Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania YETD 2015 -voitto Tanskaan!

Nyt jo kuudetta kertaa järjestetty Scania Young European Truck Driver -kisa innosti yli 26 000 eurooppalaista nuorta kuljettajaa näyttämään osaamistaan. Vain yksi voi olla kilpailun voittaja, joka löytyi tällä kertaa Tanskasta.

Autonkuljettajan työnkuva on vuosikymmenten saatossa muuttunut yhtäältä monipuolisemmaksi ja helpommaksi. Toisaalta muutos on tuonut kuljettajan arkeen myös uusia tehtäviä, jotka ovat maustaneet työtä uusilla vaatimuksilla ja vastuilla. Muutoksesta ja kehityksestä huolimatta on kuljettaja edelleen se kaikkein tärkein ja kriittisin elementti kuljettamisessa. 

Katso video: Scania YETD 2015 -voitto Tanskaan!

Juuri tätä kuljettajan työn merkitystä ja tärkeyttä haluaa Scania korostaa suuren suosion saavuttaneella kuljettajakilpailulla. Nyt jo kuudetta kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui yli 26 000 eurooppalaista nuorta kuljettajaa, maailmanlaajuisella tasolla kilpailijoita kerrotaan olleen yli 100 000. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, jolloin osallistujien määräksi kerrottiin noin 6000.

Pienestä ja osin myös paikallisesta kisasta on reilussa kymmenessä vuodessa kehittynyt globaali ilmiö. Scania YETD -kilpailu tunnetaan tänään niin pohjoisimmassa Norjassa kuin Espanjan eteläisimmässä kärjessä. Euroopan lisäksi kuljettajat ovat mitanneet osaamistaan myös muun muassa Brasiliassa, missä alkukilpailuihin osallistui tällä kertaa yli 60 000 kuljettajaa. 

Huhtikuun lopussa Södertäljessä järjestettyyn finaaliin osallistui 26 nuorta eurooppalaista kuljettajaa, jotka olivat jo tuossa vaiheessa käyneet läpi varsin tiukan seulan.

”Tällä kertaa meillä on kaikkien aikojen kovin ja ammattitaitoisin finalistien joukko”, tuumasi Scania YETD-kisan projektipäällikkö Mikael Person tämänkertaisen kilpailun avajaisissa.

Suomea kilpailussa edusti Jukka Haanpää Haapajärveltä. 31-vuotias nuori suomalaiskuljettaja on osallistunut YETD-kisaan myös aiemmin, joskin tie Euroopan finaaliin saakka avautui nyt ensimmäistä kertaa. 

Kilpailukokemusta Jukalla on myös Rahtarit ry:n järjestämistä ajotaitokisoista, joihin nuori ja rauhallinen kuljettaja on osallistunut vuodesta 2006 alkaen.

Suomen finaalissa Haanpää teki tasaisen varman suorituksen saaden huippupisteet ensiapu- ja onnettomuuspaikkatehtävistä sekä ajoonlähtötarkastuksesta ja kuormansidonnasta. Eväät hyvälle suomalaismenestykselle olivat siis nipussa, joten finaalimatkalle voitiin lähteä luottavaisin mielin. 

Suomalaiskisaajan urakka alkoi ajoonlähtötarkastuksella, jossa oli määrä etsiä yhdistelmään piilotettuja teknisiä tai muita liikenneturvallisuuteen vaikuttavia epäkohtia. Tarkkana kuljettajana sekä kilpailijana tunnettu Jukka nuohosi autoa ja siihen kytkettyä perävaunua niin sisältä kuin ulkoakin huomaten muun muassa avoinna olevan vetopöydän lukituksen ja virheellisesti sijoitetun ensiapulaukun. Epäkohtien joukkoon lukeutuivat myös kiven iskemän kokenut tuulilasi ja puutteellisesti varmistettu kuorma. Tulosten perusteella Jukan silmät tavoittivat puolet epäkohdista.

