Uutiset

Työkoneet

Doosan DX235 LCR-5 Stage IV

Ensimmäiset uudet,  Stage IV-moottorilla varustetut DX235 LCR-5 lyhytperäiset kaivukoneet nähtiin tänään Dae-Tek Oy:n konepäivillä Keravalla. Yksi uutuuksista luovutettiin kahden Stage IIIB-mallin kanssa Konevuori Oy:lle.

Moottori uutukaisessa on edelleen turboahdettu, kuusisylinterinen Doosan DL06. Tehoa siitä otetaan nyt irti 20 kilowattia enemmän (+9%) ja vääntökin on kasvanut nelisenkymmentä newtonmetriä (+5%). Ulkoisesti kone on vain hieman muuttunut, pääasiassa vastapainon ja konepeiton osalta. Sivupeltien tummanharmaa sävy on uusi. Myös nimitarroitus on sekin hieman vanhasta mallista eroava. Puomin ja kauhanvarren sylinterit sekä turvakaiteet on uutta suunnittelua.

Pakokaasujen jälkikäsittely on toteutettu pakokaasujen takaisinkierrätyksellä (EGR) sekä SCR-tekniikalla, joka on tuonut AdBluen Doosanin peltien alle. Ureasäiliön koko on 35 litraa. Partikkelisuodatinta ei siis ole. Valmistaja lupaa uuden mallin polttoaineen kulutuksen vähentyneen kahdeksan prosenttia.Hydraulijärjestelmän maksimi tuotto on noussut muutaman litran.

Lisääntynyt moottoriteho on kasvattanut myös koneen voimia. Esimerkiksi kaivuvoima on valmistajan mukaan nyt 15,2, kun se aiemmin oli 13,4 tonnia. Kauhanvarren sylinterin aikaansaama voima on kasvanut 10,2:sta 10,5:een tonniin. Vetovoima on pysynyt ennallaan 22,4 tonnissa. Nostovoimaan on tullut myös parannusta. Esimerkiksi kuuden metrin etäisyydeltä nousee nyt sekä sivulta että edestä vajaat 600 kiloa enemmän kuin aiemmin. Kapasiteettia on tullut aika rutkasti lisää.

Ulko- tai puomin mitoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Maarakennus Tervonkin koneissa olevalla 2900 millimetrin kauhanvarrella ja tehdaskauhalla ulottuvaisuus maantasossa on pysynyt 9820 millimetrissä ja maksimi kaivusyvyys on edelleen 6670 millimetriä . Perän kääntösäde on sekin ennallaan eli 1680 millimetriä. Koneen kuljetuspituus on ainoastaan kasvanut eli on nyt 8975 millimetriä. Puskulevyn ominaisuuksia on parannettu. Doosan lupaa kaivusyvyyden (650 mm) ja nostokorkeuden (674 mm) olevan markkinoiden kärkeä.

Myös uusiin 24 tonnin lyhytperäisiin Doosaneihin saa kaksiosasien kaivupuomin, joka nousee aivan nippuun koneen päälle. Mikäli työmailta löytyy erittäin vähän tilaa, on 2545 millimetrin kääntösäde kovaa valuuttaa. Kauhanvarsivaihtoehdot tälle puomille ovat 2400 ja 2900 millimetriä.

Doosan on uusinut myös puomiston tappien holkit. Ne ovat nyt pitkäikäisemmät ja niiden luvataan aiheuttavan vähemmän melua kuin aiemmin. Sekä puomin että kauhanvarren sisään on nyt hitsattu paksumpi tukirauta. Polttoaineen kulutus on uusissa malleissa valmistajan mukaan laskenut ja kuljettaja voi nyt tarkkailla kulutusta helposti. Järjestelmästä voi tutkia automaailmasta tuttuun tapaan nyt niin päivättäistä kuin pidemmänkin ajan kulutusta. Tämä on tervetullut ominaisuus.

