Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF-uutta auringon alla

Huhtikuussa DAF esitteli joukon uutuuksia, joilla valmistajan nykyinen mallisto vastaa entistä paremmin ja monipuolisemmin kuljetusryitysten tarpeisiin. Eniten uudistumista ovat kokeneet LF-mallit, mutta uusia ominaisuuksia ja vaihtoehtoja tuli myös CF- ja XF- malleihin. Konepörssi kävi Espanjassa tutustumassa uutuuksiin.

LF uudistui reilummin

DAF LF on valmistajansa kevein mallisto ja suunnattu jakelukuljetuksiin, joskin Manner-Euroopassa kevyissä ja tilaa vievissä kuljetuksissa LF-malleja on käytössä myös kaukoliikenteessä, jopa yhdistelminä.

LF on aina kaksiakselinen ja kokonaispainot alkavat 7,5 tonnista ja jatkuvat 19 tonniin saakka.

Moottorivaihtoehtoja on kaksi. Nelisylinterinen, 4,5-litrainen PX-5 on tarjolla kolmena tehovaihtoehtona, jotka ovat 152, 184 ja 213 hevosvoimaa.

Kuusisylinterisestä, 6,7-litraisesta PX-7-moottorista on saatavissa neljä tehovaihtoehtoa, joista pienin on 223- ja suurin 314-hevosvoimainen.

DAF kertoo onnistuneensa parantamaan erinäisillä muutoksilla kummankin moottorin polttoainetaloutta jopa viidellä prosentilla aikaisempaan verrattuna.

Vaihteistoissa suurin uutinen on PX-7-moottorin yhteyteen saatava automatisoitu 12-vaihteinen vaihteisto.

Laajaan vaihteistovalikoimaan kuuluvat lisäksi 5-, 6- ja 9-vaihteiset manuaalilaatikot, 6-vaihteinen automatisoitu vaihteisto sekä perinteinen, momentin muuntimella varustettu automaattivaihteisto.

Kauaksi ja takaisin

DAF on selkeästi kehittänyt LF-mallia soveltumaan paremmin myös kaukokuljetuksiin. Uusien, entistä pidempien akselivälivaihtoehtojen ansiosta LF-malleissa voidaan käyttää jopa yhdeksän metrin mittaisia kuormatiloja.

Myös polttoainesäiliöitä on kasvatettu. Aika hurjalta tuntuu, että esimerkiksi 14-tonnin autoon voi saada jopa 1200 litraa polttoainetta kerralla mukaan. Tarkoitus on tietenkin mahdollistaa kansainvälisessä liikenteessä tankkaaminen sieltä, missä menovesi on edullisinta.

Kuljettaja on mielissään siitä, että mittariston informaationäyttö keskustelee ajopiirturin kanssa. Se tarkoittaa sitä, että myös ajo- ja lepoaikoihin liittyvä tieto on selkeästi kuljettajan luettavissa — myös suomeksi.

Näytön kieli vaihtuu automaattisesti kuljettajakortin oletuskielen mukaiseksi. Vakiovarusteena oleva mukautuva vakionopeussäädin edesauttaa leppoisaa liikennevirrassa etenemistä.

Ajolenkille valikoitui LF-malleista 14 tonnin puoliperävaunun vetoauto 253-hevosvoimaisella moottorilla ja 6-vaihteisella AS-Tronic-vaihteistolla. Yhdistelmän kokonaismassa kuormineen oli 15,5 tonnia, jonka liikuttaminen sujui hyvin.

Lähempänä yhdistelmän suurinta sallittua 21 tonnin kokonaispainoa 12-vaihteinen versio vaihteistosta on suositeltava vaihtoehto.

CF nuppikäyttöön

Moneen kuljetustehtävään muuntautuvat DAF:n CF-mallisto täydentyi mallilla, jossa on 6,7-litrainen moottori ja 6×2 vetotapa. Uusi malli on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti ilman perävaunua, sillä sallittu yhdistelmäpaino on maltilliset 32 tonnia. Yhdistelmäkäyttöön CF-malliin on tarjolla iso liuta väkevämpiäkin koneita.

