Uutiset

Työkoneet

Terex TW110 kaikilla herkuilla

Jussi Mäkelä on tarkka tavarastaan ja haluaa varustella työjuhtansa kaikilla mahdollisilla lisävarusteilla. Kun edellinen, neljä vuotta vanha ja 7000 tuntia ajettu, pyöräalustainen Terex TW110 (12 t) siirtyi vaihtokoneena uudelle omistajalle ja uusi samanmoinen saapui, niin koneen varusteluun Real Machineryn korjaamolla meni kaikkiaan lähes kolme kuukautta.

Jussi on ollut 19 vuotta Kaivuripalvelu Markku Järvinen Oy:n hommissa ja yhtä kauan koneellaan Helsingin kaupungin eli nykyisen Staran palveluksessa. Terexistään mies puhuu varsin positiivisin sanakääntein. Toukokuun puolivälissä mittariin oli pyöräytetty 800 tuntia.

Jutun teon aikaan Jussi lastasi täytemateriaalia kuorma-autoon Staran varikolla Helsingissä. Rakenteilla oli asfaltin pohjarakenne käytetyn maan käsittelyyn tarkoitettuihin siiloihin. Takana oli juuri päättynyt 2,5 kuukauden katujen harjaussessio. Talvella pyöräalustaisella tehdään myös lumitöitä ja sulan ajan kunnossapitoon onkin sitten olemassa spesiaalityövälineitä asfalttijyrsimestä erikoiskauhoihin. Yli 20 työlaitteesta suurin osa on omaa valmistetta ja valikoimasta löytyy konstit varsin monipuoliseen palveluun.

“Markku Järvisen kaikki muutkin koneet ovat erittäin monipuolisesti varustettuja ja Terex ei tee poikkeusta. Kaupungin töissä on varsin laajat vaatimukset ja tehtävien töiden kirjo on laaja. Jos ei työlaitetta ole löytynyt kaupasta, on se tehty itse”, toteaa Mäkelä alkajaisiksi.

Koneen kauhanvarren yläpuolelle on kiinnitetty Dynaset Oy:n vibrapumppu, joka siirrettiin vanhasta koneesta uuteen. Se on käyttökelpoinen esimerkiksi jäätyneen maan irroittamisessa routapiikillä sekä kaivojen ympäristöjä tiivistettäessä. Tätä varten Jussi on rakentanut pitkän varren päässä olevan kapean tiivistyslevyn. Kaivojen ympäristöä ei tarvitse näin kaivaa auki kovinkaan leveältä aluelta.

Edelleen peltien alla on niin ikään Dynasetin valmistama, 12 kilowatin generaattori käsityökalujen virtalähteeksi. Työmailla käyttöä on muun muassa kulmahioma- ja hitsauskoneelle. Myös Engcon-kauhanpyörittäjä siirrettiin vanhasta Terexistä uuteen.

“Engconilla on ajettu 7800 tuntia. Enää uuteen malliin ei saa Bofors 18 -pikakiinnikettä, joten päätimme pitää vanhan. Olisi aika kova homma uusia korvakkeet kaikista työlaitteista, mikäli kiinnike vaihtuisi”, tiivistää Mäkelä.

“Eri puolilla konetta on myös seitsemän Nordic Lightsin Led-työvaloa. Ne ovat erittäin hyvät työkäytössä, sillä niiden viuhkasta puuttuu kokonaan niin sanottu kuuma piste ja valo jakaantuu tasaisesti koko aluelle.”

Koneessa on runsaasti loppuun asti ajateltuja yksityiskohtia. Puskulevyä on korotettu 200 millimetriä ja reunoissa on korvakkeet routapiikeille. Näin kone pysyy jääkelillä paremmin paikoillaan.

“Engcon on astetta suurempi kuin tähän kokoluokkaan kuuluisi. Kauha on 600 litraa, joten näistä kertyy jo kuollutta painoa puomin päähän tuhannen kilon verran. Lastatessa esimerkiksi autoja on puskulevy hyvä pitää maassa.”

Ulkoisesti Uusi Terex TW110 ei paljon ole muuttunut edelliseen versioon verrattuna. Moottorina on nyt Stage IIIB yhteensopiva Deutz (85 kW). Päästöt kuritetaan oikealle tasolle hapetuskatalysaattorin avulla, partikkelisuodatinta ei ole.

Mäkelän mukaan hydrauliikka on kehittynyt edelleen yhä tarkemmaksi. Ehdoton kriteeri oli, että kaikki kaivuliikkeet toimivat samaan aikaan, vaikka ajoa ja lisähydrauliikkaa kuormitettaisiin samalla. Ja näin asia Jussin mukaan on.

“Tein kauppaa myös yhdestä kilpailevasta merkistä, mutta tehdas ei kyennyt lupaamaan yhtaikaista käyttöä kaikille hydrauliikan toiminnoille.”

Terexin hydraulijärjestelmässä on erillinen pumppu ja piiri voimansiirrolle (180 l/min/420 bar)). Säätyvätilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu (190 l/min/330 bar) ruokkii kaivuhydrauliikkaa ja käännölle sekä hydraulikäyttöiselle jäähdyttimen siivikolle on myös oma kaksoishammaspyöräpumppunsa (76+38 l/min/230 bar). Eikä tässä vielä kaikki.

Edelleen työhydrauliikalle öljyä antaa vielä yksi lisäpumppu (20-130 l/min/300 bar). Neljän pumpun yhteenlaskettu tuotto riittää Järvisen mukaan kaikkien toimintojen yhtaikaiseen käyttöön.

Kaikki hallinta on varusteltu Engconin uusien kaivuvipujen proporulliin sekä painonappeihin. Työskentely ei vaadi käsien irroittamista kaivuviuilta. Suunnanvaihto tosin on jalkapolkimella, mutta esimeriksi ohjaus on alistettu yhteen rullaan.

“Täytyy antaa täydet pisteet Dae-Tek Oy:n huoltopäällikölle Petteri Kokkoniemelle, joka toteuttti kyllä kaikki toiveet sataprosenttisesti. Esimerkiksi harjan pyörityksen säätöön lisättiin nappi oikeaan hallintapaneeliin. Vaikka uuden näytön kautta pystyy virtauksia säätämään, niin työssä tlanteet tulee äkkiä eteen. Kun harjausalueelle tulee ajoneuvo tai ihminen, ei ole turvallista alkaa rämpläämään näyttöä.”

Kuva: Terexin varusteluun Dae-Tekin korjamolla kului lähes kolme kuukautta, mikä kertoo varusteiden määrästä jotain.

Koneen nelipyöräaohjaus menee vakiona päälle vain pienemmällä nopeusalueella. Jussi käyttää ainoastaan nopeampaa aluetta, joten tämäkin asia muutettiin Dae-Tekillä.

Myös tyvitaiton ja taittopuomin hallintaa muutettiin. Tehdasversiossa taittopuomin poljin vaihdetaan vaihtokatkaisimella tyvitaiton polkimeksi. Nyt tyvitaittoa ohjataan suoraan kaivuvivusta eli samanaikainen käyttö taittopuomin kanssa onnistuu. Tämä lisää joustavuutta edelleen.

Tehdasasenteisena koneessa on pieni ajojoystick oikenpuoleisen kaivuvivun vieressä. Se helpottaa maaniteajoa, kun jalat saavat olla rentona.

Ohjaamon näyttö on upouusi ja se sisältää ajan hengen mukaisesti monipuoliset toiminnat. Myös koneen kameravarustus on mittava. Yksi kamera on taakse. Sivukamera kuolleessa kulmassa oikealla helpottaa esimerkiksi jalankulkijoiden havaitsemista kiertoliittymissä.

Puomikamera taas antaa näkyyvyden lavalle esimerkiksi korkealaitaista kasettivaunua kuormatessa. Myös lavalta purkamista lisäkamera helpottaa. Kameroille on oma näyttönsä ohjaamossa.

Kun kaikkiin edellä mainittuihin muutoksiin ja varusteisiin vielä lisätään Novatronin-koneohjausjärjestelmä, niin puhutaan melkoisen toimivasta paketista.

Jussi Mäkelä on myös inostunut Youtube-kanavan ylläpitäjä. Nimimerkki on Mr Seilorman. Terex TW110:n ohjaamosta löytyy GoPro Hero 4 -actionkamera, joka on tallettanut muistikortille Jussin töitä laidasta laitaan. Löytyypä miehen kanavalta esittely uudesta Terex TW110 -mallistakin.

Mies tekee aika monipuolisia ja välillä erikoisiakin töitä ja jossain vaiheessa hän päätti näyttää niitä maailmalle. Trafiikki kanavalla onkin ollut melkoista ja yhteensä videoita on katsottu jo 1.200.000 kertaa 214 eri maassa. Jussi editoi kaikki videonsa itse eli on innokas myös sillä saralla. Suosituin tasauslevyvideo on kerännyt lähes puoli miljoonaa silmäparia. Palautetta videoista virtaa maapallon joka kolkasta. “Välillä pitää pyytää tulkkausapua, kun esimerkiksi tuo korean kieli taipuu vähän kankeasti”, naurahtaa Jussi Mäkelä.

Terexiin on siis tarjolla yli 20 erilaista työlaitetta, joista suurin osa on itse tehtyjä. Pitkäprofiilinen erikoiskauha on rakennettu esimerkiksi kaapelimattojen alta kaivamisen helpottamiseksi. Tästäkin laitteesta löytyy esittelyvideo Jussin Youtube-kanavalta.

Lue seuraavaksi