Uutiset

Työkoneet

Oy Lai-Mu Ab valmistaa ja myy

Raumalainen taajamakoneita ja ohjaamoja valmistava Oy Lai-Mu Ab on jo jonkin aikaa vastannut itse myös taajamakoneidensa myynnistä suoraan tehtaalta. Nykyään siis Niittaajantien tehdaskiinteistö toimii myös vaihtokonekauppana. LM Trac –taajamakoneet on vuosien saatossa nähty monien eri jälleenmyyjien pihamaalla. Nykyisen filosofian mukaan oma apu on siis paras apu.

”Taajamakoneiden markkinat Suomessa ovat varsin rajalliset ja pienestä kakusta ei pysty jakamaan moneen osoitteeseen. Me myymme nyt itse sekä peruskoneita että niiden LM Tools –työlaitteita. Uskoakseni tämä ”suora linja” tehtaalta asiakkalle näkyy myös hintaetuna”, aloittaa toimitusjohtaja Arto Sunila (kuva).

Vaihtokoneen perässä Lapppenrannasta asti Raumalle on hurauttanut Kantolan Kiinteistöhuolto Oy:n omistaja Marko Tiippana (vas.). Usealla LM Tracilla monia taloyhtiöitä Lappeenrannan keskustan alueella hoitava Tiippana on mastomiehiä.

”Meillä kaikki peruskoneet ovat näitä mastokoneita, joille ei nykyään uutena enää käsittääkseni kysyntää juuri ole. Nyt tänne Raumalle oli tullut vaihdossa mielenkiintoinen LM Trac 486 vuosimallia 2007. Ja mastolla varustettuna”, aloittaa Tiippana.

”Tämä on Pirkkalan seurakunnalta tullut vaihtokone ja tunteja siihen on kerrytetty kolmisen tuhatta. Siihen kuuluu myös kiinnikerunko kaivuria varten, sillä kone on ollut seurakunnalla hautoja kaivamassa”, kertoo myyntipäällikkö Esa Suominen (oik.).

”Meillä on tällä hetkellä kuusi mastokonetta ja kaikki LM-perustaisia eli joko suoraan LM Traceja tai sitten sen edeltäjiä. Meille on tärkeää, että on olemassa myös ns. varakone äkillisten rikkoontumisien takia.”

”Masto on ehdoton varuste työlaitekiinnitykseen. Se antaa koneelle hyvän painopisteen ja pidon myös takarenkaisiin. Aisakone kun vie täyttä kauhaa nostettaessa painopisteen kauas eteen ja kevittää takapyöriä. Kone alkaa niiamaan. Me emme lastaa talvellakaan lunta lavoille, joten suurta kuormauskorkeutta tai etu-ulottuvuutta ei tarvita. Mastokone on autojen välissä myös ehdottoman nopea ja huoleton verrattuna aisavarusteiseen”, filosofoi Tiippana.

Mönkijät voidaan tietyin muutoksin rekisteröidä nykyään myös T3-traktorimönkijöiksi. Sen kuljettamiseen riittää 15 vuoden ikä ja traktorikortti. Vakuutusmaksut ovat edulliset eikä vuosikatsastusta ole. Tämä lainsäädännön muutos on tuonut lisätyötä Lai-Mullekin. Konekesko tuo maahan Yamaha-mönkijät ja se halusi varusteluun yhteistyökumppaniksi kotimaisen tahon.

”Meillä ja Konekeskolla on historiassa jo pitkä yhteistyö LM Trac -koneiden huollon kanssa sekä myös kokemusta hyväksyvän viranomaisen Trafin kanssa toimimisesta”, kertoo Sunila.

”Kaikki muutosten ja vaadittavien osien suunnittelu tehtiin meillä ja sarjatuotanto alkoi viime vuoden lopulla. Nyt 500-sarjan lisäksi muutostyöt toteutetaan myös isompaan 700-sarjaan.”

Traktorimönkkäreiden muunnostyö käsittää kaikkiaan 26 kohtaa eli muun muassa ajovalot, suuntamerkit, istuin, vetopisteet ja turvavyön kiinnikkeet kuuluvat pakettiin. Nokalle asennetaan myös vinssi.

”Varustelemme noin 15 mönkijää viikossa ja työllistävä vaikutus osavalmistuksessa ja varustelussa on kolme henkilöä. Myös Norjaan menee jo samalla varustuksella mönkijöitä ja Ruotsikin on neuvottelun alaisena”, tiivistää vetopistettä kädessään pitävä Suominen.

Kaikki tarvittavat osat valmistuvat omassa pajassa.

Trukkiohjaamojen valmistus on saanut taas ilmaa siipien alle, kun raumalaisyritys on hyväksytty Mitsubishin komponenttitoimittajaksi. Trukit valmistetaan nykyisin Kiinassa, eikä skandinaavista ohjaamoa sieltä suunnasta ole saatavilla.

”Mitsubishi lähestyi meitä ohjaamovalmistuksen tiimoilta ja sopimus syntyi. Rakennamme Mitsubisheihin ohjaamoja  Suomen lisäksi Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin . Mitsubishin trukkeja myydään myös CATin väreissä joten keltaisten trukkien päälläkin nähdään jatkossa Lai-Mun valmistamia turvaohjaamoja. Jatkossa toimitamme ohjaamopaketin trukkimaahantuojille em. maihin ja asennus trukin päälle tapahtuu paikallisten asentajien voimin”, päättää Sunila.

Lue seuraavaksi