Uutiset

Työkoneet

Mansikkaa ja maarakentamista – Infrastar satsaa laatuun

Edellisen maarakennusyrityksensä, Finnlähde Oy:n, Vesa myi E. Hartikainen Oy:lle vuonna 2007. Mansikanviljelyn ja maarakennuksen sesonkien päällekkäisyys oli tuolloin Vesan  motiivina Lahden alueen suurimmasta maarakennusyrityksestä luopumiseen. Seitsemän miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä Finnlähde Oy meni yrityskaupassa Hartikaiselle koneineen ja työntekijöineen. Kaksi ja puoli vuotta Koivistoinen keskittyi pelkästään mansikanviljelyyn, mutta veri veti takaisin maarakennustöihin. Nykyinen yritys Infrastar Oy on toiminut reilun vuoden ja kasvanut jälleen nopeasti merkittäväksi alan toimijaksi Lahden talousalueella.
”Tietty volyymi pitää olla mansikanviljelyssäkin, jotta se kannattaa. Sama pätee maarakennustöihin. Kalustoa, henkilökuntaa ja ammattitaitoa pitää  olla riittävä määrä, jotta urakoita voi edes tarjota. Pelkällä kaivamisen osaamisella ei enää pitkälle pötkitä”, aloittaa Suomen suurin mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen.
Vaikka aika kuluu varmasti nykyään yritysten vetämisessä, käytännön kuljettajahommatkin  mies on aikoinaan opetellut. Vieläkin kaivukoneiden, pyöräkuormaajien ym. käsittely on hanskassa.
”Vuonna 1985 aloitin traktoriurakoinnin ja viisi vuotta myöhemmin siirryin pyöräkuormaajan ohjaamoon. Vuonna 1993 perustin Finnlähde Oy:n ja neljätoista vuotta siis vierähti sen yrityksen pyörittämisessä”, tiivistää Koivistoinen.
”Uuden maarakennusyrityksen perustamisessa auttoi se, että kokemusta oli jo runsaasti. Tilaajakunnan kanssa olin jo tuttu ja entisen yrityksen ammattitaitoisia työntekijöitäkin  sain heti aloitusvaiheessa useita mukaan. Uudelleen maarakennusbisnekseen lähteminen olikin huomattavasti helpompaa, kuin tyhjältä pöydältä aloittaminen.”
Laatuasiakirjat ja työturvaan ym. liittyvät dokumentit Infrastarilla ovat kunnossa. Nykyään kun useisiin töihin ei pääse edes tarjousvaiheeseen, mikäli laatukansiot eivät ole kunnossa. Puhumattakaan pääurakoitsijaksi ryhtymisestä.
Infrastar työllistää kolmisenkymmentä ihmistä, mutta kesäaikaan mansikkabisneksessä väkiluku on moninkertainen.
” Mansikkaviljelmillä  on töissä noin 400 ihmistä kesäaikaan. Poimijat tulevat ulkomailta, suomalaisia nuoria ei tämänkaltainen työnteko ole kiinnostanut enää vuosiin. Keskityn kesällä itse aika paljon Koivistoisen Mansikkapaikan pyörittämiseen. Viljelemme 69 hehtaarin alaa Lahden seudulla ja Vantaalla perinteisin keinoin, ilman mustaa muovia. Vuotuinen mansikkasato on noin satoja tuhansia kiloja. Tämän lisäksi myymme vadelmaa, hernettä, sieniä, herukkaa ym.”, jatkaa Koivistoinen, ja saa satapäisestä henkilökunnasta huolehtimisen kuulostamaan lasten leikiltä.

Työllisyys nyt hyvä

Elokuun alussa Infrastarilla oli käynnissä viisi isoa työmaata ja kuudes oli vielä alkamassa. Työtilanne ainakin pakkasten alkuun saakka on hyvä.
”Tällä hetkellä työn alla ovat Luhdan pääkonttori Lahden Renkomäessä, Nastolan ABC –liikennejärjestelyt uusine liikenneympyröineen, K-Supermarketin pohjatyöt sekä kauppakeskus Karisman moottoritierampit Lahdessa. Tämän lisäksi rakennamme Nastolan kunnalle uutta omakotitaloaluetta.
”Infrastarissa minulla on töissä kolme maarakennusmestaria. Heistä vanhin tekee paljon urakkalaskentaa ja nuoremmat ovat työmailla ns. suorittavassa portaassa. Urakat vaativat nykyään, että kaikki natsaa aikataulullisesti kohdalleen. Tarjouskyselyjen sykli on nykyään lyhyt ja se vaatii yritykseltä kapasiteettia. Karrikoidusti voisi sanoa, että kun tarjous tulee, pitäisi saman tien olla jo tekemässä. Työmaa voi olla käynnissä ja silti osa suunnitelmista vielä puuttuu. Mennään tavallaan rakenne kerrallaan. Yhdellä työmaalla laskettiin erikseen painopenkka, perustusten kaivu sekä sade- ja pohjaviemäröinnit salaojineen. Tämän lisäksi työn aikana piti vielä tarjota sisätäytöt. Eli työn alkaessa suunnitelmia vielä puuttuu. Se vaatii rakentajalta joustoa  ja siihen toivoisi muutosta”, jatkaa Koivistoinen.
”Tosin maailmalta tulevat signaalit ovat nyt huolestuttavia, joten voi olla, että tiukat aikataulut vaihtuvat kohta jouten oloon. Saa nähdä kuinka paljon Suomessa ensi vuonna rakennetaan, vai rakennetaanko mitään.”
Infrastarilla on myös kolme omaa sora-aluetta Lahden ympäristössä. Yksi on kokonaan aloittamatta ja Vierumäellä on juuri aloitettu seulominen ja lajikkeitten teko. Soralupien saaminen on Koivistoisen mukaan erittäin vaikeaa.
” Finnlähteen aikana meillä oli omat murskat, mutta ei sora-alueita. Nyt meillä on soraa, mutta ei enää omaa murskausketjua. Sen palvelun ostamme ulkopuoliselta urakoitsijalta.”
”Soralajikkeiden tuotannon ja myynnin avulla pääsemme käsiksi uusiin osa-alueisiin. Voimme myydä tiettyjä lajikkeita esimerkiksi betoniteollisuuteen. Täällä Iitissä sorat ovat puhtaita. Rinteestä löytyy tiettyjä lajikkeita lähes suoraan”, toteaa Koivistoinen uuden Keestrack Explorer 1800 –kolmijaeseulan syytäessä lajikkeita kolmelta kuljettimelta.
Leijonan osan Infrastarin maarakennuskalustosta muodostavat Liebherrit.
Pyöräalustainen Liebherr A 314 (2010), tela-alustaiset R 317 (2011) ja R 926 Advanced (2011) ja pyöräkuormaaja Liebherr L 556 industrial aisastolla (2011) ovat kaikki varsin uusia. Tämän lisäksi käytössä on vielä pari käytettynä hankittua tela-alustaista kaivukonetta mallimerkinnältään Liebherr R 914.
Tämän lisäksi tallista löytyy vielä mm. Catin, Casen, Komatsun, Volvon sekä Fiat-Hitachin koneita. Reilussa vuodessa kalustokin on kasvanut siis varsin mittavaksi.

Huoltoja ja varusteluja

Infrastarilla on Lahdessa myös upouusi huoltohalli, joka odotti elokuussa vielä hallinosturia kattoon. Asentajavahvuus on viisi ja omien koneiden ja autojen huoltojen ja korjausten lisäksi palveluja tarjotaan myös muille.
Hallissa tehdään uusien koneiden varustelua Konekeskolle. Teboilin kanssa on sopimus öljymyynnistä ja alkamassa on myös Renault –maahantuojan vaihtoautojen kunnostus. Hyllyissä pidetään myös Indexatorin ja Engconin varaosia. Raskaskone- ja autohuoltoja ja korjauksia tehdään toki kaikille ja yksi metallimies pystyy tekemään myös metallihommia laidasta laitaan. Käytössä on myös kaksi varusteltua huoltoautoa maastossa tehtäviä toimenpiteitä varten.

