Uutiset

Työkoneet

Työtä kaivoksilla

Suomessa on lukuisia kannattavaksi laskettuja kaivoshankkeita jo nykyisten toiminnassa olevien kaivosten lisäksi. Kaivosteollisuuteen odotetaan syntyvän työpaikkoja Suomen lisäksi Ruotsiin ja Norjaan. Maarakennusalan kannalta hankkeilla on suuri työllistävä vaikutus infran rakentamisen kautta. Myös energia-alasta suurimpana Fennovoima-hanke työllistää suoraan ja välillisesti maarakennusalaa.

Kaivosalan koulutus käynnistyi OSAO:ssa kaksi vuotta sitten. Ensi elokuussa Taivalkoskella aloittaa kolmas opiskelijaryhmä. Kevään yhteishaussa on kaivosmiehen ammatilliseen perustutkintoon 16 aloituspaikkaa.

Kaivosmiehen opinnoissa perehdytään louhinnan keskeisiin työtehtäviin. Kaivosmiehen tulee osata säätää ja valvoa louhintaprosessia koneautomaation avulla. Rikastusta opetellaan sekä mekaanisen hienonnuksen että rikastuksen prosesseissa. Maan alle ei opinnoissa kuitenkaan mennä: ”Kaivosmiehen työ on pääpiirteissään samanlaista tehtiin sitä maan alla tai päällä”, kertoo lehtori Janne Hietala. ”Maanalainen kosteus ja luonnonvalon puute eivät sovi kaikille”, kaivoksissa aikaisemmin työskennellyt Hietala tietää.

Opetuksessa huippukalusto

OSAO:n Taivalkosken yksikössä on hyvät puitteet opiskelulle. Opetuskäytössä on mm. Metson laitosautomatisoitu, tela-alustainen murskausasema sekä simulaattoreita. Luokkaympäristössä koulutussimulaattori helpottaa opiskelijaa ymmärtämään prosessin ja automaation toimintaa ennen oikealle murskausasemalle siirtymistä. Koulun lähimmät kallion- ja soranottoalueet ovat alle 10 kilometrin päässä.

 

Opiskelijat tekevät urakoita alan yrityksille koulun kalustolla. Sana on kiirinyt työssäoppimassa olleiden opiskelijoiden kautta: ”Yksi yrittäjä soitti ja kysyi, että onko teillä koululla sellaiset vehkeet kuin poika kehuu. Sanoin että on, ja urakka tuli meille,” Hietala hymähtää.

Kaivosalan opiskelijoiden opetussuunnitelmaan sisältyy myös maarakennusalan opintoja. Opiskelijoille opetetaan koneiden ja laitteiden huoltamista, ja he oppivat tekemään ennakoivaa ja korjaavaa kunnossapitoa. Maarakennus- ja metsäkoneenkuljettajakoulutuksessa opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa kuorma-auton ajokortti. Nämä parantavat opiskelijan työllistymismahdollisuuksia.

Kaivosalaa uhkaa työvoimapula

Alalle on tyypillistä, että töitä tehdään silloin kun maa on sula. Tiitus Tolonen opiskelee toista vuotta kaivosmieheksi ja on suorittanut jo kahdeksan kuukauden työssäoppimisjakson. ”Olin hommissa toukokuusta marraskuuhun. Olin mukana tieurakassa ja yhdessä pihan laajennuksessa. Luiskattiin ojat ja parannettiin tien runkoa. Laitettiin uudet murskat päälle ja tasoitettiin tie”, kuvailee Tiitus. Kesälomaa hän ehti pitää 6 viikkoa.

Työvoimapulasta kärsivät Ruotsi ja Norja etsivät miljardihankkeilleen tekijöitä Pohjois-Suomesta. Tiitus haluaisi töihin kaivoksille: ”Ehdottomasti lähtisin ulkomaille! Minua kiinnostaisi nähdä, miten hommat hoidetaan esimerkiksi Ruotsissa, Australiassa tai Yhdysvalloissa.”

Tiituksen koulupäivä alkaa yleensä kello 8 ja päättyy kello 16. Hän asuu koulun asuntolassa ja pelaa iltaisin kavereiden kanssa lentopalloa ja sählyä sekä käy kuntosalilla. ”Jos tunnilla kuuntelee ja tekee harjoitukset hyvin, ei iltaisin tarvitse hirveästi päntätä”, sanoo Tiitus. Viikonlopuiksi hän menee kotiin Suomussalmelle.

Kaivosalan ennakoidaan tuovan yli 5000 uutta työpaikkaa lähivuosien aikana. Näistä työpaikoista kolmannes suuntautuu louhintaan: ”Koulutuksemme valmistaa kaivosmiehiä monipuolisiin työtehtäviin. Kaivosalan työvoimatarve on niin suuri, että koulutettuja kaivosmiehiä tarvitaan 200 lisää joka vuosi”, Hietala summaa.

OSAO:n Taivalkosken yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla kaivosmiehen lisäksi seuraavat tutkinnot: metsäkoneenkuljettaja, maarakennuskoneenkuljettaja ja lähihoitaja. Yhteishaku on 24.2. – 17.3.2015.

Lue seuraavaksi