Polttoaineen kulutusta on omiaan pienentämään paitsi kuljettajan tietoisuus litroista, myös automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä automaattinen moottorin sammutus.

Kuljettaja voi ohjelmoida automaattisen tyhjäkäynnin aikavälille 3-60 minuuttia. Alle kymmenen asteen pakkasilla tyhjäkäyntikierrokset laskevat 1100:aan minuuttikierrokseen, kun lukema kesäisimmillä keleillä on 800. Näin ohjaamo pysyy lämpimämpänä. Tämäkin toiminto on kytkettävissä päälle/pois koneen näytöltä.

Polttoaineen kulutukseen vaikuttaa myös Doosanin uusi SPC-tekniikka (Smart Power Control). Se säätää moottorin ja hydrauliikan tehoa työtehtävän mukaan eli reagoi siihen onko työ raskasta vai kevyttä. Koska kaikkia neljää työaluetta (Power Plus, Power, Standard ja Eco) voidaan nyt käyttää sekä SPC päällä tai pois päältä, on työalueiden määrä kasvanut ikään kuin kahdeksaan. Kun kone käynnistetään on SPC oletusarvoisesti päällä. Valmistaja lupaa polttoaineen kulutuksen olevan näin viisi prosenttia pienempää kuin ilman sitä.

Eikä tässä vielä kaikki. Järjestelmässä on erillinen polttoaineen säästövalinta (Fuel-saving mode). Jos tämä toiminto on valittu, käynnistyy järjestelmä aina Standard-alueella. Jos ei, käynnistys palauttaa aina viimeksi päällä olleen työalueen.

Ohjaamo on hieman aiempaa suurempi leveyssunnassa. Lisäystä on tullut 30 millimetriä. Pituus ja korkeus ovat entisellään.

Hieman lyhennettyjen kaivuvipujen kiinnitys on siirretty istuimen jousitetun osan yläpuolelle, mikä parantaa kaivutuntumaa entisestään. Lisähydrauliikkaa voi ohjata joko kaivuvipujen peukalopyörillä tai vaihtoehtoisesti kaksisuuntaisella jalkapolkimella.

Kuljettaja voi näytön valikosta valita jomman kumman hallintatavan. Lattialla on em. lisähydrauliikka- ja ajopolkimien lisäksi suoraan ajon poljin lisävarusteena, joka helpottaa kulkua silloin, kun ohjausliikkeitä ei tarvita.

Seitsemän tuuman värinäyttö on uusi. Vanha tumma taustaväri on hylätty ja nyt mittaristot erottuvat aiempaa paremmin. Valikoissa liikkuminen tapahtuu joko suoraan toimintonäppäimillä näytön alta tai kaivuvivun vieressä olevan hallintanapin avulla.

Alivalikoiden avaamiseksi ei tarvitse enää kahlata läpi useita sivuja. AdBlue-nesteen mittari näytössä on uusi. Peruutuskameran näkymän avaaminen ei enää mykistä koko muuta näytön tarjontaa. Varoitusvalot ja nestetasomittarit on edelleen luettavissa kameran ollessa aktiivisena.

Uutuutena on vedestä polttoaineessa varoittava hälytysääni ja samalla näyttöön tulee info asiasta. Mikäli kuljettaja on pitkään välittämättä varoituksesta, moottori sammuu itsestään ja estää työskentelyn.

Kaikki uuden sukupolven Doosanit varustetaan nyt CoreTMS-etäseurantavalmiudella (Tele Management System). Koneen omistaja tai jälleenmyyjä voi sen avulla kerätä tietoa muunmuassa polttoaineen kulutuksesta, sijainnista ja huoltojen tarpeesta.

Uuden sukupolven Doosan DX235 LCR-5 kuuluu myös Intermat-näyttelyn uutuksiin keväällä. Suomeen se ehti siis ennen maailmanensi-iltaansa.

Lue seuraavaksi