Uutiset

Työkoneet

Tamtron älypunnitsee

Ensimmäinen Tamtronin Smart Weighing -älypunnitustekniikkaan perustuva punnituslaite on asennettu Rotatorilla Hitachi ZW330-5B -pyöräkuormaajaan. Kyseinen kone on yksi lokakuun lopulla starttaavan Rotatorin Pyöräkuormaajakiertueen tähdistä. Uusi vaaitusjärjestelmä osaa tunnistaa virheitä tuottavia tilanteita, joten kuormaamisen voi suorittaa entistä huolettomammin.

Uusi Tamtronin Smart Weighing -älypunnitus perustuu uusiin älykkäisiin kulmanmittausantureihin. Niiden ansiosta punnitustapahtuma tarvitsee entistä vähemmän huomiota ja toisaalta asennus ja huolto ovat aiempia järjestelmiä helpompaa. ”Anturitekniikan kehittyminen on luonut mahdollisuudet kehittää tällainen, älyllinen punnitusjärjestelmä”, sanoo Markku Eskola Tamtronilta.

Antureiden asennus ei vaadi hitsauksia, vaan aisaston anturit asennetaan yksinkertaisesti liimaamalla ne aisoihin kiinni. Näiden avulla järjestelmä tunnistaa aisaston asennon. Varsinainen elektroniikkayksikkö, jossa on myös anturit, on tässä yksilössä asennettu etu- ja takarungon väliin eturungon puolelle. Hyrdauliikan paine tunnustellaan myös niiltä seuduilta.

Uuden anturoinnin ansiosta punnitustapahtumassa kauhan korkeudella ei ole merkitystä. ”Tästä on hyötyä esimerkiksi tarvekivilouhimoilla kivien punnituksessa. Enää kiveä ei tarvitse nostaa korkealle, mikä lisää myös työturvallisuutta”, mainitsee Eskola.

Pyöräkuormaajissa voi helposti olla kolmekin näyttöä: ajoneuvo-PC, vaaka ja peruutuskamera. Smart Weighing -järjestelmä on saatavana PC-versiona, jolloin esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmää (ERP) ja vaakaa voidaan käyttää samalla tietokoneella ja yhdellä näytöllä. Myös peruutuskamera voidaan liittää tähän samaan näyttöön, jolloin näyttöjen määrä ohjaamossa vähenee ja katvealueet pienenevät.

Uuden älyn myötä punnitusjärjestelmä osaa tulkita työkiertoon kuuluvia häiriötekijöitä, kuten epätasaisen maaston aiheuttamaa heiluntaa. Se laskee keskiarvoa ja tunnistaa selvästi virheelliset punnitusarvot hyläten ne tulokset keskiarvosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että punnitushylkäysten määrä vähenee oleellisesti. ”Todella haastavassa tilanteessa ei järjestelmä saa oikeaa tulosta ja toki silloin järjestelmä antaa hylyn punnitukselle, mutta varsinaista selkeää hylkyrajaa järjestelmässä ei enää ole”, huomauttaa Eskola.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi