Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Actros 3255 8×4 – Lasertähti

Mercedes-Benzin tuotteet yhdessä Vehon organisaation kanssa ovat viime vuosien aikana hioutuneet varsin vetävään kuntoon, mikä on nostanut saksalaismerkin vankkaan asemaan myös suomalaismarkkinoilla. Mercedes-Benz on entistä tutumpi näky varsinkin kooltaan suurempien kuljetusyritysten riveissä, mutta maahantuojalla on halua saada merkki tunnetuksi myös maansiirtoalan osaajien joukossa.

Asemansa vahvistamiseksi Veho aloitti parisen vuotta sitten ennakkoluulottoman yhteistyön metalliteollisuuden monialayrityksen, HT Engineeringin kanssa. Yhteistyöllä haluttiin tuoda markkinoille uudella tavalla toteutettua maansiirtokalustoa, joka olisi paitsi keveämpää myös kestävämpää. Lasertekniikalla syntynyt maansiirtolava talutettiin markkinoille kesällä 2009 ja nyt asiakaskunnan pariin tuodaan samaisella tekniikalla toteutettu kasettilava.

Konepörssin koeajaman laseryhdistelmän perustana oli neliakselinen Actros, jonka lennättämisestä vastasi 550 hevosvoiman vinkkelivoimala. Vaihteistona ajokissa oli 12-portainen automatisoitu PowerShift, jonka kautta voima siirtyi kahdelle napavälitteiselle vetoakselille. Johtotähden perässä seurasi kolmiakselinen kasettiperävaunu, jonka alusta kasettikiskoihin saakka oli Jykin valmistama. Päällirakenteiden suunnittelu ja valmistus ovat lähinnä HT Engineeringin käsialaa, asennustyö taasen on tehty pääosin Vehon Keuruun toimipisteessä.

Maantiemalli

Kiipeäminen Actoksen komentosillalle sujuu leveiden ja matalalta alkavien askelmien ansiosta erittäin helposti. Mataluudesta johtuen maavara etupuskurin ja polttonestesäiliön alla on maansiirtoajoon riittämätön. Tämän vuoksi maahantuontivarustelussa asennetaan etuakselille yleensä lisälehti, joka koeajoauton osalta oli edelleen asentamatta. Maahantuojan mukaan portaikon alin askelma voidaan vaihtaa puuautoista tuttuun heilurirappuun, joka sietää paremmin maastokosketuksia.
Kuljettajan penkillä syntyy tunne poteromaisesta työpisteestä, koska moottoritunneli nousee lattiatasosta varsin korkealle. Päivätyökäytössä moottoritunnelin korkeus on mitätön seikka, johon tottuu varsin nopeasti. Sekä istuimessa että ohjauspyörässä on reilut säätömahdollisuudet, jotka helpottavat oikean ajoasennon löytämistä. Lasinpyyhkijöiden käyttökytkin sijaitsee mersumaiseen tapaan ohjauspylväässä, jonka oikealta puolen löytyy vakionopeudensäätimen ja moottorijarrun käyttöviiksi.

Loivasti kaareutuva kojelauta tuo työssä tarvittavat hallintalaitteet sopivasti käden ulottuville. Ainoastaan keskellä kojelautaa sijaitsevat kytkimet jäävät kauas kuljettajasta, joskin koeajokin keskipaneelista löytyi vain harvoin tarvittava valokytkin keulatähdelle. Säilytystilojen suhteen matala makuuohjaamo näyttää myönteiseltä, sillä kojelaudan sekä vuoteen alta löytyvät reilunkokoiset vetolaatikot. Myös ovikoteloissa sekä tuulilasin päällä on sijaa matkassa pidettäville varusteille. Naftan hajuisille tankkaushanskoille ja muille hygieniatasoltaan alhaisemmille tavaroille löytyy ohjaamon kyljestä löytyvästä tavaralaatikosta.

