Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 finaali

Renault Trucks järjesti taloudellisuusajo -kilpailusarjan karsinnat 29 maassa. Euroopasta ja vähän kauempaakin tulleet karsintakilpailujen voittajat kerääntyivät finaalitapahtumaan Espanjassa. Finaalia ei voittanut nopein kuljettaja, voittajaksi ei selvinnyt pelkällä rullaamisella ja vähillä jarrutuksilla. Voittoa ei ratkaissut edes kaikkein pienin polttoainekulutus noin 35 kilometrin vaativalla ajoreitillä. Voittoon tarvittiin näiden kaikkien osioiden erinomaista hallintaa. Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 kansainvälisen loppukilpailun voitti bulgarialainen Plamen Ivanov. Voittaja osoitti hallitsevansa finaalin kriteerit erinomaisesti. Voittajan työnantaja pokkasi palkintona Renault Trucksin T-sarjalaisen. Suomea kilpailussa edusti Transmito oy:n Joakim ’Jukka’ Ehrnsten. Jukka sijoittui todella kovatasoisessa kilpailussa sijalle kaksitoista.

Finaalitunnelmia

Maakohtaisiin karsintoihin 29 maassa osallistui yhteensä kolme tuhatta ammattikuljettajaa. Kansainvälisessä finaalissa Espanjassa kutakin maata edusti karsintakilpailun voittaja. Finaalissa ajokkina oli puoliperävaunuyhdistelmä, jonka vetoautona toimi Renault T480. Kilpailuyhdistelmän kokonaismassa oli vajaa 40 tonnia. Suomen karsinnan voittanut Jukka Ehrnsten oli kotimaassaan ylivoimainen. Ehrnsten totesi kotikenttäedun puuttuvan finaalissa kaikilta.

Joakim ’Jukka’ Ehrnsten heti kilpailusuorituksen jälkeen. Jukka totesi, että ”hyvin meni” ja sitä näytti tuloksetkin. Erinomainen suoritus puoliperävaunuyhdistelmällä, hienoa ennakointia ja vähän jarrutuksia.

”Tunsin Suomen reitin ennestään. Loppukilpailussa etukäteen pohdituttaa eniten ajoreitti, mutta tilanne on kaikille sama. Renaultin uudella T-sarjalaisella olen ajanut työkseni paljon. Tutusta automallista on etua. Ajan tosin pääsääntöisesti täysperävaunuyhdistelmällä ja kilpailu käydään puolikkaalla”, Jukka totesi ennen finaalia Toledossa. Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 finaali käytiin tieosuuksilla, joilla kuljettajien osaamiserot saatiin näkyviin. Kuljettajien lähtöjärjestys arvottiin ja mahdolliset häiriötekijät eliminoitiin pois. Kilpailussa oli liikkeellä yhtä aikaa kahdeksan identtistä Renault Trucks T-sarjalaisen vetämää yhdistelmää. Jokaisen ryhmän kanssa oli samaan aikaan liikkeellä Renault Trucksin tehtaan verrokkiyhdistelmä. Verrokki mittasi mahdollisia olosuhdemuutoksia. Olosuhdetietoa tarvittiinkin sateen vuoksi. Suomalainen asiantuntijaryhmä valmensi Jukka Ehrnstenin huippusuoritukseen.

Suomalainen ammattilainen osaa ajaa

Jukka Ehrnsten osoitti, että suomalainen kuljetusalan ammattilainen on huippuluokkaa. Jukan sijoitus oli lopputuloksissa kahdestoista. Heti ajon jälkeen Ehrnsten totesi, että kisa ajettiin tavallisessa arkiliikenteessä.

Jukka Ehrnstenin kilpailuauton numero oli 7. Kilpailua pystyi seuraamaan lähtöoaikalta reaaliaikaisesti. Renault T-sarjalaiset ajoivat Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 -kilpailussa vaihtelevassa maantiereitistössä. Kuvan tilanteessa Jukka on kehätiellä, jossa nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa.

”Kilpailun alkutaipaleella tultiin kolaripaikalle. Siitä lähdettiin pysähdyksistä kovaan nousuun, ei siinä ollut paljon tehtävissä. Oli muutenkin vaativa reitti. Ajo meni ihan hyvin, auto oli tuttu”, Jukka sanaili heti ohjaamosta laskeuduttuaan. Tulosten jälkipuinti osoitti Transmiton kuljettajan osaavan asiansa. Ennakoivan ajamisen Jukka Ehrnsten hallitsi

Transmiton yrittäjä Tomi Eerikkälä oli Suomen edustaja leikkimielisessä renkaanvaihtokilpailussa. Ei siinä kauan nokka tuhissut, kun Renault T-sarjalaisen etupyörä kävi irti ja oli takaisin paikallaan mutterit kiinni.

jopa tehtaan verrokkikuljettajaa paremmin. Tuloksista näkyi, että Jukalla oli rullaamista enemmän ja jarruttamisia vähemmän kuin kymmeniä kertoja reitin ajaneella kuljettajalla. Jukan keskinopeus laski kolaripaikan ohituksen vuoksi ja odotimme sen vaikuttavan tuloksiin. Ei vaikuttanut tarpeeksi. Tulokset olivat kärkikolmikon osalta kuitenkin selvät ja kiistattomat. Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 finaalin kolme parasta tulivat tällä kertaa Bulgariasta, Romaniasta ja Luxemburgista.

Renault Trucks antaa kuljettajille näytön paikan

Kansainvälisen finaalin isäntä Renault Trucks kertoi tietoiskuin nykyisestä ja tulevasta tuotetarjonnasta. Kuljettajaa ja omistajaa kiinnostavia taloudellisen ajamisen, energian talteenoton tai -kierrätysjärjestelmien ratkaisuja on Renaultin kuorma-autoissa jo nykyään käytössä ja uusia testataan. Teknisestä hienoudesta ja avuista huolimatta suurin yksittäinen tekijä kuorma-auton kokonaistaloudellisuuden kannalta on edelleen kuljettajan ammattitaito. Se on hyvä syy taloudellisuusajokilpailun järjestämiselle. Tieto lisää taloudellisuutta.