Uutiset

Kuljetuskalusto

Tunneli taivaaseen

Nelikaistainen moottoritie sukeltaa Norjassa seitsemän kilometrin matkalta vuorien sisään, kun Larvik- ja Matineå –tunnelit valmistuvat vuonna 2017 osana uutta tietä yhdistämään Bommestadin ja Skyn (taivas) kaupungit. Yhteensä kaksikaistaista moottoritietä syntyy kahteen tunneliin siis 14 kilometriä, sillä yksisuuntaiset tunnelit kulkevat 1,3-2,8 kilometrin päässä toisistaan vuorien sisällä. Nykyinen kokonaan maanpäällisen tien kautta kuljettava matka nopeutuu ja lyhenee hieman.

Jokainen Norjassa autoa ajanut tietää, että tunneleita vuonojen ja vuorien luvatussa maassa riittää. Edellä mainittujen tunnelien rakentamisen lisäksi käynnissä on muitakin merkittäviä tunneliurakoita.

Maailman pisin merenalainen  tunneli Norjassa on sekin työn alla tällä hetkellä. Stavangerista Solbakkiin kulkeva, vuonna 2019 avautuva Ryfast-tunneli on pituudeltaan 2 x 14 kilometriä ja kustannusarvio on noin 610 miljoonaa euroa.

Larvik- ja Matineå –tunnelit ovat urakkamittakaavassa Ryfastia pienemmät, sillä kustannusarvioksi on laskettu 187 miljoonaa euroa. Tänä vuonna aloitetun projektin päävastuu on Skanska Norjalla, jonka ilmoitetaan olevan maan toiseksi suurin rakennusyhtiö.

Urakkaan kuuluu myös 570 pitkä ja 28 metriä leveä silta, joka ylittää Farris-järven eteläpäästään, läheltä Larvikin keskustaa (kuva).

Projektissa työskentelee useita Volvoja. Kaksi tunnelitöihin varusteltua pyöräalustaista EW230C-kaivukonetta tekee kivien rusnausta hydraulisilla iskuvasaroilla. Molemmissa koneissa on myös hydraulisesti 2,4 metriä nouseva ja 30 astetta kallistuva ohjaaom. Se helpottaa kuljettajan työtä esimerkiksi tunnelin kattoa vasaroidessa.

Koneilla työskennellään sekä ulkona päivänvalossa että sisällä tunneleissa. Valoa työalueelle antavat tehokkaat ksenon- ja LED-valot. Edelleen kaivukoneissa on ilmakompressorit puhaltamaan pölyä vasaroiden ympäriltä. Ylävaunua kiertää myös 50 metrin pituinen vesiletku, jonka avulla sidotaan syntyvää pölyä ja parannetaan näkyvyyttä koneen ympärillä. Käytetty vesi kerätään tunnelin ulkopuolella sijaitseviin säiliöihin ja puhdistetaan uudelleen käyttöä varten.

Edelleen tunnelitöihin varustelluissa koneissa on  6,8 millimetriä paksu panssarilasi takana. Sylinterit on suojattu paksuilla kumeilla. Moottoritilassa on automaattinen palonsammutusjärjestelmä.

Lähellä Farris-järven eteläpäätä tela-alustainen Volvo EC250DL poraa reikiä kohti siltaa nousevassa tunnelin osassa. Porapää on norjalaisen AMV:n valmistama ja asentama. Myös tela-alustainen Volvo on suojattu muun muassa panssarilasein ja LED-valoin tunnelitöihin sopivaksi.

Kerralla irroitettava massan tilavuus on vain noin 50-70 kuutiometriä.

”Keskimääräinen porareiän syvyys on vain noin 1,5-2 metriä. Tällä Volvolla ja AMV-porapäällä teemme noin 300 metriä reikää päivässä. Automatiikan avulla maksimi reikäsyvyys on 10 metriä ja manuaalisella ajolla päästään syvemmällekin”, kertoo työnjohtaja Mads Bakken.

Porapäätä voidaan myös kallistaa 180 astetta eli sen avulla voidaan tehdä myös pulttausta. Koneessa on myös kauko-ohjaus, jolloin porausta voidaan tehdä kauempana kohteesta.

Katso oheinen animaatio uudesta tieosuudesta.

Lue seuraavaksi