Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF FAT XF105.510 – Tasankomaan puunnoutaja

DAF maahantuoja CT Finland on lähtenyt kilpailemaan asiakkaista myös kuljetusalan kuninkuusluokassa, puutavaran ajossa. Haastavaan työhön on lähdetty käytännön kautta, eli asiakkaiden ajettavaksi on rakennettu esittelyauto. Maahantuojan mukaan ensimmäinen auto on rakennettu vahvimman kaavan mukaan, jotta ajokin kestävyys ja luotettavuus on saatu suomalaisasiakasta tyydyttäväksi.

Esittelyautoksi on valittu kolmiakselinen, telivetoinen ja lehtijousitettu alusta, jonka etenemiskyvystä pitää huolen Paccarin 510 hevosvoimainen Euro 4-kone. Kuljettajan kodiksi ajokkiin on valittu korotettu Space Cab-ohjaamo, joka vastaa korkeudeltaan lähinnä ruotsalaisia Highline- ja Globetrotter-ohjaamoita. Päällirakennustyö on Alucarin käsialaa ja perässä seurannut neliakselinen perävaunu on kotoisin Jykin tehtaalta Längelmäeltä.

Kovia jousia ja raakaa runkoa

Useimmiten DAF tekee työtä maantiellä, joskin hollantilaisvalmistajan valikoimasta löytyy ajokkeja myös haastavampiin ajo-olosuhteisiin. Koeajokkiin on valittu napavälitteinen 26 tonnin telivetoakselisto, jonka jousitus hoituu kuusilehtisellä rautapakalla. Napaperien yhteydessä tarjotaan myös mahdollisuutta ilmajousitukseen, joka saattaa olla monen puumiehen mielestä liian moderni ratkaisu puumetsään. Suomalaismaahantuojan miehet ovat tehneet töitä paraabelijousitetun telivetoakseliston saamiseksi markkinoille ja näillä näkymin sellaisia pitäisi ensi kevään tai kesän aikana saaman. Koeajokin alustarakenteesta ja nosturin puutteesta johtuen runkokorkeus takapäässä jäi tarpeettoman korkeaksi.

Eteenpäin vievänä voimana ajokissa käytettiin malliston rajuinta voimanpesää, joka DAFin kohdalla tarkoittaa 510 hevosvoiman Hollannissa valmistettua myllyä. Varsinaisia muskelimoottoreita ei DAFin valikoimassa ole, joten sellaisen haluavat joutuvat tyytymään vaihtoehtoisiin merkkeihin. 12,9-litran moottorin tarjoamat suoritusarvot ovat kuitenkin riittävät useimpiin ajotehtäviin. Maksimiteho on käytettävissä moottorin pyörimisnopeudella 1500 r/min ja maksimivääntömomentti 2500 Nm sen sijaan löytyy laajalla pyörimisnopeusalueella 1000-1410 r/min.

Vaihteistona koeajokissa oli 16-portainen ZF:n valmistama ylivaihteellavarustettu manuaaliaski.

Tupa metsäajoon

DAF XF-ohjaamo ei edusta ohjaamomarkkinoiden tuoreinta mallistoa, sillä alkujaan 95-sarjassa käytetyn ohjaamon ensiesittely tapahtui jo vuonna 1987. Laatikkomaisen ja kulmikkaan ohjaamon kehitystyötä ei kuitenkaan ole laiminlyöty, joten ulkonäköuudistusten ansiosta ikä ei vielä mökkiä paina.

Laatikkomainen muotoilu kasvattaa aina sisätiloja, jotka DAFissa on toteutettu kuljettajalähtöisesti. Hallintalaitteiden sijoittelussa ei esiinny yllätyksiä, kaikki tarvittava löytyy kuljettajan käden ulottuvilta verrattain helposti. Kojelaudan kulmikas muotoilu tosin vie keskiosaan sijoitetut kytkimet kauaksi kuljettajan ulottumattomiin, joskin kytkimille tuntuu olevan reilusti paikkoja myös kuljettajan lähellä. Ensimmäinen suuri oho-elämys koetaan ensimmäisissä jarrutuksissa. DAF nimittäin käyttää edelleen takaosasta saranoitua jarrupoljinta, jonka poljintuntuma on tyystin erilainen valtamerkkeihin verrattuna. Pienen opettelun jälkeen poljin tuntuu tosin mukavalta.

Säilytyslokeroiden ja laatikoiden toteutuksessa hollantilaiset ovat onnistuneet kiitettävällä tavalla. Kojelaudan keskellä sijaitsevassa suurikokoisessa pöytätasossa on reunukset, jotka estävät tavaroiden liukumisen lattiatasolle. Toisten mielestä kojelaudan päällä ei saisi olla lainkaan säilytystilaa näkyvyyttä estämässä. Totta sekin, mutta tehtaan toteuttama pöytä-lokero-ratkaisu on aina jälkiasennettavia vaihtoehtoja sirompi ja vähemmän näkemäesteitä aiheuttava. Moottoritunnelin päällä, kojelaudan alla on myös mainio paikka tavarankeruulle. Lokeroon mahtuvat niin puhelimet kuin kuormakirjatkin. Vuoteen alla sijaitseva jääkaappi ja vetolaatikko ovat Suomeen tuotavien mallien vakiovarusteita kaikissa XF-malleissa. Ajoneuvossa pidempiaikaista asumista harrastavat kuljettajat arvostavat tuulilasin yläpuolella sijaitsevia kannellisia lokeroita, joista vänkärin istuimen kohdalla olevan syvyys on muita pienempi. Mitoitus mahdollistaa esimerkiksi vaatteiden vaihdon apumiehen jalkatilassa.

