Uutiset

Työkoneet

Steelwristin tuotevalikoima laajentuu

Huimaa kasvua elävä Steelwrist esitteli huhtikuun lopulla runsaasti uusia tuotteita Tukholmassa. Yrityksen liikevaihto on noussut viime aikoina yli 30 prosentin vuositahtia ja uusien julkistusten myötä kiivaan tahdin uskotaan jatkuvan. Uudet tuotteet täydentävät yrityksen urakointikoneisiin tarkoitettujen laitteiden valikoimaa entisestään. Kauhanpyörittäjien mallisto kasvaa ja tarjolle tulee uusia sovellutuksia Steelwristin merkin alle.

Steelwrist esitteli huhtikuussa Tukholman toimipisteessään runsaan kattauksen uusia työlaitteita. Tässä käynnissä työlaitteiden nopean vaihdon esittelyä automaattista pikaliitintä hyödyntäen.

Terratech-konserniin kuuluva Steelwrist esitteli keväisten tuotejulkistusten yhteydessä myös tulevaisuuden visioitaan sekä Tukholman toimipistettään. Konsernin toinen yritys, SVAB, toimii Keski-Ruotsissa kehittäen ja valmistaen muun muassa työkoneiden ohjausjärjestelmiä ja monikäyttöisiä joystick-ohjaimia helpottamaan koneiden käyttöä. Steelwrist ja SVAB toimivat tiiviissä yhteistyössä kaivukoneiden varustelussa, vaikka toimipisteet sijaitsevat etäällä toisistaan. Toiminta sisältää myös runsaasti yhteistyötä eri konevalmistajien kanssa. Steelwristin kauhanpyörittäjien jouheasta ja turvallisesta käytöstä sekä proportionaalisesta ohjausjärjestelmästä kiitos kuuluu SVAB:lle.

Kauhanpyörittäjämalliston yläpäähän asettuva uusi X32. Se soveltuu käytettäväksi 25 – 33 tonnin kaivukoneissa. Omapaino on 840 kiloa ja pyörittäjä on kytkettävissä keskusvoitelujärjestelmään.

”Kauhanpyörittäjien ja -kallistajien markkinat ovat kansainvälisesti vasta aukeamassa, vaikka meillä Pohjoismaissa nämä laitteet ovat olleet jo pitkään tehokkaaksi avuksi tunnustettuja lisävarusteita. Täällä kului noin 20 vuotta tällaisen uuden lisälaitteen murtautumiselle markkinoille tosi mielessä. Nyt sitä murrosta ollaan hakemassa Keski-Euroopasta”, sanoo Steelwristin toimitusjohtaja Stefan Stockhaus.
Yritys vie tuotteitaan nykyisin 22:een maahan, joista kymmenessä toimitaan Steelwristin nimellä. Muissa maissa kauppaa tehdään maahantuojien kautta. Uusin vientikohdemaa on Etelä-Korea. Eniten vientiä tapahtuu Norjaan, Suomen ollessa kakkossijalla. Kolmantena on Hollanti. Syyksi SVAB:n myyntipäällikkö Toni Ylitalo sanoo samanlaisen toimintakulttuurin. Edellä mainituissa maissa, Ruotsi mukaan lukien, on infran rakennus ja kunnossapito pitkälti urakoitsijavetoista, ja toiminta tapahtuu urakkaperiaatteella. Laitehankinnat ovat näin ollen myös pitkälti urakoitsijoiden vastuulla.

Uutuuksia puomin päähän
Sitten Steelwristin perustamisen jälkeen vuonna 2005, yritys on julkaissut säännöllisesti vuosittain uutuustuotteita tai uusia ominaisuuksia olemassa oleviin. Tänä vuonna niitä nähtiin oikein roppakaupalla, samalla kun yritys esitteli toimintaansa ja tulevaisuudennäkymiään.

Pikaliitinpuolen uutuus, OilQuick-yhteensopiva automaattinen OQ-liitin. Mekaanisen kytkennän ohella myös läpiajettavat hydrauliikat, sähköt ja keskusvoitelulinjat kytkeytyvät automaattisesti.