Jos perävaunua ei tarvitse vetää, PX-7-moottorinen CF on järkivalinta, myös kolmiakselisena. Suurempaan MX-11-moottoriin verrattuna kantavuutta on 500 – 600 kilogrammaa enemmän. Vaikkapa jätepakkaajan alustaksi 6,7-litrainen CF voisi olla varsin mainio vaihtoehto.

Pikkukoneisella CF:llä koeajolenkki tehtiin mäkisellä ja mutkaisella merenrantatiellä, joka mittasi hyvin noin 25 tonnin painoisen vaihtolava-auton voimalinjan toimivuuden.

Välimereen laskeutuvan rantakallion reunamia kiertelevällä tiellä mutkia ja mäkiä riitti, mikä piti vaihteistoautomatiikan kiireisenä.

Kokonaisuus osoittautui toimivaksi. Ainoastaan vaihteiston verkkaisuus suunnanvaihtotilanteissa aiheutti miinusmerkinnän muistiinpanoihin.

Matala XF

Myös XF-mallistoon on tullut uutta. Keski-Euroopassa pyritään jatkuvasti suurentamaan yhdistelmien kuormatiloja. Yksi keino on kuormatilan korkeuden kasvattaminen.

DAF tarjoaa ratkaisuksi uutta Low Deck -vetoautoa 91 senttimetrin vetopöytäkorkeudella. Se mahdollistaa puoliperävaunuun kolmen metrin sisäkorkeuden neljän metrin kokonaiskorkeuden ylittymättä.

Jotta alustakorkeus on saatu riittävän matalaksi, on XF:n alustassa tehty joukko melko mittaviakin muutoksia. Yksinomaan takarenkaiden koko — 315/45 R 22,5 — kertoo, että matalalla mennään.

Vetopöytä on vain 140 millimetrin korkuinen, jonka takia rungossa on vakiona suojapalkki estämässä perävaunun etuylityksen aiheuttamia vaurioita. Myös taka-akselin pitkittäisiä tukivarsia on muutettu, jotta ajo-ominaisuudet säilyisivät hyvinä.

Koeajolenkki maata hipovalla XF-vetoautolla vaati ensi metreistä lähtien herpaantumatonta tarkkaavaisuutta maaston epätasaisuuksien suhteen. Kaikeksi onneksi kojetaulussa on katkaisin, jolla alustan voi nostaa hetkeksi ylös. Jo hidastetöyssyt antoivat aiheen katkaisimen käyttöön.

Hiljaa yössä

Useissa eurooppalaisissa kaupungeissa on keskustoissa voimassa ilta- ja yöaikaan melurajoituksia. Jotta jakelukuljetuksia voidaan suorittaa myös rajoitusten voimassa ollessa, on ajoneuvon tuottaman äänen voimakkuuden oltava alle 72 desibeliä.

DAF:n vastaus haasteeseen ovat Silent-mallit, joita on saatavissa sekä LF-, CF- että XF-malleista. Silent-malleissa on erillinen katkaisija, josta hiljaisen toimintatilan saa kytkettyä päälle.

Silent-tilassa moottorin vääntömomenttia ja kierroslukua rajoitetaan ja vaihteisto vaihtaa tiheämmin niin, että melu ei nouse liian korkeaksi. Lisäksi CF- ja XF-malleissa vaihteistossa on ääntä eristävä kotelointi.

Parempaa tuottavuutta

DAF on koko mallistonsa rintamalla astunut jälleen askeleen kohti suurempaa hyötykuormaa ja alhaisempia käyttökuluja. Mitään vallankumouksellista ei ole tehty, vaan pikemminkin on hiottu koeteltuja ratkaisuja entistä paremmiksi.

Lue seuraavaksi