Blogi

Pitkällä välityksellä

Mercedes-Benz-mittarinäyttö

Ajoneuvotekniikka kehittyy kovalla tahdilla, eivätkä kuorma-autotkaan jää teknisestä kehityksestä osattomiksi. Viisitoista vuotta sitten, kun valtaosassa uusista kuorma-autoista oli vielä vaihdekeppi ja kytkinpoljin, kameroilla toteutetut peilit olivat useimpien mielestä toteuttamiskelvoton jo pelkkänä ajatuksena. Tänään kamerapeilitekniikka on täyttä totta, ja automatisoidut vaihteistot ovat vallanneet markkinat niin perusteellisesti, että kaikkiin automalleihin ei perinteistä vaihdekeppiä saa enää rahallakaan.

Myös moottoreiden kehitys on kulkenut kovaa vauhtia. Sen suhteen vauhtia on antanut alati kiristyvä pakopäästöjä koskeva lainsäädäntö. Kaukana takana ovat ne ajat, kun pakoputkesta työntyi ilmoille sankka, musta savu kuorma-auton kiihdyttäessä vauhtiaan. Nyt ei uuden auton pakoputken päässä saa edes sormenpäätä mustaksi.

Moottoreita on kehitetty, paitsi päästövähennykset, myös polttoaineen säästö mielessä. Usein toki polttoaineen kulutuksen pieneneminen tarkoittaa myös päästöjen vähenemistä. Tuotekehityspanostukset ovat olleet mittavia jopa siinä määrin, että resursseja autojen muusta kehitystyöstä on hetkitäin jouduttu kohdentamaan voimakoneiden päivittämiseen.

Kehitys on johtanut siihen, että moottorit käyvät alhaisella kierrosluvulla, ja ovat parhaissa voimissaan useissa tapauksissa jo 900 r/min pyörintänopeudella! Allekirjoittaneen henkilöauto käy tyhjäkäynnillä jokseenkin samalla kierrosluvulla. Ei ihme, että nykyaikainen kuorma-auton dieselmoottori kuulostaa tukehtuvan, vaikka onkin parhaissa voimissaan.

Edellä kuvattu ominaisuus vaatii vanhalla ja vähän uudemmallakin tiellä kulkeneilta käyttäjiltä tottumista hieman harhaanjohtavaan käyntiäänen välittämään viestiin moottorin voimavaroista. Vähemmillä kierroksilla moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta, ja siksi autonvalmistajat suosivat entistä useammin nopeita eli niin sanottuja pitkiä kokonaisvälityksiä.

Enää ei ole tarkoituskaan, että auto jaksaisi nousta mäet suurimmalla vaihteella. Nykyfilosofian mukaan jolkotellaan keveissä olosuhteissa alhaisilla kierroksilla, ja suhteellisen pienessäkin nousussa vaihdetaan – tai oikeammin annetaan automatiikan vaihtaa – reilusti pienemmälle vaihteelle. Nykyaikaisilla, salamannopeilla vaihteistoilla se ei polttoainetalouden näkökulmasta ole mikään ongelma. Säästetään polttoainetta silloin, kun siihen on hyvä mahdollisuus.

Koska polttoaineen hinta ei osoita merkittäviä alenemisen merkkejä, kannattaisi jokaisen kuljettajan hyödyntää kaikki käytössään olevat apuvälineet, esimerkiksi maaston tunteva vakionopeussäädin, kulutuksen pienentämiseksi. Vuosien saatossa mahdollisesti iskostuneet epätaloudelliset ajotavat on helppo nujertaa uuden tekniikan avulla.

Myös uuden auton hankinnan yhteydessä tarjottava kuljettajakoulutus kannattaa ottaa vastaan. Tämän päivän uudella autolla ajetaan taloudellisesti eri tavalla kuin viisi vuotta sitten. Itse kuulun siihen ikäryhmään, jossa harvaksi käyvän tukan värimaailma muuttuu yhä harmaammaksi, ja olen huomannut, että pelkällä kokemuksella ei läheskään aina saavuteta parasta tulosta taloudellisuudessa. On oltava valmis oppimaan uutta.

Kirjoittaja on Konepörssin toimituspäällikkö