Uutiset

Työkoneet

CAT 328D LCR – Kokoluokkansa ainokainen

”Cat 328D on hankittu kaivamaan putkilinjoja auki ja lastauskoneeksi ahtaisiin paikkoihin. Koneessa on kaivusyvyysmittari ja piakkoin on tarkoitus kokeilla myös GPS mittausta. Tunteja on nyt noin 900 (marraskuun lopussa) eikä ainakaan vielä ole ollut mitään ongelmia”, kertoo toimitusjohtaja Jari Koponen.

”Nykyään työn tehokkuuden tulisi kasvaa, mutta isot koneet eivät tahdo mahtua kapeisiin paikkoihin. Lyhytperäinen isohko kone on ahtaissa paikoissa paljon tehokkaampi kuin vastaavan kokoinen normaaliperäinen kone. Jäinen maa tai louhittu kaivanto vaatii kuitenkin tämän kokoista konetta ja sen voimaa”, jatkaa Koponen koneen valintaperusteista.

”Meillä on aliurakoitsijoita, joilta on vuokrattu tavallisimpia koneita. Itselle olen pyrkinyt hankkimaan erikoisempaa kalustoa. Sellaista, mitä ei markkinoilla ole vapaana. Koneet on pyritty vaihtamaan alle 10000 tunnin ikäisinä. Koneen tulisi kestää ilman suurempia remontteja nämä 9000–10000 h. Monesti koneen hankinta tulee eteen nopeastikin, jolloin kaupat tulee tehtyä sen koneliikkeen kanssa, jolla on mahdollisuus toimittaa haluttu kone nopeasti. Halvimpia ja oudompia konemerkkejä ei kuitenkaan ole tullut kokeiltua. Laadukkaimmat koneet näyttävät tulevan Japanista ja miksei Koreastakin. Euroopassa kasatuissa koneissa on meillä ollut pientä laatuongelmaa lähinnä alavaunun ja putkiston osalta.”

”Meillä on ollut vielä kohtuullisen hyvä työllisyys vaikka tämä syksy on ollut tarjouksien määrällä mitattuna huomattavasti edellisvuosia hiljaisempi. Työntekijöitä noin 30-35, lisäksi työnjohtoa seitsemän henkilöä. Meillä on myös tytäryritys nimeltään JP-Matic Oy, jonka toimenkuvaan luuluvat talvella kunnossapitotyöt ja kesäaikaan mm. erilaiset piharakennus- ja hoitotyöt. Maarakennus Kamaran suurimmat työmaat ovat tällä hetkellä Haapajärven varikolla missä tehdään varastoalueella vallituksia ja luultavasti piakkoin myös Talvivaaran kaivoksella”, päättää Koponen.

Kuljettajalta kuultua

Kamaran kuljettaja Kari Kirjonen on ajanut 328D LCR-kaivukonetta kesästä asti. Kone oli haastatteluhetkellä Kajaanissa, vesi- ja viemäröintihommissa. Yli 10 vuoden kokemuksella kaivukoneista, Kirjosella on vertailupohjaa.
Aiempi kone oli myös lyhytperäinen, mutta 10 tonnia kevyempi.

”Normaaliperäisenä ei näissä hommissa voi näin isoa konetta käyttää. Lyhytperäisenä yli 30 tonnin kone sopii kulkemaan kyllä kunnallisteknisissäkin hommissa. Ja nyt voimaa on käytössä enemmän, tosin Catin puomi ei nouse suhteessa aivan niin ylös kuin aiemmassa koneessani”, aloittaa Kirjonen.

”Ohjaamo on tietenkin ahtaampi kuin normaalikoneessa. Oikein pitkälle kuljettajalle saattaa käydä hieman pieneksi. Itse otin heti ajovivut pois, mikä antoi jaloille paremman tilan sekä lisäsi näkyväisyyttä monttuun”, jatkaa Kirjonen.
”Meillä koneessa on Engconin pyörittäjä ja 1,5 kuutiometrin kauha. Puomi sivulla ja kauha täynnä kone nyökkii jo hieman. Aiemmin oli tappikiinnitteinen kahden kuution kuokkakauha, sen kanssa ei nyökkimistä ollut. Puomi suorana kone on erittäin vakaa, onhan alavaunu pitkä.”

