Uutiset

Työkoneet

Seepsula on täyden palvelun kiviainestalo

Luultavasti jokainen ammattiautoilija pääkaupunkiseudulla ja vähän kauempanakin tietää Seepsulan Senkkerin kiviainestehtaan Tuusulan ja Vantaan rajalla. Sieltä on haettu kuorma jos toinenkin erilaisiin rakennusprojekteihin. Helsinki-Vantaan lentokentälle luoteesta kiitotielle 15 laskeuduttaessa alue myös erottuu hyvin yläilmoista, sillä Senkkeri on vuosien saatossa laajentunut merkittäväksi murskeiden ja sepelien jalostusalueeksi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutuvasta lentokoneesta avautuu oiva näkymä Seepsulan kiviainestehtaalle, joka on tuottanut rakennusmateriaaleja pääkaupunkiseudun projekteihin jo parisenkymmentä vuotta. Tänään Seepsula on toiminnassaan ympäristöasiat huomioiva, erittäin vastuuntuntoinen ja nykyaikainen toimija.

Sjöblomin veljessarja avasi ensimmäisen sorakuopan vuonna 1970 nykyisen Sulan alueelle. Sen ehtymisen jälkeen hankittiin ensimmäiset alueet Senkkeristä vuonna 1988. Nykyisin viidestä veljeksestä kaksi eli Juhani ja Seppo ovat omistajina edelleen. Toimitusjohtajana ja myös yhtenä omistajana on Juhanin poika Karl.

Veljekset tajusivat jo varhain, että iso kiviainestehdas on paras konsepti asiakaspalvelun ja ympäristön kuormituksenkin kannalta. Alueella lasketaan olevan kiveä louhittavaksi vielä ainakin sadaksi vuodeksi ja sitä on vuosikymmenten saatossa jo louhittukin miljoonia kuutiometrejä. Nyt mennään tasossa 42 metriä ja vielä alaspäin tästä on mahdollista mennä. Senkkerissä eri toimintoja on annettu ulkopuolisille urakoitsijoille. Louhinnan lisäksi pintojen puhdistaminen, teiden teko, kiven kuljetus murskauslaitokselle sekä altakanto, varastointi ja kuormien lastaus ovat aliurakoitsijoiden vastuulla.

Seepsulalla on 25 sopimuskuljettajaa, jonka lisäksi kiviainesvarastoja verottaa joka päivä runsas joukko noutokuljetuksia.

Seepsula vastaa suoraan itse murskauksesta, myynnistä, ajojärjestelyistä, päivittäisestä laadunvalvonnasta sekä ympäristö- ja turvallisuusjohtamisesta Senkkerissä. Omaa autokalustoa ei ole, vaan rahtia ajavat sopimuskuljettajat, joita on 25. Alueelta lähtee satoja kuormia päivässä eri rakennusprojektien tarpeisiin sekä rakennustuoteteollisuuden raaka-aineiksi.

Haapaniemen Maansiirto Oy tekee Seepsulassa muun muassa pintamaiden poistoa. Kiven ajon louhintapaikalta murskaimelle hoitaa vuosikymmenien kokemuksella Jarkan Maansiirto Oy, jonka uusi lastauskone Liebherr R 9150 B oli esillä jo Konepörssissä 2/2019. Altakannon ja varastoinnin suorittaa Alf Lökström Oy:n pyöräkuormaajakalusto ja onpa ajokalustossa Volvon iso A60H-dumpperikin.

”Louhintapuolen pääurakoitsija Orica Finland Oy ja heidän aliurakoitsijansa Suomen Räjäytyslouhinta Oy ovat olleet täällä nyt parisen vuotta. Kaikki räjäytykset toteutetaan diginalleilla ja veteen liukenemattomilla emulsioräjähdysaineilla. Kun kentät suunnitellaan huolellisesti ja käytössä on ajanmukainen sekä teknistä huippua edustava tekniikka ja kalusto, niin ykkösvaihe on täällä tehostunut huomattavasti. Myös ympäristöasiat ovat meille tärkeitä koko kiven jalostusketjussa. Esimerkiksi Suomen Räjäytyslouhinnan koko porauskalusto on varustettu melusuojilla. Omissa murskaimissammekin otimme 2000-luvulla käyttöön itse rakentamamme melukotelot, joilla melutasot laskivat merkittävästi”, valistaa Seepsulan tuotanto- ja kehitysjohtaja Timo Pyykkinen.

Seepsula työllistää omaa väkeä noin 20 ja liikevaihto on hieman alle 30 miljoonaa euroa. Aliurakoitsijoiden kanssa kahden vuoron pääluku alueella on noin 100 ihmistä.

Seepsulan tuotanto- ja kehitysjohtaja Timo Pyykkinen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen tämän hetkiseen tuotantoketjuun, jossa työskentelee monia aliurakoitsijoita. Taustalla Jarkan Maansiirron kiviautoja lastaamassa uusi Liebherr R 9150 B. Jarkka on toiminut alueella alusta saakka ja onkin pitkäaikaisin Seepsulan aliurakoitsija.

Kuormat nopeasti

”Olemme pyrkineet virittämään asiakaspalvelun ja tuotannon huippuunsa. Käytössä on Sandvikin sähkökäyttöinen murskauslaitos, joka starttasi vuonna 2008. Sen jälkeenkin sitä on vähän viritetty esimerkiksi vaihtamalla muutama vaihe tehokkaammaksi. Kaksi vuotta sitten rakensimme täysin uuden automaatiojärjestelmän. Tuotannossa työ onkin pääasiassa murskainten, seulojen ja kuljettimien toiminnan valvomista.”

Altakantoa sekä kuljettimen alta varastoon ajoa hoitaa Alf Lökström Oy:n uusi Volvo A60H -dumpperi.

”Kun autoilija ajaa portista sisään, hän ilmoittaa LA-puhelimellaan haluamansa lajikkeen pyöräkuormaajan kuljettajalle ja ajaa varastopaikalle. Lastausta suorittaa monta pyöräkuormaajaa, joten ruuhka-aikoinakaan ei kuormaa tarvitse odotella. Vaakalinjoja on kaksi, joista toinen omille sopimuskuljettajillemme ja toinen noutokuormille. Punnitus menee läpi muutamassa sekunnissa. Autoilijat pääsevät täältä joustavasti matkaan”, lisää Pyykkinen.

”Muutaman kuukauden toimitusmäärän sisältävässä varastossamme on noin 40 eri lajiketta. Osa niistä on tuotu Hausjärven soranottopisteestä. Olemme auki kuutena päivänä viikossa, arkisin kello 6-22 ja lauantainakin 7-15. Pystymme tällä hetkellä tuottamaan 10 lajiketta samaan aikaan. Pyrimme näin palvelemaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.”

Seepsulassa eletään kiivainta sesonkia keväästä alkutalveen, samaa sykliä rakentamisen kanssa. Talvella menee tietenkin eniten hiekoitussepeliä liukkaudentorjuntaan. Kiviainestehdas toimittaa erikoislajikkeet samalla tontilla sijaitsevalle Asfalttikallio Oy:n asfalttiasemalle sekä myös betoniteollisuudelle.

”Kaiken kaikkiaan meillä on sekä oma että aliurakoitsijoidemme osaaminen ja kalusto huippuluokkaa. Eri tuotantovaiheissa kaikki pystyvät nopeasti vastaamaan äkilliseen tuotannon nousutarpeeseenkin”, päättää Pyykkinen.

Melutasoa alueella on pystytty laskemaan meluvalleilla, kalustovalinnoilla sekä koneiden ja laitteiden erilaisilla melusuojauksilla. Kun kiviaineksen otto siirtyy yhä syvemmälle, on sekin omiaan vähentämään ympäristömelua.  Pölyäminen vähenee kastelulla. Kaikki kuljettimet ovat pölysuojattuja ja muutaman kuljettimen päähän on rakennettu teltat pölyämistä vähentämään.  Kuormien ja nopeusrajoitettujen ajoväylien kastelulla taataan myös puhtaampaa ilmaa alueelle. Mainittakoon, että kasteluvesi on alueelta talteen otettua pintavettä.

Ympäristöasiat ja työturvallisuus ovatkin Seepsulassa kaksi toiminnan peruspilaria, joita ei horjuteta.

Lue myös: Rammer 3288E on alkutuotannon tehonyrkki​ ja Uutta lastausvoimaa Seepsulaan.

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi