Uutiset

Työkoneet

Allutusta 20 vuotta

 

Ideachip Oy Insinööritoimiston virallinen perustamispäivä on 5.6.1986. Perustaja Markku Jonninen oli alkanut tuoda maahan hakkureita ja murskaimia. Jenz-hakkurit olivat tärkeä osa toimintaa jo tuolloin ja Jonninen muun muassa suunnitteli yhden hakkurimallin Jenzille. Vuosikymmenen loppupuolella Jonninen alkoi kehittää omia tuotteita ja näistä ensimmäinen oli traktorivetoinen Allu AS 24 -aumasekoitin – Allu-tuotesarja oli alkanut kehittyä.

Idea kaivukoneeseen tai pyöräkuormaimeen liitettävästä lisälaitetyyppisestä kiekkoseulontalaitteesta tuli koneyrittäjältä. Idean pohjalta lähdettiin kehittämään erilaisia maa-aineksia seulomaan ja murskaamaan kykenevää laitetta.

Ensimmäinen varsinainen Allu-seulamurskain valmistui vuonna 1991. Se myytiin asiasta innostuneelle Valto Tikkaselle, joka tuolloin työskenteli Hyvinkään Tieluiska Oy:lle. Tämän seurauksena Allun sekä Hyvinkään Tieluiskan ja Biomaan yhteistyö on vielä tänä päivänä hyvin kiinteää. Se on malliesimerkki tuloksekkaasta vuorovaikutussuhteesta laitevalmistajan ja asiakkaan välillä.

Ensimmäiset Allu-seulakauhat kehitettiin kaivukoneisiin ja vuonna 1991 mallisto käsitti kolme mallia 8-25 tonnin peruskoneisiin. ”Haluttiin, että on tarjottavana heti kaikkiin suosituimpiin kokoluokkiin soveltuvat laitteet”, sanoo Allu Group Oy:n toimitusjohtaja Kauko Pylväs. Hän laskee, että tänä päivänä runkotyyppejä on 39 erilaista ja erilaisten terävaihtoehtojen kautta malleja on satoja. Kokoluokkia on aina pieniin liukuohjattuihin kuormaimiin sopivista 50-tonnisiin kaivukoneisiin asti. ”Mallisarjamme on markkinoiden kattavin”, toteaa Pylväs. Hän on ollut yhtiön toimitusjohtaja vuodesta 1999, jolloin Jonninen siirtyi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Allu tarpeiden mukaan

Yli puolet maailman seulamurskaimista on Alluja. Uranuurtajuuden lisäksi suosion taustalla on urakoitsijoille suunnattu mallisto. Se on erittäin kilpailukykyinen isojen erikoiskoneiden kanssa hinnaltaan ja kooltaan, Allun kapasiteetin ollessa jopa suurempi. Allu-seulamurskainta on käytetty mitä erilaisempien materiaalien murskaukseen ja seulontaan. Käyttösovelluksien määrä on valtava – muunnelmien määrää ei pysty laskemaan kukaan. Tavallisimpia käyttökohteita ovat erilaisten putkilinjojen täytöt ja materiaalien seulonnat, mutta myös esimerkiksi erilaisten kierrätysmateriaalien murskaus on varsin tavallinen sovellus. Mielikuvitus ja menetelmään tutustumattomuus lienee suurimmat esteet kaikkien mahdollisuuksien löytämiselle.

Nyt on Allu-seulakauhoista tuotannossa neljäs sukupolvi. Toisen sukupolven kauhat tulivat markkinoille varsin pian ensiesittelyn jälkeen, vuonna 1993. Kolmas sukupolvi, SC-kauhat, tulivat markkinoille vuonna 2004 ja ensimmäiset nykyisen D-sarjan laitteet myytiin vuonna 2009 – koko D-sarja esiteltiin vuoden 2010 Bauma-messuilla.

”Modifioimme seulakauhat asiakkaan tarpeisiin soveltuviksi. Haemme suurimman kapasiteetin ja hyödyn asiakkaan työhön suunnittelemalla juuri sopivan kokonaisuuden. Tämä luo omat haasteensa sekä tuotantoon että varaosiin. Nämä pitää olla hyvässä järjestyksessä, että voimme palvella asiakkaan hyvin koko laitteen elinkaaren ajan”, sanoo Pylväs.

Allu-tuoteperheeseen kuuluu muitakin tuotteita. Mainittakoon esimerkkinä Allu-massastabilointilaitteisto, joka tuotiin markkinoille vuonna 2003. Tuotteeseen kuuluu oleellisena osana myös menetelmä, jossa kantamaton maakerros, kuten turve, savi tairuoppausmassat, muutetaan kantavaksi. Tällä tavalla on rakennettu esimerkiksi satama-alueita, maanteitä ja rautateitä pehmeikköjen päälle. Menetelmää voidaan käyttää myös saastuneiden maiden käsittelyyn. Viime vuonna tuotiin markkinoille toisen sukupolven stabilointisekoitin PMX.