”Alavaunun puhtaana pitäminen on aika työlästä, sillä ylärullien ja telarungon ahtaaseen väliin kerääntyy maata, jonka pois ottaminen vie aikaa. Olen poistanut myös astinlaudat alavaunusta, se helpottaa puhdistamista aika lailla”, lisää Kirjonen.
”Kaivuhydrauliikka on oikein hyvä. Kehitystä on tapahtunut paljon vanhoihin pillareihin verrattuna. Itse teen esimerkiksi viemärikaivantoja kasin alueella. Teho ja liikenopeudet ovat riittävät. Ja polttoaineen kulutus kyllä kasvaa potenssiin, jos hanaa antaa enemmän. Oikein hyvä puoli on, että tällä tapahtuu pienemmilläkin kierroksilla.”

”Maksimikulutukseen päästiin louhosta kuormattaessa. 400 litran tankillinen ei riittänyt koko reilun kymmenen tunnin päivään. Eli tunnissa meni noin 40 litraa. Tuollaisissa maksimitehokkuutta vaativissa kohteissa tankki saisi olla vähintään 100 litraa isompi, ettei kesken päivää tarvitsisi tankata”, toivoo Kirjonen.

Kirjoselta kuultua maksimikulutusta ja koeajossa saatua lukemaa vertaamalla voi siis todeta, kuinka suuri merkitys työn luonteella ja moottorikierroksilla on kulutukseen. Siihen siis tosissaan pystyy vaikuttamaan.

”Huoltokohteet ja varsinkin suodattimet on hienosti esillä. Ainoastaan moottoritila on hankalammin käsillä, kun luukku aukeaa koneen päältä. Kokonaisuutena huoltokohteet ovat kuitenkin paremmin käsillä kuin lyhytperäisissä yleensä. Mitään peltejä ei tarvitse ruuvailla auki, vaan kaikki on huoltoluukkujen takana”, päättää Kirjonen.

Catin strategiset mitat

Koeajossa tehtiin ensin mittauksia sekä kaivutyötä rapiat 30 tuntia. 328D:n perän kääntösäde on vain 1900 millimetriä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että koneventionaalisissa malleissa 323 Dl ja 325D L vastaavat säteet ovat 2750 ja 3080 millimetriä. Kun etupään kääntösädekin on vain 3400 millimetriä (4140 mm = 325D L) niin voidan puhua varsin kompaktista mallista. Cat 328D tarvitsee ylävaunun pyöritykseen tilaa noin 1,5 metriä vähemmän kuin ”normaaliperäinen” malli.

Telalappujen leveys koeajokoneessa oli 850 millimetriä, jolloin peränylitys telan ulkoreunasta on 180 millimetriä eli aivan telojen sisällä ei vastapaino pyörähdä. Kokonaisle-veys telasta telaan on 3440 millimetriä ym. lapuilla. Muut telaleveysvaihtoehdot ovat 600 ja 700 millimetriä. Lisävarusteena koneeseen saa myös puskulevyn, jonka työleveys on 3190 millimetriä.

Visuaalisesti 328D antaa kokoistaan pienemmän vaikutelman. Ihan 36 tonnin painoiseksi sitä ei äkkitarkasteltuna kuvittelisi, mutta kyltistä vakoiltu lukema osoittaa tehtaan antamaksi työpainoksi tuon 36,5 tonnia. Vaikuttaako typistetty ulkomuoto sitten tuohon vaikutelmaan – mene ja tiedä.

Edelleen koeajokone oli varustettu tehdasvalmisteisella 1550 litran kynsikauhalla. Varustelutasoon kuului myös täysautomaattinen ilmastointilaite – tankkauspumppu koneesta jostain syystä puuttui. Tämänkokoiseen koneeseen se kyllä tarvitaan, sillä polttoainesäiliön koko on 406 litraa ja koko koeajon tuntikulutukseksi mitattiin 19,3 litraa tunnissa (alue 6-7). Tämä lukema siis tarkoittaa joutoaikoineen kaikkineen eli paljon suuremmaksi kulutus muodostuu jatkuvassa raskaassa työssä.

Koeajon työ koostui pääosin kaivutyöstä teholukeman (moottori-kierrosten) ollessa lukemassa 6–8. Maksimiteholukema täysillä moottorikierroksilla näytössä on 10. Kaivuliikkeitten nopeus em. lukemilla on hyvinkin riittävä. 19,3 litran kulutuksella tankillinen riittää parisenkymmentä tuntia.

Catin ylävaunun peltien alta löytyy omaa valmistetta oleva Cat C7, joka pohjautuu ACERT teknologiaan. 7,2 litran ja 140 kilowatin tehon kehittävä moottori on tietenkin Stage IIIA määräykset täyttävä. Hydraulijärjestelmän tuplapumppu antaa 2×235 litran tuoton ja järjestelmän paine on noin 350 baaria.

Voimansiirrossa on tutut kaksi nopeusaluetta, joista nopeammalla kiidetään esitteen mukaan 4,2 kilometrin tuntinopeutta. GPS-mittaus näytti kuitenkin parhaimmillaan viiden kilometrin tuntinopeutta. Ylävaunun kääntönopeus on kokoluokassaan tavanomaiset eli 10 kierrosta minuutissa. 20 kauhan kapasiteettikoetta ei myöhäisen ajankohdan takia päästy tekemään mittauspaikan eli multa-auman ollessa yhtä kuravelliä. Catin alavaunussa telarullia on yhdeksän molemmilla puolilla. Maavaraa on minimissään 510 ja vastapainon alla vastaava mitta on 1200 millimetriä. Koneen korkeus ohjaamon kattoon on 3190 millimetriä.

Ohjaamo

Catin hallintajärjestelmä on pelkistetty ja simppeli. Mitään ihmenamiskukkeleita tai toimintoja ei Catin hallintaan ole sisällytetty. Sisäänmeno ohjaamoon on ahdas. Vasen kaivuvipu on osittain kulun esteenä ja vivun ja ovenkarmin väliin jäävä tila 320 millimetriä on aika vähän. Lambadakurssin käynnistä on hyötyä istuimelle pujottautuessa.

Koko oviaukon leveys hartioitten kohdalta on noin 580 millimetriä, joten vipu syö aukon kokoa aikalailla. Hydrauliikan lukituksesta huolehtiikin erillinen viiksi, eikä koko vipukonsoli nouse ylös.

Ohjaamo on tietenkin pienempi kuin normaaliperäisissä koneissa korkeuden ollessa 1490, leveyden 917 ja syvyyden 1344 millimetriä. Säilytystilaa on Catinkin ohjaamoon saatu sisällytettyä aika niukasti. Mukinpidike, takkikoukku sekä asiakirjatasku ohjaamosta sentään löytyy.

Oikeanpuoleiseen ohjauspaneeliin on sisällytetty runsaasti toimintoja. Painonappien takaa löytyvät mm. ajonopeuden valinta, tyhjäkäyntiautomatiikka sekä pyyhkimien ja valojen halinta. Radio sijaitsee istuimen vieressä oikealla ja ilmastointilaite vasemmalla. Oikeanpuoleisen kaivuvivun edessä ovat kaasukiekko sekä virtalukko. Näyttöpaneli on kiinnitetty oikealle ohjaamon pystypalkkiin. Sen ohjausnapit ovat alaosassa kannen alla.

Myös näyttö on simppeli ja välittää kuljettajalle sen kaikkein oleellisimman informaation. Perustilassa on kolme vanhaa analogimittaria stimuloivaa näyttöä. Ylin kertoo polttoaineen tason ja muut ovat lämpömittarit moottorin jäähdytinnesteelle sekä hydrauliöljylle.
Näytön yläosassa on vielä 1–10 lukuarvo, joka kertoo valitun moottorin kierrosnopeuden suhdelukuna. Ohjaamomeluun ei moottorikierroksilla ole suurta vaikutusta eli korvakuulolla ei moottorikierroksia Catin ohjaamossa pysty päättelemään. Kierroslukeman saa kylläkin kaivettua näyttöön. Ja hiljainen ohjaamo onkin.

