Uutiset

Työkoneet

Doosan Bobcat Demo Days – koeajoja koko päivä

Lokakuussa Doosanin ja Bobcatin jälleenmyyjille sekä asiakkaille tarkoitettuun tilaisuuteen osallistui kahden viikon aikana Tšekin Dobrisin tehtaalla lähes 800 ihmistä Euroopasta, Lähi-Idästä ja Afrikasta (EMEA). Tilaisuus oli toteutettu upeasti, mikä osaltaan selittää sen suosion. Järjestelyt pelasivat erinomaisesti ja mikä parasta; koeajettavana alueella oli erittäin kattava valikoima Bobcat- ja Doosan-kalustoa. Koeajopäivän kruunasi vielä hieno koneshow maustettuna laservaloilla, savuefekteillä, laulu- ja akrobaattiesityksillä sekä lopuksi ilotulituksella.

Kymmenen vuotta sitten toimintansa Tšekin Dobrisissa aloittanut tehdas on saanut seurakseen paljon muutakin toimintaa. Vuonna 2015 laajennettu koulutuskeskus on kehittynyt yhtä matkaa tehtaan kanssa, ja sen palveluja käyttää vajaat 3 000 ihmistä vuosittain.  Vuonna 2014 alueelle avattiin uusi, pääasiassa pienemmän pään Bobcat/Doosan-tuotteisiin keskittyvä ”innovation center”, joka käsittää tuotekehitysyksikön ja protopajan sekä tutkimus- ja testauslaboratorion. Laboratorio pitää sisällään muun muassa melutasojen mittaukseen tarkoitetun, täysin eristetyn rakennuksen. Vastaavaa ei ole muilla valmistajilla, joten sen palveluja myydään muullekin koneteollisuudelle – ei tosin suoranaisille kilpailijoille.

Tehdas valmistaa sekä pienkuormaajia että minikaivukoneita kattaen noin 80 prosenttia kaikista EMEA-alueelle myytävistä kompaktikoneista. Joitakin koneita laivataan Tšekin tehtaalta myös Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Ensimmäisenä vuonna 2007 linjoilta tuli ulos 1 300 konetta.

Tšekin Tehtaalla valmistuu keskimäärin noin 70 pienkuormaajaa ja minikaivukonetta päivässä. Tällä katetaan noin 80 prosenttia EMEA-alueelle myytävistä Bobcat-kompaktikoneista.

”Tänä vuonna tulemme valmistamaan kahdessa vuorossa pyörivällä kokoonpanolinjalla noin 14 000 kompaktikonetta. Maksimissaan pystyisimme tekemään noin 20 000 konetta. Henkilökunnan määrä on kasvanut aloitushetken 250 ihmisestä 750:een. Valmistamme lähes kaikkia pienkuormaajamalleja sekä minikaivukoneita 800–5 500 kilon työpainoilla”, valistaa viestintäjohtaja Pavel Svoboda.

Kolmea kokoonpanolinjaa palvelevat toiminnot, kuten maalaus ja osien logistiikkapalvelut, pyörivät ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa.  Yhden vuoron valmistustavoite oli lokakuun vierailupäivänä tehtaalle tavanomaista hieman pienempi eli 17 pienkuormaajaa ja 16 minikaivukonetta. Kahdessa vuorossa eli vuorokaudessa linjoilla kootaan yleensä rapiat 70 valmista konetta.

Se on suuri määrä ja vaatii jatkuvaa materiaalivirtaa myös sisäänpäin. Joka päivä tehtaalle tuleekin esimerkiksi yksi rekka täynnä dieselmoottoreita. Yksi vuoro käyttää 150 tonnia terästä ja varastossa on koko ajan noin 500 tonnia koneen osiksi jalostettavaa rautaa eri muodoissa; palkkeina ja levyinä. Valmistuksessa levyt leikataan, taivutetaan ja prässätään tehtaalla. Myös osien hitsaus ja koneistus kuuluvat omaan tuotantoprosessiin.