Kierros virta-avaimesta herättää henkiin 550 lupaavasti murahtavaa wörthiläistä hevosvoimaa. Tönäisy istuimen käsinojassa sijaitsevalla ”vaihdekepillä” kytkee kolmosvaihteen, jonka turvin alkaa matka kohti maa-aineskasoja. Kaasupolkimen liikeradan pituus yllättää oudon kuljettajan. Polkimen painaminen varpaillaan tekee vaihtamisesta varovaista, eikä marssivauhti kasva toivotulla tavalla. Reilumpi jalan liike tuo kiihtyvyyteen reippautta, joskaan lentävä lähtö jää edelleen haaveen sekaiseksi toiveeksi.

Tyhjän, omamassaltaan 23 800 kilon yhdistelmän ajo-ominaisuudet ovat telivedosta huolimatta erittäin hyvät. Paraabelijousitus tasaa tienpinnan epätasaisuudet tehokkaasti ennen ilmatyynyjen varassa lepäävää ohjaamoa. Ainoa ohjaamoon saakka välittynyt negatiivinen piirre oli uraherkkyys, mikä ilmeisimmin johtui leveistä, kooltaan 385/65R22.5-eturenkaista.

Laser sen tekee

Kohta parin vuoden ajan markkinoilla ollut HT Engineeringin valmistama laserlava on saanut käyttäjiltä varsin myönteisen vastaanoton. Lavasta saatujen kokemusten innoittamana HT Engineering on aloittanut nyt myös kasettilaatikoiden valmistuksen.

Vehon kautta myytävä kokonaispaketti koostuu Mercedes-Benz-alustasta, Jyki-perävaunualustasta sekä HT Engineeringin valmistamista lavoista. Asennustyö tehdään Vehon Keuruun toimipisteessä, missä on valmiina työssä tarvittavaa osaamista.

Kuormatiloissa hyödynnetään trapetsikennorakennetta, joka koostuu erillisistä sisä- ja ulkolevyistä sekä niiden väliin laserhitsatuista vahvikepaloista. Lavojen pohjamateriaalina käytetään yleensä kuuden millin kulutuslevyä, laitamateriaalina on neljän millin kulutuslevyä, jonka ulkopuolelle hitsataan kahden millin pintalevy. Vetoautojen laserlavan pohjamateriaaliksi voidaan valita 6-10 millin levy, kasettilaatikoihin valmistaja tarjoaa kuuden tai kahdeksan millin materiaalia.

Lasertekniikan ansiosta kappaleet ovat mittatarkkoja, jolloin niiden istuvuus on erittäin hyvä. Laserhitsauksessa ei myöskään synny perinteisen hitsauksen tapaan lämpöä, joten materiaalien ominaisuudet säilyvät muuttumattomina, mikä on erittäin tärkeää käytettäessä nykyaikaisia erikoisteräksiä. Kennorakenne tuo mukanaan myös keveyttä ja valmistajan mukaan vetoauton lavan massa on 2700 kiloa ja perävaunun 2900 kiloa.

Lavarakenteiden ulkonäkö on seikka, joka kiinnittää katsojan huomion ensimmäisenä. Lasertekniikan ansiosta tuotteiden ulkonäkö on tehdasmainen ja yleisilme viestii korkeasta laadusta. Valitettavasti lausetta on jatkettava toteamalla, etteivät monet lavoihin liitetyistä komponenteista, kuten kasetin perälaudan avausmekanismi ja muut pienet yksityiskohdat eivät yllä samaan viimeistelytasoon.

Kyseessä on ensimmäinen valmistunut kasettijuna, joten valmistajalle on annettava anteeksi jonkin verran. Toisaalta tämä on myös se yhdistelmä, jonka perusteella asiakkaat muodostavat mielikuvan laserkasetista. Silloin ei olisi varaa laatutason notkahduksiin, jotka säilyvät automiesten muistissa kauas tulevaisuuteen.

Pitää kuormasta

Lavalle kipattu reilun 36 000 kilon annos isänmaata antoi lisää purtavaa johtotähdelle, jonka matkustusmukavuus parani kuorman myötä entisestään. Kuormattuna varsinkin suuntavakavuus yhdessä muiden ajo-ominaisuuksien kanssa herättävät luottamusta johtotähden kuljettajassa. Ajokilometrien karttuessa toivoisi vinkkelikoneen heräävän hiukan pirteämpään menoon.

Mercedes-leirissä uskotaan vahvasti automatisoidun vaihteiston ylivoimaan, sillä lähtökohtaisesti kaikki Suomeen tuotavat autot varustetaan automatisoidulla PowerShift-vaihteistolla, joka kuuluu kiistatta markkinoiden parhaimmistoon. Liikkeellelähtö sujuu tasaisen jouheasti ja automatiikka heittelee peliin suurempia välityksiä erittäin sivistyneellä tavalla. Vaihtamistapahtuman nopeus ja kytkennän mukavuus ovat kehujen arvoisia suorituksia. Mercedeksen omaksuman vaihtamisstrategian mukaan 16-litraista voimalaa vedätetään varsin korkeille kierrosluvuille ennen vaihtamista seuraavalle pykälälle. Kuormattuna kierroslukumittarin neula nousi reilusti ohi vihreän alueen, aina 1700-17800 r/min saakka.

Vaihtamiset alaspäin sujuvat nekin mallikelpoisesti kera välikaasun. Vauhdin hidastamisessa voi kevytkäyttöisten pyöräjarrujen ohella hyödyntää myös ohjauspylvään oikealla viiksellä käytettävää moottorijarrua, jonka tehokkuus ei kuitenkaan riitä kovin suureen hidastumiseen.

Vaatii viilausta

PowerShift-vaihteistossa on lukuisia käytettävyyttä parantavia ominaisuuksia, jotka kytketään toimintaan kojelaudan kytkimillä. Maastossa voidaan hyödyntää Power-asentoa, jolloin vaihtaminen tapahtuu nopeammin ja korkeammilla kierroksilla. Heijaustoimintoa taasen tarvitaan, kun meno on jo hetkellisesti puutunut pyörän vajottua maan poveen. Tällä kertaa heijausta kokeiltiin lavastetussa tilanteessa, koska lukuisista yrityksistä huolimatta ajokkia ei saatu upoksiin. Ainakin kuivaharjoittelun perusteella heijaustoiminto on nimensä veroinen ja sen avulla on mahdollisuuksia päästä pinteestä ilman ulkopuolista voimankäyttöä.

Mäkilähtöavustin on kytkinpolkimettoman vaihteiston yhteydessä tarpeellinen ja mukavuutta lisäävä varuste. Halutessaan automatisoitua vaihteistoa voi ohjata myös manuaalisesti käsinojassa sijaitsevan ”vaihdekepin avulla. Manuaalitoiminto valitaan käsinojassa löytyvällä keinukytkimellä, joskin vaihtaminen manuaalisesti onnistuu myös automaattiasennossa.

Laserkasettiyhdistelmä on kiinnostava ja valmistustekniikaltaan hienostunut paketti, joka vaatii edelleen hiontaa. HT Engineering on kuljetusvälineteollisuudessa uusi yrittäjä, jonka vahvuutena on vankkaa osaamista metallintyöstöstä. Silloin voidaan tehdä ennakkoluulottomia ratkaisuja, joihin eivät perinteet pääse vaikuttamaan. Toisaalta perinnetietouden avulla voidaan välttää monen, selkeän epäkohdan päätyminen markkinoille automiesten tutkailtavaksi.

Tekniset tiedot

Moottori

Mercedes-Benz OM 502 LA

turboahdettu kahdeksansylinterinen v-moottori

tilavuus 15,9 litraa

teho 405 kW / 551 hv / 1800 r/min

maksimivääntömomentti 2600 Nm / 1080 r/min

Vaihteisto

PowerShift G 330

12-portainen automatisoitu manuaalivaihteisto

Alusta

Telivetoinen alusta paraabelijousilla

ilmajousitettu ja nostettava trippeliakseli

sähköohjatut Telligent-levyjarrut

Päällirakenne

kennolämpölava kasetointivarustuksella

–          pohja 6 mm

–          laidat 4 mm

housukippi

Jyki-kasettiperävaunu

–          lavassa kennorakenne

–          pohja 6 mm

–          laidat 4 mm

Mitat ja massat

vetoauton omamassa 15 440 kg

perävaunun omamassa 8 360 kg

yhdistelmän kantavuus 36 200 kg

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi