Uutiset

Kuljetuskalusto

Perinteisen värinen Scania

Vajaan kahden vuoden aikana Scania on uudistanut kuorma-automallistonsa kokonaisuudessaan. Raskaimpiin tehtäviin tarkoitetut neli- ja viisiakseliset mallit uudistuivat viimeisten joukossa, mutta nyt ne ovat täysimittaisesti tuotannossa.

Koeajettavana olleen sorakasettiyhdistelmän vetoauto oli tyypiltään Scania R 650 8×4 NA. Merkintä kertoo, että moottorin huipputeho on 650 hevosvoimaa (479 kW), ja että etuakseleita on kaksi, samoin vetäviä taka-akseleita. Viimeiset kaksikirjainta kertovat, että runkokorkeus on normaali ja taka-akselit ovat ilmajousilla.

Osin märillä teillä ajetun koeajon jäljiltä auto oli jonkin verran kurainen. Ikkunat ja peilit pysyivät kuitenkin tyylikkäästi puhtaana.

Päällirakenteeksi autoon oli valittu Pajakulman Jorpe-kasettilava automaattikasettivarustein. Sorajunaan olennaisena osana kuuluva kasettiperävaunu oli viisiakselinen Jyki, jonka lava oli vetoauton tavoin merkiltään Jorpe. Jyki-konserni oli siis vahvasti edustettuna, sillä Pajakulma on nykyisin yksi konsernin yhtiöistä.

Nouseva toinen etuakseli

Kokeilussa olleessa autossa ensimmäinen etuakseli oli paraabelijousilla ja toinen ilmajousilla. Rakenteen etuna on se, että toisesta akselista saadaan nostettava. Tyhjänä ajettaessa akseli voidaan nostaa ylös. Koska koeajoauto oli Scanian karavaania varten valmiiksi kuormattu, ei akselin nostamisen vaikutusta tyhjän auton ajo-ominaisuuksiin voinut todentaa.

Scania ei ainakaan toistaiseksi toimita tehtaalta kahdella, eritavoin jousitetulla etuakselilla varustettuja autoja, vaan toteutuksesta vastaa Scania Suomen Seinäjoen toimipiste, jossa lisäakseleiden asennuksesta on kokemusta 1980-luvulta lähtien. Scania Suomen markkinointipäällikkö Olli Heikkisen mukaan nouseva kakkosakseli saatetaan tulevaisuudessa ottaa myös tehtaan tuotantoon, sillä Seinäjoella on muutettu myös ruotsalaisten asiakkaiden alustoja ja kysyntä länsinaapurissa on kasvussa.

Uuden sukupolven Scanioissa keula aukeaa samaan tapaan kuin 4-sarjan Scanioissa. Päivittäiset tarkastuskohteet ovat hyvin käsillä. Uusien Scanioiden rakennesuunnittelussa on huoltojen ja korjauksien tekeminen huomioitu aikaisempaa paremmin.

Kytkinpoljin, tarvittaessa

Vaihteistona autossa oli Scanian omaa valmistetta oleva Opticruise-vaihteisto. Uuden sukupolven myötä Opticruise sai sisuksiinsa sivuakselijarrun, joka yhdessä edelleen kehitetyn ohjelmiston kanssa on nopeuttanut vaihteiston toimintaa selkeästi.

Valinnaisena varusteena autossa oli myös kytkinpoljin. Uudessa Scaniassa se Opticruisen yhteydessä tarkoittaa poljinta, jota kuljettaja voi halutessaan käyttää. Liikkeelle voi lähteä joko kaasupoljinta painamalla tai kytkinpoljinta nostamalla. Scanian hienosti toimivan sähköhydraulisen kytkimen ansiosta useimmista ajotilanteista selviää kytkinpoljinta käyttämättä. Koska mekaanista tai hydraulista yhteyttä kytkimen käyttölaitteistoon ei ole, on poljin sangen tunnoton.

Sen sijaan sellaisiin ajotehtäviin, joissa veto pitää katkaista lyhyeksi ajaksi ja samalla antaa vaikkapa hydrauliikalle hieman kierroksia, kytkinpoljin kannattaa valita. Esimerkiksi sora- ja vaihtolava-autoihin kytkinpoljin on varmasti oivallinen varuste.

Työpiste kunnossa

Sora-auton ohjaamoksi sopii hyvin CR 20 N, joka on matalalla moottoritunnelilla ja normaalikorkuisella katolla varustettu makuuohjaamo. R-ohjaamoon noustaan helppokulkuista kolmen askelman portaikkoa pitkin. Vieläkin tulee ihasteltua Scanian uuden ohjaamon ovien toimivuutta. Niitä ei tosiaankaan tarvitse paiskata kiinni, vaan ne sulkeutuvat hämmentävän kevyesti.

R-Scanian ohjaamoon noustaan tällaista reittiä pitkin. Kulku on helppoa, samoin oven sulkeminen.

