Uutiset

Kuljetuskalusto

AM Mäkinen Oy teki toisenlaisen kasetin

Perniössä toimiva AM Mäkinen Oy on tuomassa kasettiyhdistelmiin uusia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja, joilla saavutetaan alhainen omamassa ja helppo käytettävyys. Lupaukset ovat kovia, käydään katsomassa.

AM Mäkinen Oy tunnetaan ennakkoluulottomana ja asiakaslähtöisenä päällirakennevalmistajana, jonka tuotteilla kulkee niin jyviä kuin kappaletavaraa. Perinteikkään valmistajan suunnitteluosastolla on kohta viiden vuoden ajan työskennelty perinteisestä poikkeavan kasettiyhdistelmän parissa. Ensimmäinen uuden sukupolven kasettiyhdistelmä toimitettiin kolmisen vuotta sitten ruotsalaisasiakkaalle.

”Yksi huomattavimmista eroista perinteisiin ratkaisuihin verrattuna on alhaisempi paino. Tämän neliakselisesta vetoautosta ja neliakselisesta ykköspyörin varustetusta perävaunusta koostuvan yhdistelmän omamassa on 22 620 kiloa. Vetoauton massaksi vaaka näyttää 14 600 perävaunun ollessa 8020 kilon painoinen”, kertoo AM Mäkisen suunnittelusta vastaava Antti Seppälä, jonka mukaan keveys on peruja paljolti materiaalien kehittymisestä ja uudenlaisesta suunnittelusta.

”Perävaunun takapäässä sijaitsevat, vaakaan asennetut sylinterit työntävät kasetin kiskoille. Neljän laakeroidun pyöräparin ansiosta kasetti liikkuu pehmeästi, joskin matkan aikana laatikko lepää tiukasti rungon päällä”, aloittaa Seppälä jatkaen kasetin esittelyä.

”Lavojen etupäädyt ja takakehät ovat vahvoja, kantavia rakenteita. Pohja ja kylkipellit sen sijaan ovat neljän ja kuuden millin levyä, joihin on pokkauksilla saatu tarvittavaa jäykkyyttä”, kertoo Seppälä lavan muotoilusta, joka on hyvin yhtäläinen muun muassa saksalaisvalmistajien käyttämästä.

Uutta ja ennakkoluulotonta ajattelutapaa on hyödynnetty myös perävaunun runkorakenteessa ja kasetointivarusteissa. Perinteisen vetoaisan sijaan on AM-kasetissa ilmalukolla varustettu aisa, joka liukuu kasetoitaessa etukelkan sisään. Siten aisa on kasetoinnin aikana kiinni vetokytkimessä, mikä on kiistaton etu alati yleistyvien ja maavaraltaan maltillisten takaohjaavien teliratkaisujen aikana. Aisa ei myöskään koskaan putoa maahan.

”Vetokytkin sijaitsee myös tavanomaista korkeammalla, mikä edesauttaa kytkimen puhtaana pysymistä”, kertoo Seppälä viitaten kasalle kippaamisen yhteydessä vetokytkimeen päätyvään maa-ainekseen.

Perävaunun kaulalla on kaksi hydraulimoottoreiden avulla pyörivää polyuretaanirullaparia, jotka siirtävät kasetin vetoautoon pohjassa olevan evän avulla. Seppälän mukaan rullissa käytettävä polyuretaani on osoittautunut erittäin kestäväksi ja likaa hylkiväksi materiaaliksi, sillä kolme vuotta käytössä olleen perävaunun rullat eivät ole kuluneet laisinkaan.

”Rullien väliin jää kuuden millin rako evän paksuuden ollessa 12 milliä, joten evä puristuu rullien väliin tiukasti”, kertoo Seppälä, jonka mukaan etulukko on hydraulikäyttöinen. Turvallisuussyistä etulukon avaaminen on mahdollista ainoastaan auton ollessa kiinni perävaunussa.

Kasetti pysyy paikallaan kolmen lukkoparin turvin. Näistä yksi pari on saanut seurakseen jarrukellon, jonka ansiosta tyhjäkin kasettilaatikko pysyy tiukasti kiinni rungossa tarjoten näin tavanomaista äänettömämpää matkantekoa.

Seppälän mielestä suomalaiset kuljetusyrittäjät eivät kiinnitä riittävästi huomiota yhdistelmän omamassaan ja sen mukanaan tuomiin kerrannaisvaikutuksiin. Jokainen omamassaa kasvattava kilo on pois hyötykuormasta vähentäen siten kuormasta saatavaa korvausta.

”Kasettiyhdistelmissä omamassojen ero on helposti kahdesta neljään tonniin. Turha omapaino on pois kuormasta, joskin samalla rautaa ajetaan turhaan edestakaisin. Kuljetusyrittäjä saa maksun ainoastaan kuljetetuista tonneista”, perustelee Seppälä keveyden merkitystä kuljetusyrittäjän taloudelle.

AM Mäkisen suunnittelupöydällä on valmiina myös suomalaisen mitoituksen mukaan tehtyjä yhdeksänakselisia yhdistelmiä, joiden luvataan olevan keveydessään ylivertaisia.

”Tuomme markkinoille pian oman vetoaisan, jonka avulla perävaunun rungosta voidaan tehdä aiempaa lyhyempi. Tavoitteena on kasvattaa ääriakseliväliä perävaunun rungon sijaan aisalla”, vakuuttaa Seppälä esitellen kuvia, joissa perävaunun akselit ovat suoraan kasetin alapuolella – painojakauman kannalta oikeassa paikassa.

Seppälän mukaan kolmen vuoden aikana on rakennettu viisi kasettiyhdistelmää, jotka on kaikki myyty Ruotsiin. Usko suomalaismarkkinoihin on edelleen vakaa:

”Pian näillä ajetaan myös Suomessa”, päättää Seppälä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi