Uutiset

Työkoneet

Mecalac – kerralla koko pyöräalustaisten perhe

Ranskalainen, vuonna 1974 perustettu Groupe Mecalac S.A pyrkii yhä kasvattamaan asemaansa maailman merkittävimpien maarakennuskonevalmistajien joukossa. Alunperin vaatimattomasta, yhden pyöräalustaisen kaivukonemallin valmistajista on kasvamassa niin sanottu “full liner” eli täyden kompaktikonemalliston tarjoaja. Kasvu aikaan saadaan yrityskaupoilla sekä perinteistä omaa mallistoa kasvattamalla. Jälleenmyyjille ja lehdistölle esiteltiin nyt täysi pyöräalustaisten kaivukoneiden perhe painoluokkiin 7-15,5 tonnia.

Ensimmäinen Mecalac, eli malli 11CX, näki päivänvalon Ranskan tehtaalla vuonna 1984. Varsin persoonallisin ratkaisuin rakennettu kone aloitti maailman valloituksensa – aluksi Ranskasta ja myöhemmin sitä alettiin viedä myös muualle, pääosin Eurooppaan. Suomessakin Mecalac on ollut lähes alusta saakka edustettuna. Ensin sitä myi Satahydro ja sittemmin edustus siirtyi nykyiselle yrityksella Hansa-Machinesille. Molemmat edellämainitut ovat Porista ja nyt juhlitaan siis jo Mecalacin kolmea vuosikymmentä Suomessa. .

Mecalacin tuore yritysosto eli Terexin Coventryn tehdas Englannissa on kasvattanut Mecalacin tuotevalikoimaa muun muassa kaivurikuormaajiin ja minidumppereihin. 

Ensimmäinen yrityskauppa tapahtui vuonna 2002. Tuolloin saksalainen, kompakteja pyöräkuormaajia valmistava Ahlmann GmbH ostettiin Mecalacin katon alle. Viime vuonna tuotepaletti kasvoi entisestään, kun Terexin kompaktikoneiden tehdas siirtyi Mecalacille. Näin valikoimiin saatiin muun muassa kaivurikuormaimet, minidumpperit sekä jyrät. Nyt pyöräalustaisten esittelytilaisuudessa nähtiinkin jo näitä tuoteperheitä Mecalacin väreissä ja logoissa.

Paitsi uusiin tuotteisiin, on viime aikoina panostettu myös uusien markkina-alueiden valloitukseen. Tähän mennessä lähes kaikki kaivukoneet ja pyöräkuormaajat on myyty Euroopassa, Saksan ja Ranskan vastatessa noin 70 prosenttia koko tuotannosta.  Terex-kauppa helpotti osaltaan Amerikan mantereen jälleenmyyjäverkoston perustamista ja

Henri ja Alexandre Marchetta.

avasi portit myös Mecalacin kaivukoneille. Varsinkin MCR-sarja iskee jenkkimakuun, sillä se on yhdistelmä kaivukonetta ja liukuohjattua pienkuormaajaa, joka on varsin suosittu rapakon takana. Myös kaivurikuormaimet ovat edelleen Amerikassa suosittuja, joten Mecalacin laajentunut valikoima on omiaan markkinoille sinne.

Mecalacin perustaja ja tuotekehityksen pioneeri on Henri Marchetta, joka edelleen toimii yritysryppään hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. Yritystä hänen kanssaan vetää poikansa, hallituksen varapuheenjohtaja Alexandre. Mecalacilla on viisi tehdasta, joista uusin on siis Coventryssä Englannissa sijaitseva Mecalac Construction Equipment UK. Vanhin kokoonpanotehdas, pääkonttori ja koulutuskeskus (Mecalac France S.A.S) sijaitsevat Ranskan Alppien kupeessa, lähellä Sveitsin rajaa Annecy-le-Vieuxissa. Mecalac Hydromo S.A.S. tekee puomien ja runkojen hitsausta sekä hydraulikomponenttien valmistusta 20 kilometrin päässä Albensissa. Tämän lisäksi yhtiöllä on pyöräkuormaajatehdas (Mecalac Baumaschinen GMBH) Saksan Büdelsdorfissa. Kokoonpanolaitos Turkissa (Mecalac Turkey) on toiminut myös muutaman vuoden ajan.

Tehtaan omat jälleenmyyntiyhtiöt Mecalacilla on Ranskan lisäksi Puolassa, Pohjois-Amerikassa, Italiassa ja Espanjassa. Jälleenmyyjiä on yhteensä 200. Liikevaihto on nyt Terex kaupan jälkeen noin 250 miljoonaa euroa vuodessa. Kaivukoneiden tuoteperhe käsittää 10 ja pyöräkuormaajien 13 mallia. Dumpperimallistossa on 13 konetta (1-10 t) ja kaivurikuormaimia on seitsemän, sekä keskikinnitteisellä kaivulaitteella varustettuja että sivusiirto-/pystytassumalleja. Jyriä on seitsemän eri mallia.

Neljä mallia

Uusia nelipyöräohjattuja malleja on neljä: 7MWR (6 900-7 275 kg/55,4 kW), 9MWR (8 300-8 700 kg/55,4 kW), 11MWR (10 450-10 820 kg/55,4 kW) ja 15MWR (14 000-15 500 kg/90 kW). Nyt mallisto siis laajenee huomattavasti, sillä aiemmin vastaavana konstruktiona vain 714MWE (14 100-15 200 kg) on ollut ohjelmassa. Tosin perinteinen 12 MTX (9 700kg/80 kW) on edelleenkin pyöräalustaisissa, mutta se poikkeaa nyt esitellyistä malleista runko-ohjauksensakin takia.

Mecalacin kolmiosainen puomi soveltuu perinteisesti geometrialtaan niin kuormaukseen kuin erilaisiin nostotöihinkin.

Esittelytilaisuudessa Ranskassa uusista malleista jaettiin infoa vielä varsin maltillisesti. Kaikki neljä eri kokoluokkaa olivat toki esillä, mutta niitä ei nähty työssä, eikä koeajomahdollisuutta ollut.  Uuden pyöräalustaisten mallien suunnittelu lähti Mecalacin mukaan ajatuksesta yhdistää eri konetyyppien parhaat puolet. Tela-alustaisen kaivukoneiden stabiliteetti on uutuuksissa yhdistetty pyöräalustaisten koneiden 40 tuntikilometrin siirtonopeuteen malleissa 9 ja 11MWR. Pienin 7MWR kulkee maksimissaan 30 ja suurin 15MWR 35 kilometriä tunnissa. Mecalac lupaakin, että kaatokuorma on uusissa koneissa koko ylävaunun pyörähdysalueella samansuuruinen. Kun kerran nostaa kuorman maasta, voi sitä siirtää koko 360 asteen pyörähdyksen.

Kapasiteettia kasvattava, alhainen painopiste on saavutettu sijoittamalla esimerkiksi polttoainesäiliö alas akseleiden väliin ja ohjaamoon vievien askelmien taakse. Mecalacin ehdoton etu on aina ollut sen erikoispuomistossa, jonka niin sanottu lisäosa antaa aivan omanlaisensa puomigeometrian. Kone soveltuu ihan yhtä hyvin kaivamiseen kuin nostotöihinkin. Esimerkiksi trukkipiikeillä on helppo nostaa taakkoja kerroksiin tai esteiden taakse. Puomi nousee myös nippuun ylös ja koko ylävaunu pyörähtää ympäri alavaunun vaatimassa tilassa. Puomin lisäosan sylinteriä voidaan ohjata erikseen tai se voidaan kytkeä osaksi normaalia kaivukonehallintaa. Kun Mecalacin ominaisuudet oivaltaa, on sillä helppo korvata useampi kone työmaalta. 