Kuljettajan paikalla asiat ovat kohdallaan. Scanialla on helppo lähteä taipaleelle, vaikka auto olisikin uusi tuttavuus. Perustoiminnot löytyvät helposti. Scanian oivallus on sijoittaa näkemiseen ja näkymiseen liittyvät käyttökytkimet ovipaneeliin yhteen paikkaan. Toivoa sopii, että tehtaan väen puheet katkaisinpaneelin vedenpitävyydestä pitävät paikkansa.

Vaikka perustoiminnot onkin helppo oppia, uudessa Scaniassa on taloudellisuutta, turvallisuutta ja kuljettajan työtä helpottavia ominaisuuksia ja toimintoja hyvin runsaasti. Koska uusi kuorma-auto iso investointi, sen ominaisuudet kannattaa hyödyntää täysimittaisesti. Se edellyttää perusteellista ammattilaisen antamaa käyttäjäkoulutusta tai ainakin huolellista käyttöohjekirjaan tutustumista. Muuten jokin hyödyllinen ominaisuus tai toiminto saattaa jäädä kokonaan huomaamatta ja käyttämättä, ja osa investoinnista menee hukkaan.

Ajettavuus kunnossa

Ajotuntumaa yhdistelmälle haettiin monipuolisesti erilaiselta tiestöltä, aina murska-aseman montusta moottoritielle saakka. Reittiin sisältyi voittopuolisesti mutkaista ja mäkistä, kestopäällystettyä seututietä. Kaikissa tilanteissa auto käyttäytyi johdonmukaisesti ja odotetusti. Laajat istuimen ja ohjauspyörän säätövarat sekä kaikin puolin selkeä kuljettajan työympäristö tekevät kuljettajan työn helpoksi.

Jos jotakin kehitettävää Scanian ohjaamosta hakee, niin lista jää lyhyeksi. Oven sisäpuolisen kahvan muotoilu muistuttaa ainakin allekirjoittaneen polven ulkosyrjässä olemassaolostaan melko lyhyen ajon jälkeen. Myös muistipaikoilla varustetun sähkösäätöisen istuimen puuttuminen askarruttaa. Jos autolla on vaikkapa kaksi vakituista kuljettajaa, jotka päivittäin ajavat autoa, oppii muistissa olevia istuimen säätöjä arvostamaan.

Hiljaista voimaa

Koeajoauto oli varustettu ylös nostetulla imuilmanotolla ja pystypakoputkella. Lavalämmölle pakokaasuvirtaus otetaan vasta pakokaasujen puhdistuslaitteiden jälkeen.

Oikeastaan heti, kun moottori käynnistyy, huomaa R-Scanian hiljaisuuden. Scanian V8-moottorille ominainen käyntiääni kuuluu, kun voimavaroja koetellaan, mutta ääni on hyvin sivistynyt niin ohjaamossa kuin ulkopuolellakin kuultuna. Eikä ohjaamossa häiritsevästi kuuluu muutkaan autosta tai ympäristöstä peräisin olevat äänet.

Koeajetun Scania R 650:n varusteisiin kuului myös maastontunteva vakionopeussäädin. Kuten on moneen kertaan todettu, se on verraton apulainen taloudellisessa ajossa. Etenkin päätieverkolla se on helppokäyttöinen, mutta se toimii myös pienipiirteisemmällä tiellä hämmästyttävän hyvin, kunhan nopeuden vain asettaa maltillisesti.

Voimavaroiltaan 650-hevosvoimainen moottori tuntui sopivan täyteen kuormatun sorajunan vetäjäksi oikein mainiosti. Totta kai jokseenkin tarkka 76 tonnin kokonaispaino ajoittain haastoi, mutta joka tilanteessa suorituskyky oli täysin riittävä. Opticruiseen oli ladattu normaali- talous- ja voimaohjelma, joilla kuljettaja voi vaikuttaa suorituskykyyn ja taloudellisuuteen. Tarvittaessa myös manuaalivaihtaminen on napin painalluksen takana.

Ainesta suosikiksi

Scanian kojetaulu ja mittaristo ovat selkeitä. Paljon tietoa sisältävän mittariston valikoihin tutustumiseen kannattaa käyttää tovi aikaa, jotta oikeat tiedot ja toiminnot löytyvät tarvittaessa hakematta.

Ei ole yllätys, jos 650-hevosvoimainen ja 3 300 newtonmetrin vääntömomentin tuottava moottori nousee Scanian vaihtoehdoista suosituimmaksi valittaessa vetoautoa 76 tonnin yhdistelmälle. Moottori on voimakkain Scanian uuden sukupolven V8, jossa päästövaatimukset saavutetaan kiinteägeometrisella turboahtimella ja ilman pakokaasujen takaisinkierrätystä, jotka ovat vielä malliston tehokkaimmassa eli 730-hevosvoimaisessa moottorissa käytössä. Yksinkertaisempi moottoritekniikka merkitsee yleensä lisääntynyttä toimintavarmuutta.

Lue seuraavaksi