Riittääkö voima?

Ajettavuudeltaan tahvo osoittautui mainioksi kaveriksi. Maantiellä puunnoutaja kulki urista ja puuskittaisesta tuulesta välittämättä suoraan ja suuntavakaasti. Asiaa edisti varmasti totuttua pidempi, 4850 millin akseliväli, joka ei ainakaan pikaisessa koeajossa tuntunut tekevän ajokkia kankeaksi.

Manuaalivaihteistojen osuus on jatkuvasti vähenemässä, joskin puumiehet ovat yksi vannoutuneimmista manuaaliaskien käyttäjistä. Koeajokin ZF-vaihteisto ansaitsee kiitosta kevytkäyttöisyydestä ja tarkkuudesta. Ajokin vähistä ajokilometreistä huolimatta vaihteet imaisivat itsensä sisään, mikä nopeuttaa vaihtamistapahtumaa. Ja tästähän puumiehet tykkäävät, metsässä ei saa savu katketa.

Paperilla ”vajaatehoisen” moottorin ominaisuudet antoivat kuitenkin lupaavia signaaleja käytännön työssä. Valmistaja lupaa 2500 newtonin väännön olevan käytettävissä pyörimisnopeusalueella 1000-1410 r/min, mutta hengettömäksi konetta ei tämän alueen ulkopuolellakaan voi moittia. Varsinkin alavääntöä tuntuu löytyvän enemmän kuin kuljettajan istuinlihastuntuma antaisi ymmärtää. Vastamäkeen noustessa kierrokset putoavat helposti tuhannen tienoille, mihin kierroslukumittarin neula sitten jämähtääkin. Mukavuutta on sekin, että kierrosten putoamisen havaitsee lähinnä kierroslukumittarista, moottori toimii hienovaraisesti ilman värinöitä myös alhaisella pyörimisnopeudella.

Vauhdin ylläpitämisen ohella sitä pitää välillä myös hidastaa. Etuakselin levyjarrujen ja takapään rumpujarrujen ohella liikanopeutta voidaan hillitä myös MX-moottorijarrulla, jonka maksimiteho 320 kW löytyy moottorin pyörimisnopeudella 2100 r/min. Ilahduttava piirre on 210 kW:n teho jo alhaisella 1500r/min pyörimisnopeudella. Yksiportaista moottorijarrua hallitaan ohjauspylvääseen sijoitetulla viiksellä.

Kaiken kaikkiaan DAF tuntuu kätevältä pakkaukselta myös metsätöihin. Moottorivalikoima jää yläpäästä kilpailevia merkkejä suppeammaksi, joskin 510 hevosvoimaa riittää myös useimpiin puunajotehtäviin. Koeajokissa takapään jousitus on tarpeettoman raskastekoinen, joten toivottavasti näemme tässä asiassa pikaisia uudistuksia. Jälkimarkkinoinnin auttamishalu on tällä hetkellä varmasti hyvä, koska se on asia, jolla myydään ne seuraavat DAFit samoille autoilijoille. Huoltopisteiden vähyys on kuitenkin seikka, joka laittaa automiehen mietteliääksi autovalintaa tehtäessä. Tällä hetkellä jälkimarkkinointikartassa on 15 pistettä ja maahantuoja lupaa lisää korjaamopisteitä lähiaikoina.

Tekniset tiedot DAF FAT XF105.510

Moottori– Paccar MX kuusisylinterinen dieselmoottori- tilavuus 12,9 litraa- teho 510 hv (375 kW) / 1500 r/min- vääntömomentti 2500 Nm / 1000-1410 r/min- moottorijarru 320 kW / 2100 r/min- päästötaso Euro 4 SCR-teknologiallaVaihteistoZF 16S250016+2 portainen aluejakajavaihteistoAlusta– telivetoinen, lehtijousitettu alusta- etuakseli levyjarruin- taka-akseleilla rumpujarrut- telinkevennin kahdella ilmapalkeella- polttonestesäiliö 430 litraa- AdBlue-säiliö 75 litraaMitat ja massat– akseliväli 4850 mm- suurin sallittu etuakselimassa 9000 kg- suurin sallittu telimassa 26 000 kg- tekninen kokonaismassa 33 000 kg- omamassa 11890 kg- kokonaismassa koeajon aikana 59 650 kgPäällirakenne – Alucar alumiiniapurunko nosturitelineellä- 1-piirihydrauliikka vaihteiston voimanotolla- Alucar ALU 50-alumiinipankot 4 kappaletta- kiinteärunkoinen Jyki puutavaraperävaunuMaahantuojaCT Finland BV

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi