Uutiset

Työkoneet

Uusi Mecalac 12 MTX

Uuteen, 9,7 tonnia painavaan Mecalac 12MTX:ään on tehty muutoksia. Suomalaisryhmä sai maaliskuisen tehdasvierailunsa aikana tutustua ensimmäisten joukossa uuteen malliin. Mukana oli jo kolmatta Mecalaciaan ajava Paavo Ikäheimo Kuopiosta (kuva).

Paavon uusin 12MTX Speeder on hankittu viime vuonna. Kesäaikaan koneella tehdään pääasiassa asfalttipohjia ja talvella jopa energiapuuhommia. Yritystoiminnassa mukana oleva vaimo Anu Ikäheimo oli myös mukana Ranskan reissulla.

”Tämä uusi malli on muuttunut mielestäni eniten ohjaamostaan. Tilaa on nyt enemmän sivusuunnassa. Näkyväisyys molemmille sivuille ja etenkin taakse on parantunut aika lailla. Puomin rakennetta ylhäältä ohjaamon vierestä on muutettu siten, että se ei enää peitä näkökenttää. Näyttöruutu ohjaamossa on sekin uusi ja ovi aukeaa nyt liukumalla ohjaamon seinää pitkin”, listaa Paavo koeajokentällä huomioimiaan muutoksia.

Uudessa Mecalacissa Deutz-dieselmoottori on käännetty siten, että ajo- ja työhydrauliikkapumput ovat nyt vasemmalla puolella konetta. Teholukema on 80 kilowattia ja päästövaihe on Stage IIIB.

Varsinkin koneen taakse on näkyväisyys kohentunut, kun kaareva takalasi on aiempaa suurempi. Aiemmin lisävarusteena saatavilla ollut, automaattisesti ohjaamon alle ja alta kääntyvät askelmat on nyt laitettu vakiovarusteeksi.

Heti, kun kuljettaja istuu ohjaamoon ja kääntää oikeanpuoleisen vipukonsolin alas, kääntyvät portaat ohjaamon alle suojaan. Hydrostaattinen voimansiirto tarjoaa maksiminopeuden 32 kilometriä tunnissa. Rajoittimen avulla maksimi nopeus voidaan asettaa pienin portain haluttuun lukemaan. Ryömintäpoljin antaa eväät tarkkaan liikkumiseen.

Uusi seitsemän tuuman värinäyttö tarjoaa kirkkaan ja selkeän kuvan koneen eri mittareista ja arvoista. Peruutusvaihteen kytkeydyttyä näyttöön välittyy automaattisesti peruutuskameran kuvaa.

Nykysuuntauksen mukaisesti myös Mecalacin tietokoneen muistiin voidaan ohjelmoida paitsi eri työlaitteiden paine ja virtaus, myös asetuksia eri kuljettajille.

Hydraulikkan painetta on nostettu 30 baaria, mikä on tuonut lisää voimia kaivulaitteelle.

Mecalac-perhe on kokonaisuudessaan ainutlaatuinen ja uniikki. Jo suunnittelun lähtökohta on persoonallisen erilainen. Monissa yksityiskohdissa, kuten puomin geometriassa, se pesee kuitenkin kilpailijansa. Mecalac ei kilpaile tehokkuudessa erikoiskoneiden kanssa, mutta suoriutuu hyvin kaivamisesta, kuormaamisesta ja lastaamisesta esimerkiksi rakennustyömaalla.

Mecalac 12MTX kykenee esimerkiksi ottamaan trukkilavan kolme metriä maan pinnan alta ja nostamaan sen kuuteen metriin. Yksi kone korvaa usean erikoiskoneen. Se on asia, mikä kannattaa laittaa niin sanotusti mietintämyssyyn. Ja myssy tiukasti päähän.

Suomen maahantuojan Hansa Machinesin Tero Tommila (takana) luotsasi suomalaisryhmän tutustumaan Mecalacien valmistukseen Ranskassa.

Urakoitsija Janne Blomgren (vas.), toimitusjohtaja Tarmo Mustonen (TM-Päällyste ja Maanrakennus Oy), johtaja Alexandre Marchetta (Mecalac France), myyntipäällikkö Jarmo Syrjälä (Hansa Machines), vientipäällikkö Ralf P. Schäfer. (Mecalac Baumaschinen GmbH), Paavo ja Anu Ikäheimo (Kaivuriurakointi Paavo Ikäheimo) sekä Teija Heino ja Reijo Laine (Relax-Rakenne Oy) kokoontuivat konekentälle yhteiskuvaan Ranskan Alppien juuressa sijaitsevalla tehtaalla.

Mecalac 714 MCe puomin mittasuhteita on muutettu hieman. Kauhan varsi on pidempi kuin aiemmin ja vastaavasti puomin väliosaa on lyhennetty. Tällä on haettu parempia kaivukoneominaisuuksia.

Koneen saa tehtaalta myös normaalilla kaivukonepuomilla varustettuna.

Lue myös: Mecalac satsaa tuotekehitykseen

Lue seuraavaksi