Tyhjäkäyntimeluksi mitattiin 62–63 desibeliä ja kaivukierroksilla (7–8) taso on sekin varsin alhainen eli noin 73 desibeliä. Kyseessä on siis erittäin hiljainen ohjaamo, joka kestää vertailun kilpailijoihinsa nähden. Minkäänlaisia ennalta ohjelmoituja työalueita ei Catista löydy, vaan polttoainetalouteen ym. vaikuttaa eniten se seikka, minkä pitääkin. Eli kuljettaja. Pienenä tervetulleena yksityiskohtana ohjaamossa voisi mainita kattoluukun eteen vedettävän häikäisysuojan. Lisähydrauliikan propotionaaliohjausta esimerkiksi kauhanpyörittäjälle hallitaan peukalopyörillä kauhavipujen päästä.

Voimaa riittää

Mittauspaikalle 36.5 tonnin kokoinen kaivukone asettikin sitten jo aivan uusia haasteita. Konepörssin kuormavaaka kyllä kestää 32 tonnin kuorman, mutta vetopisteen hitsaussaumojen kestävyys maahan kaivetussa betonimöhkäleen raudoituksessa pisti arveluttamaan. Terveiset meneekin tässä hitsauksen vuosia sitten tehneelle Ismo Sairaselle – hyvin kesti. Onneksi siis allekirjoittanut ei itse aikoinaan hitsaustyötä suorittanut.

Maksimi nostovoimaksi kauhan huulilevyssä ja 7,8 metrin etäisyydellä kääntökeskiöstä saatiin 7870 kiloa. Tästä voima kasvaa tietenkin tasaisesti lähemmäs kääntökeskiötä mentäessä. Huomioitavaa on, että puomi suorana väännettäessä tela pysyy maassa eli kaatokuorma ei ole määräävä tekijä. Tämän huomaa myös kaivutyössä. Kone on lyhytperäiseksi vakaa (ainakin tappikiinnitteisellä kauhalla) ja sillä on hyvä siirtää täyttä kauhallista koko liikealueella. Vastapainoa koneessa on 7720 kiloa.

Catin kaivuhydrauliikka on kaikilta osiltaan miellyttävä. Täysillä moottorikierroksilla jo vaikeammin hallittava eli kierrokset pystyy pitämään kohtuullisina (polttoainetalous) liikenopeuksien ollessa riittävät. Huudattaa ei tarvitse.

Huoltokohteet, kuten eri suodattimet, on saatu keskitettyä hyvin käsillä oleviin paikkoihin. Moottori- ja hydrauliöljysuodattimien vaihto onnistuu huoltoluukun takaa oikealta, maantasossa seisten. Huoltovälit Caterpillar ilmoittaa seuraavanlaisiksi: moottoriöljy ja suodatin 500 tuntia, hydraulijärjestelmän suodatin 1000 tuntia sekä hydrauliöljy 2000 tuntia.

Caterpillarin suurin lyhytperäinen kaivukone on mallia Cat 328D LCR. Työpaino on vajaat 37 tonnia ja moottoriteho 140 kilowattia. Lyhytperäisyys antaa eväät työskennellä kohteissa, mihin normaalisti päästään vain runsaasti kevyemmillä koneilla. Konepörssin koeajossa kone oli varustettu puolentoista kuution tappikiinnitteisellä kauhalla. Koneen ohjaimissa Konepörssin koeajokuljettaja, urakoitsija Petri Lankila.

Ohjaamo on tietenkin kokoluokkaa pienempi kuin normaaliperäisissä saman kokoluokan koneissa. Vasen vipu ei nouse ylös, jolloin oviaukon tarjoama tila kapenee. Hallintaan ei sisälly mitään erikoisuuksia, vaan kaikki on toteutettu onnistuneesti. Varsinkin melutaso on alhainen eli vain rapiat 70 desibeliä

Plussat ++

hyvä vakavuus pelkällä vakiokauhalla
nopea ja jouheva kaivuhydrauliikka
erittäin alhainen melutaso ohjaamossa
lyhytperäisyys

Miinukset —

ohjaamoon kulku ahdas
säilytystilojen puute ohjaamossa
moottoritilassa ahdasta
ylärullien ja telarungon väli vaikeasti puhdistettavissa

Lue seuraavaksi