Uutiset

Työkoneet

Ammanin jyrät 100 vuotta

Suvun omistuksessa pääkonttoriaan Langenthalissa (85 km Zurichista länteen) pitävä Ammann on edelleen ja nyt jo kuudes sukupolvi on mukana yrityksen hallituksessa. Toimitusjohtajana toimii nykyään tohtori Roman Boutellier ja hallituksen puheenjohtajana viidettä sukupolvea edustava Ulrich Andreas Ammann.
Ensimmäiset höyryvoimalla toimivien jyrien tiivistysvaikutus perustui puhtaasti painoon. Massiiviset jyrät eivät sopineet ihan jokaiselle ahtaalle kujalle, joten jo vuonna 1914 yritys kehitti kevyen, 1,6 tonnia painavan, polttomoottorilla varustetun jyrän. Alkuaikojen jyrien kyydissä ei istuttu, vaan kuljettaja kulki koneen edessä ja ohjasi jyrää vetoaisaa kääntämällä.
Jo 30- luvulla kehitettiin Amerikassa vähimmäisvaatimukset maapohjan tiivistykselle, syntyi ns. Proctorin tiiviystesti. Laboratorio –oloissa tehty testi osoitti maan tiivistämisen riippuvan suuresti kosteudesta. Kokeella osoitettiin mm. eri maalajeille optimikosteus parhaan tiivistystuloksen saavuttamiseksi. Ns. Proctorin arvoon ei enää päästy staattisilla jyrillä ja näin kehitetty menetelmä saneli jyrien kehittymistä 20 –luvulta 30 –luvulle siirryttäessä.
Värähtelevän rummun liittäminen jyriin vähensi huomattavasti peruskoneen painoa ja samalla jyrän painolla päästiin nyt kolme-neljä kertaa suurempaan tiivistysvaikutukseen kuin aiemmin staattisilla koneilla. Ensimmäiset kokeilut näillä uutuuksilla tehtiin jo 30 –luvun puolivälissä.
Jyrien valmistus kasvoikin tasaisesti, ainoastaan toinen maailmansota pudotti muutamaksi vuodeksi jyrien kysyntää. Ensimmäiset runko-ohjatut 2-valssijyrät Ammann kehitti jo 60 –luvulla. Ensimmäinen malli oli DTV 22 ja se rullasi ulos Langentahlin tehtaan linjalta vuonna 1967.
Mekaaninen voimansiirto korvautui hydrostaattisella ja antoi lisäjoustavuutta ja käytön helppoutta jyrän kuljettajalle.

Lisää automatiikkaa

2000 –luvulla automatiikka on lisääntynyt. ACE-järjestelmä (Amman Compaction Expert) helpottaa kuljettajan työtä entisestään ja vähentää turhia ajokertoja ja liikatiivistystä.
Järjestelmän anturit mittaavat tiivistysastetta, jonka mukaan amplitudi ja taajuus säätyvät automaattisesti. Tavoiteltava taso, esimerkiksi 100 meganewtonia voidaan asettaa järjestelmään ja tiivistys loppuu automaattisesti, kun taso on saavutettu. Asfalttitöissä on niin ikään tärkeää, että etenemisnopeus voidaan säätää halutuksi, esimerkiksi välille 3-4 kilometriä tunnissa. GPS-paikannusta hyödyntävään järjestelmään tallentuu paitsi tiivistämis- myös paikkatiedot ja näin ollen työmaan dokumentointi paranee. Pinnan lämpötila on myös luettavissa järjestelmästä.
Tänään Ammanin mallistossa on yli 80 erilaista tyyppiä. Innovaatioita on suojattu yli 50 patentilla. Yrityskaupat vuosien varrella ovat kasvattaneet Ammania nopeasti. Vuonna 1984 Amman Groupiin liitettiin saksalainen Duomat GmbH (tärylätkät). Niin ikään saksalainen Rammax GmbH (pienet jyrät) ja tsekkiläinen  Stavostroj (raskaat jyrät). Nove Meston tehtaan (Konepörssi 3/2009 tai www.koneporssi.com) ohjelmassa ovatkin raskaat 1- ja 2-valssijyrät. Painoluokat ovat 7-25 tonnia (1-valssi) ja 7-12 tonnia (2-valssijyrät). 2-valssijyriä tehdään sekä jäykkärunkoisina että runko-ohjattuina.
Vuonna 2010 koko Ammann Groupin liikevaihto oli 756 miljoonaa euroa ja työntekijöitä yhtiön palveluksessa oli noin 2750. Yritysryppääseen kuuluu 24 eri yhtiötä ja jälleenmyyjiä on omien maaorganisaatioiden lisäksi 120. Nämä sijoittuvat 80:een eri maahan. Uusimmat omat maayhtiöt ovat Ammann Teknomak (Turkki 2011) sekä Ammann Australia (2010). Suomeen Ammanin jyrät tuo vantaalainen Fintractor Oy. Mm. Lemminkäisellä on käytössä yli 20 Ammanin valmistamaa jyrää.

 Internet -osoitteet: www.ammann-group.comwww.fintractor.fi

Lue seuraavaksi