Kutossarjalaisista Liebherr –kaivukoneista on tarjolla kaksi versiota

Infrastarin kaluston runko muodostuu Liebherr -maarakennuskoneista. Petri Dubb (Liebherr Finland Oy) ja Vesa Koivistoinen ovat tehneet reilun vuoden aikana useita konekauppoja. Luottamus vallitsee puolin ja toisin. Uusien Liebherrien lisäksi Petri on myynyt Vesalle myös käytettyjä koneita, muitakin kuin omaa merkkiä.
Liebherr toi joulukuussa 2008 markkinoille kuutossarjan kaivukoneet, joiden ensiesiintyminen julkisesti oli Intermat –messuilla vuonna 2009. Suosio sen jälkeen niin meillä kuin muuallakin on ollut taattua.
Mallit ovat R906 (21,7-23,3 t, R 916 (23,7-26,4 t) ja R 926 (25,7-27,1 t). Kaikissa malleissa on Liebherrin, 6,4 litrainen ja  nelisylinterinen diesel D 934 S (Stage IIIA/Tier3). Teholukemat ovat 105, 115 ja 130 kilowattia.
Kaikki kolme mallia saa joko pelkistettyinä Classic- tai sitten paremmin varustetuina Advanced –versioina. Infrastarin kaivukone R 926 on Advanced -malli.
Classic –mallisto on Liebherrin mukaan tarkoitettu perinteiseen maarakennustyöhön. Advanced –mallisto taas tarjoaa enemmän ergonomiaa ja tehoa sekä kehittyneemmän hydrauliikan. mm. hydraulipaine on hieman suurempi Advanced –malleissa eli 380 baria , kun se Classic –malleissa on 365 baria.
Myös lisähydrauliikan sopivuus ja säädettävyys esimerkiksi vasarakäyttöön  ja purkulaitteille on kehittyneempi. Advanced –malleissa on mm. propo-ohjaus lisähydrauliikalle. Liebherr on nimennyt kaksi erillistä hydraulipiiriä sisällään pitävän järjestelmän nimellä ”Positive Control”.

Uusi alakerta

Alavaunu koneissa on uusittu. Uusi muotoilu jakaa valmistajan mukaan rasitusta nyt paremmin ja ajomoottorit ovat nekin uusittu. Maksimi ajonopeus on noussut 6,2 kilometriin tunnissa (+17 %) ja myös vetovoimaa on tullut lisää 12 prosenttia. Uusi hydrauliikka on lisännyt myös koneiden murto- ja nostovoimia. Käännön momentti ja nopeus ovat nekin kasvaneet. Kääntökehän läpimittaa on niin ikään kasvatettu.
Advanced –malleissa on aivan uusi ohjaamo, joka on varustettu Classic –versiota paremmin ja ergonomisemmin. Tuulilasi ja oikeanpuoleinen sivulasi ovat kaksinkertaista turvalasia. Vakiona Advanced –ohjaamossa on ilmajousitteinen istuin automaattisella painon säädöllä. Kaivuvivut liikkuvat istuimen mukana horisontaalisesti.
Uutta seitsemän tuuman kokoista näyttöpanelia voidaan hallita sekä hipaisunäppäimin, että pyöritettävällä ja painettavalla kiekolla. Panelin näyttö kertoo koneen toiminnot ja avustaa mm. huoltohenkilökuntaa. Kirkkaus ja kontrasti säätyvät automaattisesti vallitsevien sääolosuhteiden mukaan.
Advanced –versioon saa pimeitä syksyiltoja varten lisävarusteena Xenon –valosarjan. Vakiona Advanced –koneissa on myös automaatti-ilmastointilaite.

Internet -osoitteet: