Uutiset

Kuljetuskalusto

Polttonesteet suojaan voroilta

Suomessa vohkittiin kuorma-autoista vuonna 2015 noin 200 000 litraa polttoainetta levähdyspaikoilla ja muilla pysäköintialueilla. Se on sikamaisen paljon menovettä. Eivätkä kaikki varkaudet tule aina edes virkavallan tietoisuuteen.

Tavallinen polttoainesäiliö on helppo kohde varkaalle. Muutamassa minuutissa on lukittukin korkki väännetty auki ja säiliö tyhjennetty. Lukitusta korkista aiheutuu usein omistajalle enemmän vahinkoja kuin lukitsemattomasta. Jos korkki ei aukea helposti, otetaan käyttöön porakoneet ja sorkkaraudat. Silloin tuho on jo aina toista luokkaa.

Kuljetusyrittäjänä aikaisemmin toiminut Samu Rautiainen kyllästyi rekkoihin kohdistuviin nopeisiin polttoainevarkauksiin. Nopealla varkaudella tarkoitetaan tässä tapauksessa esimerkiksi levähdyspaikoilla tai terminaalien kentillä tapahtuvaa ajoneuvon omasta tankista tapahtuvaa pikaista polttoaineen anastusta letkulla tai vaikkapa sorkkaraudalla.

Samu perehtyi asiaan Euroopan laajuisesti ja perusti yrityksen tähän eräänlaiseen markkinarakoon. Nyt Ylikiimingissä toimivan Rausteel Oy:n toimitusjohtajana Rautiainen pyrkii turvaamaan kuljetusyrittäjien polttoaineet.

Kuva: Samu Rautiainen (vas.) ja Jarkko Eklund.

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessa tapahtuvat polttoainevarkaudet ovat pienimuotoisia, mutta öljyn hinnannousun myötä anastusten voidaan olettaa lisääntyvän. Juuri tällä hetkellä vallitseva öljyn maailmanmarkkinahinnan alhainen taso tuskin jarruttaa vorojen aikeita. ”Myös kuljetusyritysten toimintasäteiden kasvu sekä valvonnan vähäisyys saattavat lisätä polttoaineiden anastusta niin ulkopuolisten kuin epärehellisen oman henkilöstön toimesta.

Anastetulle polttoaineelle löytyy ostajia etenkin ulkomaisista kuljetusalan toimijoista, jotka rikkovat Suomessa kabotaasimääräyksiä eivätkä halua toiminnastaan jäävän jälkiä Suomessa. Kabotaasimääräyksiä rikkovien toimijoiden palvelujen kysyntää kasvattaa niiden alhainen hintataso”,
todetaan KRP:n raportissa.

Vuonna 2014 tammikuusta lokakuuhun tehtiin Suomessa noin 500 nopeaa polttoainevarkautta, jotka tulivat poliisin tietoon. Polttoainetta laskettiin anastetun noin 200 000 litraa. Se on melkoinen säiliöllinen ”löpöä” harmaan talouden rattaisiin. Ja virallisen tilaston lisäksi on vielä aina suuri määrä tapauksia, jotka eivät koskaan kirjaudu mihinkään muualle kuin yrittäjän mielenrauhaan. Koko Euroopassa on laskettu vuosituhannen alussa anastetun yli 13,5 miljoonaa litraa polttoainetta vuodessa juuri tällaisella nopealla varkaustavalla.

Samu Rautiainen toimi aikaisemmin kuljetusyrittäjänä ja joutui itsekin polttoaineanastusten kohteeksi, jopa Suomessa. Tästä turhautuneena hän lähti pohtimaan ratkaisua ongelmaan, joka on varmasti tuttu kaikille kuljetusyrittäjille.

Asiaa pidemmälle viedäkseen hän perusti keväällä 2015 yrityksen Rausteel Oy, joka valmistaa varkaussuojattuja polttoainesäiliötä. Samu sanoo pyöritelleensä ideaa päässään jo kolme vuotta toimiessaan kuljetusyrittäjänä. Soitellen ei lähdetty sotaan, vaan markkinoinnin nimissä tehtiin tutkimusta myös valtakunnan rajan ulkopuolisista asioista, kuten aikaisemmin todettiin. Varkauden tapah-
duttua syntyy muitakin kuluja kuin menetetyn polttoaineen hinta. Usein tulee myöhästymisiä aikatauluihin, joiden rinnalla muutama sata litraa dieseliä on pikkusumma.

Pahimmissa tapauksissa ajoneuvon polttoainesäiliö vandalisoidaan korjauskelvottomaksi, mistä seuraakin jo huomattavasti enemmän kuluja. Ja mittaamaton on se harmistuksen määrä mitä tapahtumasta aiheutuu kuljettajalle ja yrittäjälle.

Kuskin yöunet ovat myös tärkeä lenkki logistiikkaa ja polttoainevarkauksien ainainen riski ei niitä ainakaan paranna. Monet kuljetusyritykset ovat jopa kieltäneet polttoainesäiliöiden lukituksen, koska varkaustapauksista aiheutuu tällöin vain enemmän haittaa ja kuluja kuin lukitsemattomasta säiliöstä.

Kerrannaisvaikutukset varkaudesta säteilevät hyvinkin pitkälle. Kunnolla lukittu ja varmistettu polttoainesäiliö lisää kuljetusten toimitusvarmuutta sekä antaa kilpailuedun riskialttiilla alueilla toimiville yrityksille. Näistä ongelmista ja kokemuksista syntyi ajatus kehitellä varkauden estävä tai ainakin merkittävästi tapahtumaa hidastava polttoainesäiliö.

Tyypillisesti raskaan kaluston polttoainesäiliöt ovat alumiinia tai ohutlevyä ja näin helposti särjettävissä vaikkapa sorkkaraudalla. Tällaisesta väkivaltaisesta avauksesta syntyy usein ajoneuvon vaurioiden lisäksi myös ympäristövaurioita, kun polttonestettä valuu maastoon. Matka katkeaa varmasti ja harmistuskerroin kasvaa.

Anastuksiin käytetään myös poria ja erilaisia vääntötyökaluja. Lukitsemattomat säiliöt tyhjennetään sähköpumpuilla. Toimenpide ei useinkaan kestä kuin muutaman hetken. Kuljettajan vessassa käynti tai kahvitauko riittää isommankin säiliön pikatyhjennykseen, kun tekijät ovat asialla. Kolmessa minuutissa homma yleensä hoituu.

Tässä tapauksessa ratkaisu on erikoislujasta teräksestä valmistettu säiliö, missä on patentoitu kannen lukitusmekanismi. Rausteelin kehittämä säiliö valmistetaan kauttaaltaan erikoisteräksestä. Vankka materiaali kestää pikaiset poraus-, vääntö- ja iskuyritykset ja estää näin nopeasti tapahtuvat varkaudet. Kehittelijän mukaan aines kestää jopa ampumisen.

Säiliöt valmistetaan tarvittaessa asiakkaiden toiveiden mukaan. Tarjolla on säiliöitä tilavuudeltaan 200–1500 litraa. Suurempiakin on saatavilla, jos asennustila vain antaa myöden. Avattavan kannen alla on perinteinen polttoainesäiliön korkki ja kannen avaus tapahtuu manuaalisesti. Suojakannen lukitusta käytetään paineilmalla kuorma-auton ohjaamosta. Lukkosylinteri on jousikuormitteinen.

Vaikka paineet katoaisivat, kansi pysyy lukittuna. Lukituksen ohjaus on kytkettävissä virtalukon taakse tai erilliselle ohjaamossa olevalle kytkimelle. Kannen lukitus- ja avausmekanismi on toteutettu siten, että vääntö- tai iskutyökalujen käyttö avaukseen ei onnistu. Kaikki polttoaineyhteet ovat turvassa kannen alla.

Lukittavan kannen alle voidaan sijoittaa suojaan myös kortittomassa tankkauksessa vaadittavat laitteet. Kannen avauksen seuranta voidaan kytkeä ajotietokoneeseen, jolloin jokainen luukun avaus kirjautuu järjestelmään.

Rausteel-säiliö on asennettavissa kaikkiin automerkkeihin ajoneuvon molemmille puolille. Jälkiasennus on mahdollista, mutta Rautiainen asettaa tavoitteeksi uusasennuksen eli säiliö asennettaisiin ajoneuvoon jo auton valmistuksen yhteydessä. Säiliö asennetaan tankin mukana tulevilla kannakkeilla.

Alkuvaiheessa Rausteel Oy keskittyy kuorma-autojen säiliöihin. Jatkossa on suunnitelmissa tarjota varkaussuojattuja myös maarakennus- ja metsäkoneisiin.
Tuote on hyödyllisyysmallisuojattu ja kansainvälinen PCT-patenttihakemus on jätetty sisään.

”Rausteel-säiliöiden ensiesittely tapahtuu Mansen Mörinöillä huhtikuun alussa”, lupailee Rautiainen. Tavoitteena on kiertää esittelemässä uutuutta kaikissa alan tapahtumissa kotimaassa tämän vuoden aikana. Myös Ruotsin Elmia-messuille on tarkoitus osallistua elokuussa.
Säiliöiden valmistus ja asennus hoidetaan alihankintana.

Rausteel Oy:n kotipaikka sijaitsee Ylikiimingissä, mistä käsin Samu Rautiainen huolehtii hallinnosta ja yrityksen toinen jäsen Jarkko Eklund hoitaa myyntiä ja markkinointia pääsääntöisesti Mäntyharjulla. Miesten mielestä polttoaineiden suojaukseen kannattaa panostaa.

Lue seuraavaksi