Kauhanpyörittäjämallisto kasvoi yhdellä jäsenellä yhdeksään. Uusin malli, X32, soveltuu käytettäväksi 25 – 33 tonnin kaivukoneissa ollen samalla malliston suurin. Se omapaino on 840 kiloa. X32 on mahdollista kytkeä keskusvoitelujärjestelmään ja siinä on suurvirtausläpivienti hydraulisia työlaitteita varten. Sen myötä työlaitteiden käyttö tehostuu ja koneen polttoainetalous paranee. Minikaivukoneisiin soveltuvaa pientä Tiltman-kauhankallistajaa tullaan jatkossa myymään Steelwristin nimellä talvella solmitun yhteistyön mukaisesti. Näiden pienten kallistuvien liittimien valmistus jatkuu edelleen Tanskassa tuotteen kehittäneellä Tiltman ApS:llä.
Pikaliitinpuolen uutuus oli OQ-liittimet. Ne ovat täysin yhteensopivia OilQuick-liittimien kanssa. Automaattisen mekaanisen liitännän lisäksi myös läpiajettavat hydrauliikat, sähköt ja keskusvoitelujärjestelmä kytkeytyvät yhtälailla automaattisesti työlaitteen kytkennässä. Ohjaamosta ei näin tarvitse poistua letkujumppaa suorittamaan. Tämä uusi liitinjärjestelmä soveltuu käytettäväksi X18-kauhanpyörittäjässä ja sitä suuremmissa malleissa. Pikakiinnikkeiden osat ovat pitkälti hitsattavaa valurautaa ja niissä on Front Pin Lock -lukitusjärjestelmä varmistamassa työlaitteen kiinni pysymistä. Steelwrist seuraa myös mielenkiinnolla maailmalla tapahtuvaa kiinnikestandardien kamppailua. Etenkin markkinoilla, joilla standardeja ei vielä ole. Suomessa yleisesti käytössä oleva NTP10-liitin ei ole mukana näissä taistoissa.

Lisää työlaitteita merkin alle

Suomalaista Multavex-seulakauhaa tullaan maailmalla myymään Steelwristin nimellä. Mallistossa on kuusi erikokoista seulakauhaa kaivukoneisiin 3 – 35 tonnia. Seulakauhan kytkentä onnistuu myös esitellyn uuden OQ-liittimen avulla.

Kauhanpyörittäjien ja pikaliittimien lisäksi oli tarjolla myös itse työlaiteuutuuksia kaivukonekäyttöön. Suomalaista alkuperää olevia Multavex-seulakauhoja tullaan Suomen ulkopuolella markkinoimaan Steelwristin nimellä. Tämä yhteistyö tuo varmasti paljon lisää tekemistä Multavex Oy:lle Seinäjoen suuntaan. Steelwristin seulakauhamallistossa on kuusi erikokoista kauhaa, suurimmillaan 22 – 33 tonnin kaivukoneisiin.
Muita kuluvan vuoden uutuuksia ovat kaivukonekäyttöiset tärylevyt, yleis- ja Heavy Duty -lajittelukourat sekä kuokka-, luiska- kaapeli- ja ojakauhat. Niissä kaikissa on Hardox 500 -teräksestä olevat kulutuspinnat sekä HB500-kulutusteräksestä oleva huulilevy. Kaikki työlaitteet ovat Steelwristin omaa suunnittelua, mutta ne valmistetaan lisenssillä muualla. Suurien tuotantomäärien johdosta on hinnat saatu puristettua Steelwristin mukaan hyvinkin edulliselle tasolle.

Steelwristiltä on nyt saatavissa runsas valikoima erilaisia kauhoja.

Quantum Platform
Ohjausjärjestelmäpuolella esiteltiin uutta tulossa olevaa Quantum-käyttöliittymää. Varsinaisia konkreettisia ratkaisuja ei ollut vielä tarjolla, mutta katsauksessa vilkaistiin Quantum-järjestelmän tuomiin ominaisuuksiin, sitten kun kaikki osaset ovat valmiina. Pyrkimyksenä on yhdistää useita eri toimintoja hallittavaksi yhden keskusyksikön kautta ja mahdollistaa tämän yksikön liitäntä jouheasti työkoneen muihin ohjausjärjestelmiin. Quantum kerää yhteen tiedot kauhanpyörittäjältä, joystick-vipujen hallinnalta, paikannusjärjestelmältä sekä myös tunnistaa koneeseen liitetyn yksittäisen työlaitteen. Olennaisena osana tähän tunnistukseen kuuluu ToolRec-moduuli, joka on työlaitteeseen kiinnitettävä pieni mokkula.