Seuraavalla tehtävärastilla piti näyttää osaamista onnettomuuspaikalla. Rastilla simuloitiin tilannetta, jossa kuormalava oli pudonnut kuormankäsittelyn yhteydessä kahden työntekijän päälle. Tehtävänannon mukaan onnettomuuspaikalla oli kaksi uhria, toinen tajuttomana ja toinen avohaavan saaneena. Ensiaputaidot olivat Jukalla hallussa, sillä tästä kohdin mukaan lähti täydet pisteet sekä kommentti, jonka mukaan toiminta oli erinomaista.

Ajamisen taloudellisuutta ja turvallisuutta mitattiin todellisissa oloissa noin parinkymmenen kilometrin pituisella mäkisellä reitillä. Kilpailun järjestäjät olivat palkanneet reitille muun muassa tien reunassa etenevän pyöräilijän, jonka ohittamista seurattiin tarkoin. Valitettavasti Jukan suoritukseen mahtui kaikkiaan kolmen pyöräilijän ohittaminen ja sattuipa reitille myös pari jalankulkijaa, joiden vuoksi Jukka joutui himmaamaan vauhtia alamäessä. Tiukkaakin tiukemmassa finaalissa näillä ylimääräisillä tekijöillä oli varmasti vaikutusta lopputulokseen. 

Ensimmäisen kisapäivän viimeinen tehtävä liittyi kuormanvarmistamiseen. Kuormatilassa oli puulaatikko, joka piti kiinnittää parhaaksi katsomallaan tavalla käytettävissä olleiden kuormaliinojen, kulmasuojien sekä EUR-lavojen avulla. Pisteytyksessä huomioitiin myös aika ja mahdollisesta ylisidonnasta kertyi sakkopisteitä.

Jukka hyödynsi monen muun kisaajan tavoin kaikkia sidontavälineitä, mutta tuomariston mukaan suomalaiskisaajan suoritus ei yltänyt parhaiden joukkoon. Yleisölehterillä tapahtuneen arvioinnin perusteella sidonta oli erittäin mallikelpoinen ja olisi varmasti pitänyt 2500 kilon painoisen laatikon paikoillaan.

Ensimmäisen kisapäivän kääntyessä iltaan valotettiin tunnelmia myös pisteytyksen osalta. 26 kilpailijasta koostuva joukko laitettiin kolmeen kategoriaan ensimmäisen päivän menestyksen perusteella. Valitettavasti suomalaiskilpailija löytyi siitä kaikkein vähiten pisteitä keränneiden kilpailijoiden joukosta. Lohtua harmaaseen iltaan antoi kilpailun johtajan lausunto, jonka mukaan jokaisella kilpailijalla on edelleen mahdollisuuksia kokonaiskilpailun voittoon. Tämä jos mikä kertoo kilpailun ja kilpailijoiden korkeasta osaamistasosta.

Toinen finaalipäivä alkoi aiemmista kisoista tutuksi tulleella Combo-tehtävällä, jossa peruutetaan omalle puolen talliin, käydään kaatamassa oikealla eturenkaalla yksi keila ja tullaan tallista pois kulkemalla tynnyreiden välistä. Rauhallisin ottein haapajärveläiskuljettaja vei puolikkaan talliin ja vielä poiskin sieltä.

”Oli hieno tunne, kun tynnyreiden jälkeen sain painaa kaasun pohjaan kohti maalisuoraa. Tästä tehtävästä jäi hyvä mieli”, tuumasi Jukka Combon jälkeen.

Tässä kohdin suomalaiskisaajan tie nousi kuitenkin pystyyn, sillä jatkoon pääsi 18 parasta kuljettajaa. Viimeisenä jatkoon päässeellä kisaajalla, Venäjän Sergey Titkinillä oli tässä vaiheessa 232 pistettä, Haanpäällä 230. 

Ja nyt on spekuloinnin paikka; Olisiko lopputulos ollut toisenlainen, jos ne tippakisan jalankulkijat ja pyöräilijät olisivat tyytyneet liikkumaan kevyen liikenteenväylällä…

”Tuntuu, että pääsin loistamaan monessakin tehtävässä, mutta niiden painoarvo jäi lopulta pieneksi. Tippakisalenkillä harmia aiheuttaneet pyöräilijät kalvavat mieltä edelleen”, pohti Jukka suoritustaan.

”Toisaalta, vasta nyt uskon, että olen Suomen paras nuori kuljettaja”, jatkoi Jukka kanssakilpailijoiden suoritusta seuratessaan. Tänä vuonna Suomessa kilpailuun osallistui 766 nuorta kuljettajaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Karsinnan jälkeen kilpailussa jatkoi enää 18 kuljettajaa, jotka siirtyivät kisaamaan mies miestä vastaan. Fight the fire -tehtävässä kuljettajat saapuivat autolla onnettomuuspaikalle, suojasivat tilanteen keiloilla ja varoitusvilkuilla sekä hälytysilmoituksen jälkeen sammuttivat tulipalon. Lopuksi nuppiautoilla piti vielä pujotella keilojen välistä peruuttamalla.

Aiemmin finaalissa kerätyillä pisteillä ei ollut enää merkitystä, sillä kaksintaistelun huonompi osapuoli lähetettiin saman tien laulukuoroon. Kerrasta poikki tapahtuva karsinta on yleisöystävällinen tapa, joskin se antaa mahdollisuuden myös yllätyksiin, joita kilpailutilanteessa aina syntyy. 

Onnettomuustehtävästä parhaiten suoriutuneet yhdeksän kisaa jatkoi haastavaksi tiedettyyn Knock the king -tehtävään, missä piti kaataman kussakin kulmassa seisovista pylväistä ainoastaan yksi. Vääristä kaadoista ei suoranaisesti sakotettu, joskin ne piti käydä nostamassa itse pystyyn. Kolmen suorituksen jälkeen finalistikolmikko oli selvillä:

Ennakkosuosikin asemasta finaalin Super Z -tehtävään lähti saksalainen Patrick Schildmann, jonka nimi oli puheenaiheena koko viikonlopun ajan tasaisen ja varman suorituksen ansiosta. Schildmann sai vastaansa Sveitsin Thomas Knüselin sekä Tanskan Lars Søndergårdin. Tehtävässä ajetaan Z-radalla, jossa on viisi keilakokonaisuutta, joista kustakin on kaadettava merkitty keila. 

Finaali kääntyi hyvin nopeasti Saksan ja Tanskan väliseksi maaotteluksi, joka eteni saksalaiskisaajan tahdein lähes loppumetreille saakka. Katsomosta kuului syvä huokaus tanskalaiskisaajan kaataessa kerralla pari keilaa. Pikaisesti Lars laskeutui kentälle, nosti keilat ja jatkoi suoritustaan. Samaan aikaan myös saksalaiskilpailija joutui tekemään vastaavat toimet omalla radallaan. Lopulta tanskalainen ylitti maaliviivan ensimmäisenä – vain muutama hetki ennen saksalaista. Pääpalkintona ollut 100 000 euron lahjakortti uuden Scanian hankintaan lähti tällä kertaa Tanskaan.

”Tämä on uskomatonta, kilpailu oli äärimmäisen tiukka”, totesi kilpailun voittanut Lars Søndergård kisan jälkeen. Lars Søndergård on 32-vuotias kuljetusyrittäjä, jonka laivastoon kuuluu entuudestaan kaksi Scaniaa – G 400:lla ajetaan DHL:n paketteja ja R 480:lla siirretään maata. ”Ehkä seuraavassa autossa on vinkkelikone”, tuumasi Søndergård palkintoshekki kädessä.

Ari Perttilä

Södertälje, Ruotsi

Lue seuraavaksi