Uutiset

Työkoneet

Pääkaupunkiseudun rakentaja

Heikki (60 v.) ja Joonas Nissinen (27 v.) ovat varsin tuttuja miehiä pääkaupunkiseudun rakennustyömailla. Nissisten puoliksi omistama Suomen Maanrakennuspalvelu Oy kun urakoi pääasiassa pohjatöitä eri rakennusyhtiöille. Yrityksessä on käynnissä sukupolvenvaihdos.

Heikki keskittyy nykyään laskemaan urakat ja toimitusjohtajan pallilla oleva Joonas vastaa työmaista, joita esimerkiksi joulukuussa 2015 oli käynnissä kerralla kaikkiaan kuusi. Heikin toinen poika Tuomaskin työskentelee yrityksessä konekuskina.

Nissiset ovat oiva esimerkki maarakentajista, jotka paneutuvat työhönsä täysillä. Töitä paiskitaan kelloon katsomatta ja perheen sisällä yrittäminen motivoi eteenpäin. Kaikki lähtee liikkeelle tarjouksien sisään jättämisestä ja siitä edetään suoritusvaiheeseen, jos ja kun keikka hirttää kiinni. Kilpailu pääkaupunkiseudulla on tiukkaa. Hinnat ovat alhaalla ja töiden ottajia on paljon. Konepörssi istahti Heikki Nissisen autoon työmaakierroksen ajaksi viime vuoden puolella.

Iisalmen Vieremästä kotoisin oleva ja nykyisin Espoossa kotiaan pitävä Heikki Nissinen on pitkän linjan yrittäjämiehiä. Velipoika oli maarakentamisessa Nissisen suvun pioneeri. Antero kaivoi rakennusliikkeille James-traktorikaivurilla 80-luvun alussa, mutta ei oikein rohjennut laskea urakoita itse.

Tuolloin yrittäjänä kalustehommia paiskinut Heikki avusti matemaattisissa toimenpiteissä velimiestään ja ensimmäistä omaa pihakeikkaa lähdettiin tekemään yhdessä. Heikki avusti Anteroa leipätyönsä ohella iltaisin ja viikonloppuisin minkä kerkesi. Antero menehtyi vuonna 1991 ja Heikki jäi yksin maarakennustöitä jatkamaan. Vuonna 1996 perustettiin nykyinen osakeyhtiö.

”90-luvulla piti itse tehdä pitkää päivää töitä huonoilla urakkahinnoilla ja vähillä työmailla. Oli vain keskityttävä huonon ajan yli pääsemiseen. Ketään ei oikein uskaltanut tai edes voinut palkata, kun yhteiskunnan talous oli pahasti kuralla. Rankalla työn teolla yritys kuitenkin lähti hiljalleen kasvamaan ja 2000-luvulla homma pyöri jo hyvin”, aloittaa Nissinen.

Muilta aloilta saatu yrittäjäkokemus oli varmasti avuksi laman tullessa. Nissinen laskeekin olleensa yrittäjänä vuodesta 1977 lähtien.

”Vaikka moni väittää, että yrittäminen on tänä päivänä vaikeampaa kuin 40 vuotta sitten, niin ainakin alkuun lähteminen oli tuolloin hankalampaa. Vielä 70-luvulla piti nimittäin hakea poliisilta todistus siitä, että on kelvollinen hallitsemaan itseään. Nyt kait poliisia ei perustamisvaiheessa tarvitse sotkea mukaan, vaan veronumeron saa itselleen helposti”, virnistää Nissinen.

Nissiset louhivat ja kaivavat siis pääasiassa pohjamonttuja valuvalmiiksi, mikä tarkoittaa raskaan maansiirron lisäksi muun muassa salaojien ym. maanalaisten rakenteiden tekoa sekä kaikkien ulko- ja sisätäyttöjen tekemistä. Yleensä alkuvaiheessa valmista syntyy nopeasti, kun louhittu kivi ja maa-aines kaivetaan kuljetettavaksi muualle.

Nissisillä on myös seitsemän omaa kuorma-autoa sekä Espoossa sijaitseva läjityspaikka maa-aineksille. Tämä on hankittu vuosi sitten oman huoltohallin vierestä.

”Nykyään pääkaupunkiseudulla tehdään maarakennustöitä muuta maata halvemmalla. Syykin on selvä. Tänne haluavat kaikki töihin. Sen takia sekä laskennassa että tarjouspyyntöjen tulkinnassa ja ymmärtämisessä pitää olla tarkkana. Kaikkia konsteja pitää miettiä. Omalla läjitysalueella pois kaivetuista maista seulotaan ja sekoitetaan multaa ja näin säästetään kaatopaikkamaksuissa. Tosi nuukana pitää nykyaikana olla kaikessa toiminnassa”, jatkaa Heikki sompaillessaan autolla työmaalta toiselle.

Joonas löytyy kerrostalotyömaalta Olarista. Monttu on jo suuri, vaikka alueella on häärätty vasta viikon päivät. Hausia Oy rakennuttaa vuonna 2017 valmistuvaa Asunto Oy Olarin Capellaa, joka tulee pitämään sisällään lähes sata erikokoista asuntoa. Vierailuhetkellä tarvittiin Deleten imuautoakin viemärikaivoa tyhjentämään.

Esson vanhan pääkonttorin purku on vielä käynnissä tontin toisessa päässä, kun samalla Joonas miehistöineen häärää jo pohjamontun kimpussa. Purkumiehillä on kiire pois alta.

Alussa näkyvää jälkeä syntyy nopeasti, mutta täyttöihin ym. päästessä mukaan tuleva talonrakennusporukka muuttaa työn luonteen hitaammaksi. Pohjatyöt tulisi aikataulun mukaan saada valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä. Yhteensä Nissiset viipyvät Olarin työmaalla hieman yli vuoden.

”Tämä on tyypillinen tiukan aikataulun, ahdas työmaa. Olemme nyt aluksi ajaneet montusta maata ja louhittua kiveä usealla autolla Espoon läjitysalueellemme. Pelkästään kiveä tästä irtoaa noin 10 000 kuutiometriä”, kertoo Joonas Nissinen.

”Ahtailla tonteilla ei oikein tahdo löytyä minkäänlaista työaluetta. Esimerkiksi seulominen työmaalla olisi usein taloudellisesti järkevää, mutta sellaisen alueen järjestäminen on mahdotonta”, jatkaa isä Nissinen.

Käynnissä oleva työmaa löytyy myös Espoon Matinkylästä. Matinpuron Kiinteistö Oy käsittää jo seitsemän taloa ja neljä uutta on vielä rakenteilla.

Lopuksi vieraillaan vielä kolmannellakin työmaalla Helsingin Laajasalossa (kuva). Koirasaarentielle sijoittuva työ on niin ikään kerrostalon pohja. Nissiset ovat olleet tällä NCC:n työmaalla lokakuun 2015 alusta lähtien. Louhe on ajettu jo pois tontilta kaupungin läjitykseen ja salaojatkin jo vedetty. Montussa häärii useampi kaivukone.

Lue myös: Case tuli taloon sekä Case F-sarjan pyöräkuormaajat.

Lue seuraavaksi