Kansainvälistyminen

Ilmavoimien Hornet-kauppa potkaisi Allun kansainvälistymisen voimalla liikkeelle. Vastakauppana solmittiin ensimmäinen aumasekoitinkauppa USA:han vuonna 1993 ja vuonna 1998 sinne perustettiin tytäryhtiö palvelemaan sikäläistä markkina-aluetta. Vuoteen 2005 mennessä oli perustettu tytäryhtiöt Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan sekä myyntikonttorit Kiinaan ja Etelä-Amerikkaan. Tänä päivänä Allulla on omien toimistojen lisäksi maailmalla yli 40 jälleenmyyjän myyntiverkosto.

”Edelleen seulamurskauksen tunnettuus on maailmalla huono”, toteaa Pylväs. ”Meillä on vielä paljon työtä markkinoinnissa, sillä tunnettuus on suuri haaste. Saksassa puolet alan ammattilaisista tuntee alluttamisen, mutta muuten Suomen ulkopuolella menetelmä on vähemmän tunnettu.”

Allu Group

Vuosi 2007 oli merkittävä virstanpylväs yhtiölle monessakin suhteessa. Tuolloin Allu siirtyi yhtiön nimeksi ja Allu-tuotteet siirrettiin omaan yhtiöönsä. Murskaus- ja seulontalaitteistojen maahantuonnille sekä edustuksessa olevien tuotteiden markkinoinnille perustettiin konsernin sisään oma yritys, Ideachip Machine Oy. Molemmat yhtiöt muuttivat Hollolasta uusiin tiloihin Orimattilaan. Täällä toimii sekä Allun tuotanto että Ideachip Machinen edustamien tuotteiden asennus sekä yhtiöiden myynti ja hallinto.

Pylväs lupaa, että tuotanto on jatkossakin tarkoitus pitää Suomessa. ”Taistelemme tuotannon ulkomaille siirtymistä vastaan. Tulevaisuudessa virta kuitenkin hiljenee, kun tuotantokustannukset tasoittuvat maiden välillä ja omat kilpailuetunsa kotimaisessa tuotannossa nytkin on.”

Vahva usko tulevaisuuteen, tuotteet hyvässä kunnossa

Tuotekehitys on Allulla tärkeässä osassa ja Pylvään mukaan siitä leikattiin vähiten viime laman säästötoimenpiteinä. ”Lanseerasimme uuden D-sarjan laman aikana ja nyt olemme sen ansiosta erittäin kilpailukykyisiä kaupan kasvaessa taas vauhdilla. Viime vuonna olimme jo 25 prosentin kasvuvauhdissa ja nyt tilanne näyttää hyvältä. Tälle vuodelle tavoittelemme jälleen 20-25 prosentin kasvua, mikä on vielä hyvin hallittavissa.”

”Markku Jonninen on tänä päivänä yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja vastaa tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnasta. Markku on tavattoman idearikas ja innovatiivinen. Meillä ei ole koskaan ollut pulaa ideoista eikä mitään ideariihiä ole tarvittu. Osa ideoista toki jää protoasteelle, mutta merkittäviä edistysaskeleita näistä on tuotteisiin saatu.”

”Allu-seulakauhoissa on useita patentoituja konsepteja. Esimerkiksi tässä D-sarjalaisessa on neljä erillistä patenttia tuotteen rakenteesta. Patenteilla pyrimme suojaamaan innovaatioitamme ja olemme olleet oikeudessakin näiden kanssa. Patenttikulu onkin yksi merkittävä osa tuotekehityskuluissa”, mainitsee Pylväs.

Allu panostaa verkostonsa koulutukseen. Esimerkiksi tänä keväänä helmikuun puolivälissä Allun kansainvälinen myyntiverkosto 60 jälleenmyyjän voimin kokoontui Tsekin Prahaan saamaan viimeisintä tietoa tuotteista. Joka kevät on vastaava koulutustilaisuus myös tekniselle henkilöstölle, eli varaosamyyjille ja asentajille ympäri maailman.

”Perustrategianamme on neljä sanaa: laatu, asiakaslähtöisyys, edelläkävijyys ja lisäarvo. Näistä lähtökohdista Allu ponnistaa eteenpäin valmiina uusiin haasteisiin.”

Menossa mukana

Jo ensimmäistä Allu-seulamurskainta käynnistettäessä sen vierellä on ollut Ilpo ”Allu” Ellonen. Lempinimi on paikoillaan, sillä Pylväs arvioi, että Ellonen on myynyt 90 prosenttia Suomen seulamurskaimista.

Keväällä Allu on mukana tutuissa kuvioissa kevään näyttelyissä, jotka ovat Villi Länsi Turussa, Mansen Mörinät Tampereella sekä Oikiat Konepäivät Oulussa. Ellonen toivottaa kaikki kynnelle kykenevät paikalle.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi