Uutiset

Työkoneet

Bimu on pitkäaikainen Hyundai-koneiden käyttäjä

Bimu oy Tuusulasta on ympäristötekniikan toimija, joka hoitaa laite- ja konepalvelutöitä kiertotalouden parissa ympäri Suomen. Yrityksen koneita työskentelee noin kymmenellä jäteasemalla, joista pohjoisin on Ylivieskassa. Tapasimme Bimun kalustopäällikkö Matti Kujalan, joka on jo pitkään vastannut yrityksen kone- ja laitehankinnoista. Vuosien saatossa on Suomen Telakone oy tullut tutuksi, ja Bimun työmailla onkin paljon käytössä Hyundain koneita.

Vuonna 1996 perustettu Bimu oy toimi alun perin biomullan tuotannossa Espoon Ämmässuon jäteasemalla. Yritys syntyi Mäntylän perheen muun yritystoiminnan oheen keskittyen jäteasemien konetöihin. Nimi Bimu onkin johdettu tuosta alkuaikojen työllistäjästä (biomullasta). Sittemmin toiminta on laajentunut lähes kaikkiin mahdollisiin, nykyisten jäteasemien konetöihin. Laitenimikkeitä asemilla ovat kaivukoneet, pyöräkuormaajat, puskukoneet ja dumpperit. Myös jätemurskaimia ja monenlaisia seuloja on käytössä jatkuvasti. Seulonnasta puhuttaessa kalustopäällikkö Kujala mainitsee yrityksen seulovan vuositasolla noin 250 000 kuutiometriä erilaisia kompostilajikkeita. Jäteasemien koneoperoinnin lisäksi Bimun koneita nähdään myös kiviainestuotannon murskausasemilla.
Päätyöllistäjä eri jäteasemilla on sinne tuotava talous- ja rakennusjäte, jota käsitellään koneellisesti erottelemalla materiaalit tavoitteena kierrättää mahdollisimman paljon sekä minimoida kierrätykseen kelpaamaton osa. Työhön käytetään kouravarusteisia kaivukoneita, materiaalinkäsittelykoneita ja pyöräkuormaajia. Työmaille hankitaan myös erikoisvarusteltuja koneita. Siitä esimerkkinä Kujala mainitsee taannoin korotetulla hytillä, pitkä puomilla ja lisäpainoilla varustetun Hyundai 180 LCD-7A -kaivukoneen. Sen varustelu tehtiin Telakoneella Humppilassa ja työn nopea suoritus lämmittää vieläkin Kujalan mieltä.

Konekanta hallussa

Bimu oy:n kalustopäällikkö Matti Kujala vierellään 23 tonnin painoinen Hyundai HL 770-9 -pyöräkuormaaja. Yrityksellä on useita vastaavankokoisia Hyundain pyöräkuormaajia sekä myös muunkin merkkisiä kuormaajia. Koko reilun sadan työkoneen arsenaalissa on kymmeniä Hyundain koneita, niin kaivukoneita kuin pyöräkuormaajia.

Bimun työkoneet majailevat ennalta mainituilla noin kymmenellä jäteasemalla pääkaupunkiseudun ja Ylivieskan välillä. Ajettavia koneita on toistasataa. Yritys työllistää noin 80 henkilöä, joista valtaosa on koneenkuljettajia. Eli jokaiselle kuskille löytyy ”oma” kone ajoon. Tela-alustaiset kaivukoneet muodostavat suurimman ryhmän, mutta pyöräalustaisten koneiden osuus on kasvamassa. Kujalan mukaan talon jokaisessa kaivukoneessa on ollut koura kiinni jossain vaiheessa. Niitä talossa onkin kymmenittäin. Toki erilaisia kauhoja, hydraulivasaroita, pulveroijia sekä erikoistyökaluja käytetään myös jäteasemien moninaisissa töissä. Tulevaisuudessa kaikki kaivukoneet pyritään varustamaan jo hankinnan yhteydessä kahdella lisähydrauliikalla ja proportionaaliohjauksella lisälaitteiden kytkennän helpottamiseksi.
Pyöräkuormaajissa käytetään pääsääntöisesti myös kahta lisähydrauliikkaa, joista toinen hoitaa hydraulista pikakiinnikettä ja toista voidaan hyödyntää erilaisilla työlaitteilla. Pyöräkuormaajiin vaihdellaan päivittäin kauhoja, kärkikippaavia kauhoja, trukkipiikkejä ja muita erikoisvälineitä, joten pikakiinnike on välttämätön.
Suuren konekannan hallintaan Kujala on kehittänyt konekortiston, joka sisältää kaikki mahdolliset yksittäisen koneen tekniset tiedot, huolto-ohjeet sekä huoltovälisuositukset, suoritetut huollot ajankohtineen ja tietoa muista korjaus- ja säätötoimenpiteistä. Ohjelmisto toimii pilvipalveluna, joten tieto on kaikkien sitä tarvitsevien helposti nähtävissä. Haastetta kaluston hallintaan tuo myös koneiden laaja sijoittelu.
”Kaikkia koneita ei ehdi millään itse tarkistamaan tai näkemään säännöllisesti, joten tietokannan data toimii usein päätöksenteon apuna, kun koneita uusitaan. Näin laitteiden tilaa pystytään seuraamaan konekohtaisesti”, sanoo Kujala. Oman lisänsä konekannan ylläpitoon tuo myös olosuhteiden jatkuva likaisuus. Jätteiden käsittelyssä työkoneita huolletaankin valmistajien suosituksia useammin.

Koneita varustellaan myös omalla pajalla Tuusulassa. Tässä Hyundai 60CR-9A -minikaivukonetta viimeistellään kesäkauden urakoihin. Bimulla on Hyundain koneita käytössä ympäri Suomen. Niiden huolloista vastaa oma korjaushenkilöstö sekä myös Suomen Telakoneen kenttähuolto.

Oma korjaamo
Bimulla on oma huoltopiste Tampereella ja korjaamo Tuusulassa, jossa huolletaan ja korjataan pääkaupunkiseudulla operoivia koneita. Muilla paikkakunnilla työskenteleviä koneita käyvät huoltamassa omat huoltomiehet ja eri konemerkkien valtuutetut huoltomiehet. Yrityksellä on kymmeniä Hyundain koneita ympäri maan. Niiden kenttähuolloista vastaa Telakoneen huolto-organisaatio. Kujala sanoo monissa koneissa olleen pitkiäkin huoltosopimuksia, jolloin Bimun osuudeksi jää sen varsinaisen työn suorittaminen. Mies kiittelee myös Telakoneelta saatavaa teknistä tukea sekä palveluhenkisyyttä. ”Monesti omat huoltomiehemme kaipaavat lisäinfoa jonkun remontin suorittamiseen ja sitä on kyllä aina auliisti saatu Telakoneen Ville Jalasjoelta ja Jari Pajuselta. Heille kuuluu iso kiitos hyvästä palvelusta”.

Kaikissa talon kaivukoneissa on ollut kiinni joissain vaiheessa koura. Niitä onkin talossa kymmenittäin. Vuosien saatossa tietyt merkit ovat erottuneet edukseen. Pajalla koura on käyty läpi, ja samalla se on saanut uudet huulilevyt.

Pitkäaikaista yhteistyötä
Matti Kujala sanoo tehneensä yhteistyötä Rautionmaan veljesten kanssa jo lähes 40 vuotta, aluksi Markun ja Mikon ja nyttemmin Matin kanssa. Kujala sanoo paremminkin olevansa kaupan valmistelija selvittäen konekauppaan liittyviä teknisiä ja toimitusajallisia asioita. Varsinaisen kättelyn sitten hoitaa yritysjohto Kujalan pohjustusten perusteella. Bimu myös vuokraa työkoneita aika ajoin Telakoneelta. Se on hyvä ja helppo tapa tutustua vaikkapa uutuuskoneisiin. Monesti vuokrausjakso on päättynyt vuokralla olleen koneen hankintaan Bimun omistukseen.
Koneita hankitaan säännöllisen epäsäännöllisesti, niin uusia kuin käytettyjäkin. Määräaikaisiin urakoihin hankitaan tarvittaessa lisää kalustoa. Koneita hankitaan vaihtelevien tarpeidenkin johdosta. Alati muuttuvat jätehuoltoalan säännökset luovat haastetta myös koneurakoitsijoille. Toinen päävaivaa aiheuttava seikka on hyvän henkilökunnan saanti. Se on nykyisin haaste tälläkin alalla. Taitavista ja tunnollisista kuljettajista on pulaa. Tunnollisuus tulee esiin koneen käyttöastetta seurattaessa.
”Korjauksessa seisova kone ei tuota”, muistuttaa Kujala lopuksi.

 

 

Lue seuraavaksi