Uutiset

Työkoneet

Pekka Niemi – 55 vuotta konekauppaa

Kun on tehnyt ensimmäiset konekaupat 1960-luvun puolivälissä, ja jaksaa jatkaa edelleen, niin työstään täytyy tykätä. Pekka Niemen poikkeuksellisen pitkä ura konekaupan parissa huomioitiin kesäkuussa, kun hänelle myönnettiin Suomen Yrittäjien kultainen ansioristi. ”Mahtava ala ja mahtavia persoonia. Jos nyt saisin valita uudelleen, niin samoihin saappaisiin hyppäisin”, sanoo Pekka Niemi.

Satoja uusia ja satoja käytettyjä koneita myynyt Pekka Niemi on toiminut kaikkiaan viiden eri konemaahantuontiorganisaation palveluksessa. Pekan myyntialue on pitkälti ollut Tampere ja Pirkanmaa, mutta myös muu Suomi on tullut Pekalle vuosien mittaan tutuksi. 

Allis Chalmers, Poclain, Payloader, Volvo-pyöräkuormaajat, -kaivurikuormaajat sekä -metsäkoneet, Valmet-pyöräkuormaajat, Liebherr, Lännen, Hitachi, Tadano ja Hyundai. Siinä listaa konemerkeistä, joita Pekka Niemi on uutena myynyt. Isoa osaa näistä ei enää markkinoilta löydy, toisin kuin Pekka.

Pekan konemyyjän ura alkoi Keskolla 1960-luvun puolivälissä. Silloin kauppaa hierottiin niin Allis Chalmers-puskukoneista kuin Poclain-kaivukoneista. ”Hyvän peruskoulutuksen sain Keskolla ja kaikkiaan yli 10 vuotta tuli siellä vietettyä,” kertoo Pekka.  

Volvo-Autolla ja Machinerylla Pekka oli yhteensä lähes 15 vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi Rotatorille Hitachi-myyjäksi. Hitachi oli tullut silloin Rotatorin maahantuontiin, ja olin kiinnostunut päästä myymään niitä. Kaikkiaan yli 15 vuotta tuli tehtyä Hitachia tunnetuksi Suomen urakoitsijoille. Välillä vauhti kävi liiankin kovaksi. Enimmillään autoon kertyi 136 000 kilometriä vuodessa. 

Ennen kännyköiden ja tietokoneiden tuloa oltiin viikot työreissussa kiertämässä asiakkaita. Parhaiten heidät tavoitti iltaisin, kun varsinaiset työt oli tehty. Konekauppiaan päivälle saattoi tulla pituutta parhaimmillaan tai pahimmillaan lähes 20 tuntia. Varsinkin 90-luvun laman aikana päivälle saattoi kertyä pituutta jo liikaa. 

Luottamus ei synny sähköpostilla

Paljon on muuttunut, mutta Pekan mielestä varsinkin asiakkaiden henkilökohtainen tunteminen ja tapaaminen on edelleen isossa merkityksessä kaupanteon kannalta. ”Aikaisemmin tavattiin useammin, nykyään jutellaan enemmän puhelimessa. Kuitenkin se henkilökohtainen kontakti on tärkeä”, sanoo Pekka. Luottamus ei synny nykyäänkään pelkän sähköpostin välityksellä. 

Pekalle kertynyt kymmenien vuosien kokemus montaa eri merkkistä konetta myyneenä on harvinaista. Samalla se on tuonut näkemystä ja kokemusta, mikä on ollut myös asiakkaalle eduksi. Osataan puhua samaa ”kieltä” ja useimmiten on löydetty oikeat ratkaisut. 

1980-luvulla Pekka myi mm. Volvo-työkoneita. Ilmoitus Konepörssi-lehden numerossa 1/1982

”Osalle asiakkaista olen myynyt kaikkiaan jo 20 uutta konetta vuosien mittaan, ja taitaa osassa yrityksistä olla jo kolmas sukupolvi kauppoja tekemässä”, valottaa Pekka asiakassuhteiden kestävyydestä kysyttäessä. ”Ei ole ollut tapana moittia kilpailevia konemerkkejä. Pyrkimyksenä on ollut aina löytää asiakkaalle ratkaisu niistä merkeistä mitä on tullut kulloinkin myytyä. Eihän se aina ole onnistunut, mutta suhteellisen uskollisia asiakkaat ovat olleet myös myyjälle.”

Ura jatkuu

Sen johdosta on jaksettu jatkaa, kun aamuisin ei ”ketuta” lähteä konekaupoille. Paras lääke nyt jo varttuneemmalle konekauppiaalle onkin onnistunut konekauppa ja tyytyväinen asiakas.

Pekka Niemi jatkaa Suomen Telakone Oy:n palveluksessa, minne hän siirtyi 1990-luvun lopulla. ”Hyundai-kaivukoneita ja -pyöräkuormaajia on jo yli toistakymmentä vuotta myyty. Telakoneella on hienosti toimiva jälkimarkkinointi ja Hyundai on hinta-/laatusuhteeltaan todella hyvä kone”, kehuu Pekka. 

”Mikäs tässä on uraa jatkaa, vaikka nuoremmille taitaa olla jo aika tehdä tilaa. Olisiko se ensi vuonna aika tehdä se uran viimeinen konekauppa”, päättää Pekka Niemi arvoituksellisesti.

 

 

 

Lue seuraavaksi