Työlaitteisiin kytkettävä langaton ToolRec-moduuli (kuvassa keskellä, SVAB-logolla) helpottaa hukassa olevan työlaitteen paikantamista. Moduuliin voidaan ohjelmoida kunkin yksittäisen työlaitteen käyttöön liittyviä asetuksia, jotka kytkennän yhteydessä siirtyvät automaattisesti yleisimpiin koneenohjausjärjestelmiin.

Se lähettää langattomasti tietoa sijainnistaan, jolloin ”kadoksissa” oleva laite voidaan helposti paikantaa. Mokkulaan voidaan myös ohjelmoida sen työlaitteen tietoja, johon se on kiinnitettynä. Esimerkiksi hydraulikäyttöisiin laitteisiin liittyy usein säätöarvoja, joita peruskoneeseen täytyy tehdä ennen työlaitteen käyttöä. Asetukset siirtyvät näin automaattisesti Quantum-järjestelmään, kun se tunnistaa kiinni kytketyn työlaitteen. Tämä nopeuttaa laitteiden vaihtoa, sekä tekee työskentelystä turvallisempaa. Aikanaan järjestelmää on mahdollista hallita ja seurata älypuhelimen sovelluksella. Sen avulla voidaan luoda käyttäjäprofiileja eri kuljettajille, sekä antaa etätukea häiriötapauksissa. Quantum Platform -ohjausjärjestelmä on SVAB:n kehittämä sekä ylläpitämä ja se tulee olemaan olennainen osa pyrittäessä Steelwrist-laitteiden tehokkaaseen käyttöön.

Kauhanpyörittäjät edellä
Lukuisista uusista tuotejulkaisuista huolimatta kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat edelleen Steelwristin päätuotteita. Niiden valmistus tapahtuu pikaliittimien ohella Tukholman toimipisteessä. Erikokoisia pyörittäjiä syntyi viime vuonna 1 400 ja pikaliittimiä 1 200. Tehdas toimii yhdessä vuorossa ja työllistää noin 80 henkeä. Hallbergissä toimivassa SVAB:ssä työskentelee 40 henkeä.

Tuotevalikoimaan tulee jatkossa myös kaivukonekäyttöisiä tärylevyjä (kuvassa) sekä kouria. Tärylevyjä on saatavilla aina 30 tonnin kaivukoneisiin asti.

Tukholman pisteen toiminta on pitkälti kokoonpanoa. Esivalmistetut osat, kuten valukappaleet ja hitsatut rakenteet, tulevat ympäri maailmaa. Kokoonpanon ohella paikan päällä tehdään myös jonkin verran koneistusta. Sitä varten löytyy hallista nykyaikaisia koneistuskeskuksia. Kokoonpanossa tehdään vakio-osia sisältäviä esikokoonpanoja hyllyyn. Lopullinen viimeistelykokoonpano käynnistyy, kun tuotteelle tulee asiakastilaus. Joka ainut loppukokoonpano tapahtuu asiakkaan määrittelemän erittelyn mukaisesti. Pyörittäjän kasaus kestää keskimäärin noin kuusi tuntia. Aika toki hieman vaihtelee laitteen koosta ja varusteista riippuen. Kokoonpanon jälkeen jokainen pyörittäjä käy läpi noin puolen tunnin testauksen. Siinä laitetta käytetään paineistettuna testipenkissä. Pikaliittimien kokoonpanoaika vaihtelee liittimen koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin.
Toiminnan vilkastumisen myötä Tukholman toimipisteen 5 000 neliön tuotantotila kasvaa pian 1 500 neliöllä. Asiakkaan erittelyn mukaisesti kasatuille pyörittäjille luvataan toimitusajaksi neljä viikkoa. Nähtyjä uutuustuotteita tulee olemaan aina varastossa pikaiseen toimitukseen.

Steelwist Finlandille uusi maajohtaja. Lue tästä lisää!

Lue seuraavaksi