Kaikkien mallien moottorina on neljäsylinterinen Deutz. Ja koska kolmen pienimmän mallin moottoriteho on 55,4 kilowattia, on Stage IIIB riittävä päästötaso Euroopasssa. 15MWR on Stage IV-tasossa. Kolmessa pienimmässä mallissa on partikkelisuodatin ja isommassa koneessa myös AdBlue.Voimansiirto on hydrostaattinen. Pienintä mallia lukuunottamatta saatavana on vaihdelaatikko automaattisella nopeusalueen vaihdolla.

Ohjaamo on rakennettu viihtyisäksi ja hallintalaitteiden määrä on minimoitu. 

Ohjaamo alempana

Matala painopiste on sallinut ohjaamon sijoittamisen alemmas kuin ennen. Mecalacin mukaan kuljettajan kulku komentosillalle onkin nyt erittäin vaivatonta, sillä portaita on vähemmän. Polttoainesäiliö on sijoitettu portaiden taakse ja tankkaaminen on helppoa maan tasosta. Ohjaamon hallintalaitteita on vähennetty ja käyttö on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Uuden seitsemän tuuman näytön alla on yksi katkaisija, josta valitaan joko siirtoajo, työmaakäyttö tai seisontajarru. Kaivuvipujen viereen on kerätty sitten joukko katkaisimia. Myös nytkyään niin muodikas ja automaailmasta tuttu kääntökiekko on oikeanpuoleisessa panelissa. Sillä valitaan muun musssa kameranäkymä näytölle.

Painopiste uusissa malleissa on saatu alas muun muassa sijoittamalla polttoainesäiliö alavaunuun.

Oikealla on myös nappirivistö valoille, lasinpyyhkimille ym. Mecalacin omissa kaivuvivuissa on jo propo-ohjaus sekä lukuisia painonappeja. Eri ohjaustavat eli etupyörä, nelipyörä ja rapu valitaan ohjauspyörän pylväässä olevasta katkaisimesta. Oskilloivan etuakselin (+- 7 astetta) lukko on kaivamaan tai kuormaamaan ryhdyttäessä automaattinen, mutta sitä voidaan hallita myös manuaalisesti.

Uutuuksien muotoilu on onnistunut ja miellyttää silmää. Mecalac onkin tehnyt varsin hienon pyöräalustaisten perheen. Suuri kysymys tietenkin on, miten hintataso tulee asettumaan kilpailijoihin verrattuna. Tosin Mecalacin kohdalla pitää muistaa, että korkeampi hankintahintakin on perusteltua. ”Yksi kone – monta työtä” pätee Mecalaciin paremmin kuin perinteisiin kilpailijoihinsa. Ne urakoitsijat, jotka ovat kerran oivaltaneet Mecalacin edut ja oppineet hyödyntämään niitä täysillä, eivät helposti palaa

Tero Tommila

perinteiseen konseptiin.

Konepörssi palaa näihin uutuuksiin tarkemmin vielä tulevaisuudessa. Sarjatuotanto Annecyn tehtaalla alkaa kesän jälkeen, joten ensimmäisiä koneita Suomeen saataneen vielä odottaa tovi.

“Uutta MWR-sarjaa tulee olemaan esillä Maxpossa syksyllä”, lupaa Hansa-Machinen toimitusjohtaja Tero Tommila.

“Uusi pyöräalustaisten perhe on varsin mielenkiintoinen ja tervetullut lisäys Mecalacin mallistoon. Kompaktien pyöräalustaisten kaivukoneiden kysyntä on kovassa kasvussa niin maailmanlaajuisesti kuin meilläkin. Odotamme innolla uutuuksien saapumista”, päättää Tommila.

Pyöräalustaisia kaivukoneita kutsutaan Englannissa kumiankoiksi ”rubber duck”. Kuvan linnulle taisi kesken heimoveljiensä bongaamisen iskeä nälkä.

Lue seuraavaksi