Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF FAD CF85.510 – Perusnelikko Hollannista

Suomessa DAF tunnetaan paljolti raskaista kaukoliikenneautoista, eli XF105-mallistosta. Sisarussarjan keveämmät ajokit, LF ja CF -ajokit sen sijaan ovat suhteellisen tuntemattomia ystäviä. Tutustuimme läheisemmin neliakseliseen CF85 -sora-autoon, joka saa voimansa 12,9 litran Paccar MX-moottorista, jota käytetään myös isoveljessä, eli XF105-autossa. Lähi- ja kaukoliikenteeseen suunnatun CF-malliston ajokkien kovimpia kanssakilpailijoita ovat lähinnä Axor-Mersu, FM-Volvo ja P-Scania, jotka kaikki ovat suosittuja työkaluja suomalaistiestöllä. Pienestä ja matalasta ohjaamosta on etunsa lähiliikenteen pyörityksessä, ohjaamon keveys ja hankintahinnan edullisuus painavat vaakakupissa, kun kalustohankintaa tekevät suurempien kuljetusyhtiöiden kalustovastaavat. Keski-Euroopassa CF on suosittu työjuhta fleet-laivastoissa, joissa kustannustehokkuus on edelleen kuljettajamukavuutta ja imagoa merkittävämpi seikka hankintaperusteissa.

Menohaluja moottorista

DAF CF-mallisto uudistui muun muassa moottoreidensa osalta kesällä 2006, jolloin markkinoille tuotiin Paccarin Euro 4 ja Euro 5 -normit täyttävät voimalähteet. Päästönormien täyttämiseksi DAF on valinnut strategiakseen SCR-teknologian, eli ureasäiliölle on varattava tilaa rungon kyljestä. Syksyllä 2007 CF-mallistoon tuotiin muutamia uudistuksia, jotka parantavat varsinkin maaainesautojen maasto-ominaisuuksia. Maavaraa korotettiin nostamalla jäähdytintä, portaikko muotoiltiin uudelleen ja nokalle tuotiin uudet askelmat, joiden avulla tuulilasin puhdistus sujuu entistä helpommin ja turvallisemmin. Koeajokissamme oli malliston tehokkain moottori, 510 hevosvoiman Paccar MX Euro 4-päästövaatimukset täyttävänä. Maksimiteho on käytössä kierroslukualueella 1500–1900 r/min, 2500 Nm:n maksimivääntömomentti sen sijaan löytyy kierroslukualueella 1000–1400 r/min, taloudellisen kierroslukualueen olleessa 1100– 1500 r/min. Valmistaja tosin lupaa moottorin toimivan taloudellisesti aina 950 r/min saakka. CF-malliston muut voimanlähteet ovat niin ikään Paccarin valmistamat 6,7 ja 9,2 litran moottorit, joiden teholuokka asettuu välille 220–510 hevosvoimaa. Vaihteistoksi CF85-sarjaan on tarjolla 8-,9- tai 16-portainen manuaalivaihteisto sekä 12-portainen automatisoitu AsTronic-vaihteisto, joka on valittavissa myös kokonaismassaltaan 60 tonnin yhdistelmien vetureihin. Koeajokkimme oli varustettu 16-portaisella manuaalisella aluejakajavaihteistolla.

Ne pienet keksinnöt

CF-malliston autoja valmistetaan Hollannin ohella myös konsernin Englannin tehtaalla, missä syntyvät oikeanpuoleisella ohjauksella varustetut autot sekä osa väliteli CF-autoista. Alkujaan myös Leylandin käyttämä CF-ohjaamo on peruja 1980-luvun tuotekehityksestä, joskin on todettava ulkokuorien olevan edelleen modernissa muotissa. Muun muassa maski ja puskuri ovat tosin kokeneet vuosien saatossa useita uudistuksia. Sisätiloiltaan ohjaamo on viihtyisä, joskin korkealle nouseva moottoritunneli vie ohjaamosta suurimman tilantunteen. Tämä tosin on kaikkien alaslaskettujen ohjaamoiden ongelma merkistä riippumatta. Ohjaamoon kiipeäminen alkaa ovenavauksesta, joka yllättää tottumattoman. Ovenkahva sijaitsee oven
takareunassa pystyasennossa, joten siihen on tartuttava aina samalla tavalla takakautta. Alkuun käytäntö tuntuu hankalalta, mutta koeajo eteläisen Suomen suolakelissä osoittaa ratkaisun nerokkuuden. Kahva on perinteisiä ratkaisuja paremmin suojassa, joten käsi pysyy rapakelissä puhtaana ovea avattaessa ja myös suljettaessa. Koeajokin alustakorkeudesta johtuen alin askelma jää verrattain korkealle, mikä ei ainakaan helpota ohjaamoon nousua. Suuri maavara lisää tietenkin maastokelpoisuutta ja vähentää puskurin ja astinlautojen korjaustarvetta.

Ari Perttilä
Konepörssi-lehti

Lue seuraavaksi