Kylmästä lämpimään

Uusi, noin 130 ihmistä työllistävä ja tiiviissä yhteistyössä tehtaan kanssa toimiva innovaatiokeskus, keskittyy nimensä mukaisesti tuotekehitykseen sekä uusien ideoiden ja protomallien testaukseen ennen tuotannon aloittamista. Keskus on jo synnyttänyt sarjatuotantoon muun muassa sellaiset Bobcat-minikaivukonemallit kuin E08, E10, E17z ja E26. Innovaatiokeskus siis avattiin reilut kaksi vuotta sitten 13,5 miljoonan euron investointien jälkeen. Rakentaminen on edelleen vielä hieman kesken, ja parhaillaan keskukseen valmisteltiin perustuksia uusille työstökoneille. Tarkoituksena on koneistaa prototyyppeihin tarkoitettuja osia, mutta myös tuotannon työkaluja nopeammin kuin aiemmin.

3D-tulostus on valjastettu nyt protopajan käyttöön. Muun muassa kauhojenkin mallia voidaan tutkia ennen sarjatuotantoon ottamista.

Keskuksessa kerrottiin, että parhaillaankin kehityksen alla on kuusi uutta konemallia. Näiden päälle oli kuitenkin vedetty tiukasti pressut vierailun aikana. Pelkästään protokoneiden kanssa työskentelee 40 ihmistä. Aivan upouusi, puoli miljoonaa euroa maksanut 3D-tulostin on niin ikään lähiaikojen investointeja. Sillä kyetään tulostamaan maksimissaan 900x900x600 millimetrin kokoisia kappaleita. Tämän kokoisen osan tulostaminen kestää kuuleman mukaan kolmisen päivää. Lehdistön edustajille esiteltiin tulostimella tehtyä vastapainoa. Tulostin helpottaa ja nopeuttaa osien valmistusta kehitteillä oleviin konemalleihin. Ennen kokeiluosia jouduttiin tekemään tehtaalla muun tuotannon sivussa.

Testausmahdollisuudet keskuksessa ovat vaikuttavat. Koneen komponenttien elinikää simuloivissa testeissä saadaan niin hydrauliikka kuin voimansiirtokin kartoitettua hyvin tarkkaan. Vaikuttavin osa innovaatiokeskusta on melun mittaukseen tarkoitettu, akustiikaltaan optimoitu huone. Sen koko on 17x21x9 metriä ja sisään voidaan ajaa maksimissaan 25 tonnin painoinen kone. Puolitoista metriä paksut seinät sulkevat kaiken ulkopuolisen melun pois ja herkät mikrofonit tallentavat ohjaamon sisämelun sekä ulkopuolen melutason tarkasti. Näitä testejä tehtiin aiemmin lentokentällä, missä olosuhteiden harmonisoiminen sekä ulkopuolisen melun poissuodattaminen oli haastavaa.

Koneiden aikaansaamaa melua tutkitaan vartavasten rakennetussa, puolentoista metrin paksuiset seinät omaavassa ”meluhuoneessa”. Laboratorio-olosuhteissa kaikki ulkoinen melu on pystytty sulkemaan pois.

Edelleen huolellisesta paneutumisesta erilaisiin käytännön olosuhteisiin kertoo testaushuone, jossa voidaan simuloida erilaisia sadetyyppejä kuten tihkua ja rankkasadetta.  Kylmätiloissa pystytään pitämään tasainen pakkaskeli aina 12 tonnin koneille saakka. Maksimissaan voidaan saavuttaa -40 pakkasasteen lämpötila. Noin 55 kilowatin tehoisen koneen tuottama lämpöenergia pystytään poistamaan kylmähuoneesta vielä 20 miinusasteeseen saakka.

Lue myös: Doosan-pyöräkuormaaja tuplavoimansiirrolla ja Bobcat kauko-ohjauksella

Lue seuraavaksi