kg/11,7 m), P 38.13 (3500 kg/12,6 m), P38.14 (2500 kg/13,6 m) ja P40.17 (2500 kg/16,7 m). Suluissa ovat nostokyky maksimikorkeuteen ja maksimi nostokorkeus.

Perusmallin maksimi siirtonopeus on 35 ja Plus-mallin 40 kilometriä tunnissa.

Plus-mallien päästöluokka on tällä hetkellä IIIB ja Deutz on toteuttanut tämän vaiheen hapetuskatalysaattorin (DOC) ja pakokaasujen takaisinkerrätyksen eli EGR-venttiilin avulla. Partikkelisuodatinta ei ole.

Voimansiirto on hydrostaattinen ja vaihteistoon kytketty hydraulimoottori on muuttuvatilavuuksinen pienempitehoisissa malleissa.

Panoramic-ohjaamo on nimensä mukaisesti avara ja valoisa. Leveä ovi avaa helposti kuljettavan reitin ohjaamoon. Väisäsen kurottajassa joystick on sähkömekaaninen. Vaihtoehtona saa myös niin sanotun kaksivipuhallinnan. Tukijalkoja voidaan hallita erikseen. Rungon kallistusta hoidetaan keinukatkaisimella.

Perusmallissa koneen vakaudesta noston yhteydessä kertoo led-valojen nauha. Plus-mallissa on kehittyneempi järjestelmä, johon kuuluu nostosta kertova kaavio isossa näytössä. Kun tasapaino on uhattuna, järjestelmä estää puomin työntämisen kauemmas koneesta. Edelleen järjestelmä tunnistaa kytkettävän työlaitteen ja järjestelmä kalibroituu automaattisesti.

Puomin sivusiirto vaikuttaa täydellä nostokorkeudella peräti 870 millimetriä. Kuorma on helposti passattavissa ylhäällä paikoilleen.

Rungon kallistuksella ja tukijaloilla pystytään eliminoimaan yhteensä 24 prosentin kaltevuus.

Best-Hall Oy:n tuotepäällikkö Jan Hildén (vas.) sekä Rakennus KE Väisänen Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Keijo Väisänen pysähtyivät hetkeksi seisomaan tumput suorina.

Moiseen toimintaan ei yleensä ole aikaa, sillä miehet ovat pystyttäneet yhteistyössä jatkuvalla syötöllä halleja jo reilun kymmenen vuotta.

Lue seuraavaksi