Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN talvitienhoitoon

Konepörssille tarjoutui tilaisuus tutustua ja kokeilla MAN-tienhoitoautoa helmikuisena talvipäivänä. Turvalliset puitteet koeajolle tarjosi Kiimingissä sijaitseva OuluZonen moottorirata, jossa auraamista saattoi kokeilla häiritsemättä muuta liikennettä.

Tienhoitoon rakennetun MAN-esittelyauton tyyppimerkintä 35.580 kertoo, että kyseessä on 35 tonnin kokonaispainoluokkaan sijoittuva alusta. Moottoriteho on merkinnän mukaisesti 580 hevosvoimaa eli 427 kilowattia. Vetotapa on 8×4*4. Etuakseli on paraabelijousilla ja kolmiakselisen telin jousituksesta huolehtivat ilmajouset.

Talvihoitovarusteet irrottamalla MAN on valmis kasettiyhdistelmän vetoautoksi.

Runsaalle lumelle

Tienhoitovarusteet autoon oli toimittanut Arctic Machine Oy, joka on kokenut suomalainen tienhoitoautojen varustaja ja laitevalmistaja. MAN:n etuaurana oli uutuusmalli AM 3700 HMD, joka on runsaslumisiin olosuhteisiin suunniteltu, korkealle heittävä joustoteräaura. Siinä on neliosainen polyuretaaniterä, mikä tekee siitä hiljaisen. Se on ensisijaisesti tarkoitettu päätieverkon hoitoon.

Sivuauralla onnistuu myös aurausvallien madallus.

Sivuauraksi oli valittu AM SHJ 214 ja Elg-automaattikasettilavalle oli napattu kyytiin AM 9000 -sarjan sirotin. Tienhoitolaitteiden toimintaa käskytettiin AM iROAD 2 -ohjaimella. Aurojen yhteinen työleveys on runsaat kuusi metriä, sirottimen työleveys on enimmillään kahdeksan metriä.

Koeajoon asiantuntemusta toi suomussalmelainen Paul Räsänen Kuljetus ja koneurakointi Räsänen Ky:stä. Räsänen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä teiden talvihoitoa jo useamman vuoden ajan. Yhtenä työkaluna hänellä on juuri MAN Arctic Machinen varustuksella.

OuluZonen radan pinta oli käytön jäljiltä melko epätasaisessa kunnossa. Päätieverkon hoitoon tarkoitetussa etuaurassa ei ollut lisävarusteena saatavia jalaksia, joten alkuun sillä oli taipumus hyppiä vähänkin nopeutta nostettaessa. Pinnan tasoituttua tilanne parani huomattavasti. Aivan normaalilla, tiellä käytettävällä ajonopeudella ei radalla kuitenkaan pysty kuorma-autolla auraamaan.

Tienhoitoauton kuljettaminen on vaativaa työtä. Tarkkaavaisuus on säilytettävä koko ajan, vaikka huonolla säällä työvuoro saattaa venyä hyvinkin pitkäksi. Muiden tienkäyttäjien soisi olevan häiritsemättä tarpeettomasti vaativaa ja tärkeää työtä.

Ketteryyttä ja käytettävyyttä

Suomessa tyypillinen tienhoitoauton toinen käyttötarkoitus on maa-ainesten kuljetus. Niinpä neliakselinen auto on hyvä perusta tienhoitoautoksi. Tienhoidossa tarvittava ketteryys voidaan turvata sijoittamalla ohjaava tukiakseli vetävän telin takapuolelle.

Tienhoidossa automaattinen vaihteisto helpottaa kuljettajan työtä, sillä työlaitteiden hallinta pitää kädet kiireisenä ilman vaihdekepin käyttämistäkin. Joissakin tilanteissa on kuitenkin eduksi, että kuljettaja päättää vaihtamisesta. Silloin manuaalivaihtaminen on oltava helposti käytettävissä, niin kuin sen MAN:ssa on. Manuaalihallinta tapahtuu ohjauspylvään oikeanpuoleisella monitoimiviiksellä.

Aurojen ja sirottimen hallinta tapahtuu hyvin käsillä olevalla hallintalaitteella. Ohjauspaneelin avulla kuljettaja voi säätää laitteiston toimintoja monipuolisesti.

Koeajoauto oli vuoden 2017 mallia, joten ajotilavalitsin, jolla valitaan kulkusuunta, oli vielä kuljettajan istuimen vieressä oikealla puolella olevassa konsolissa. Siellä se jäi hankalasti tienhoitovarusteiden hallintalaitteiden katveeseen. Tuoreessa ohjaamopäivityksessä MAN:n ajotilavalitsin on saanut uuden paikan kojetaulussa katkaisimien seurana.

Perustana sora-auto

Kun talvihoitovarusteet riisutaan autosta, paljastuu alta varsin mainio sora-auto. Toiseksi tehokkain versio 15,2-litraisesta, kuusisylinterisestä D38-rivimoottorista tuottaa vääntömomenttia 2 900 newtonmetriä jo 930 kierroksella minuutissa. Lihakset riittävät hyvin myös perävaunun vetoon.

Pohjois-Suomen alueen MAN-myyjä Kimmo Tolonen ja Paul Räsänen Kuljetus ja koneurakointi Räsänen Ky:stä kertaavat kokemuksia koeajolta.

D38-moottorin yhteydessä MAN:ssa on aina leveä ohjaamo, jonka kattokorkeuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Koeajoautossa oli matalakattoinen versio, mikä käyttötarkoitus huomioiden on useimmiten tarkoituksenmukaisin. Tila riittää satunnaisiin yöpymisiin, mutta pitempään asumiseen korkeampikattoiset vaihtoehdot tarjoavat enemmän väljyyttä ja säilytystilaa. Ohjaamon peruskonstruktiolla alkaa olla jo ikää, mutta lukuisten päivitysten ansiosta se on pysynyt hyvin ajassa mukana. Pienemmät peilikotelot tosin olisivat toivelistalla, sillä etuoikealle MAN:ssa muodostuu melkoinen katvealue näkyvyyteen.

Tällä kokoonpanolla aurojen yhteinen työleveys on runsaat kuusi metriä. Arctic Machinen mallistossa on sekä pienempiä että suurempia malleja laaja valikoima.

Viime vuonna rekisteröitiin 93 kappaletta kokonaispainoltaan yli 16 tonnin MAN-kuorma-autoa, mikä tarkoittaa markkinaosuuskamppailussa viidettä sijaa. Jo jonkin aikaa on arvailtu, milloin MAN saa uuden ohjaamon. Toiveita ainakin on, sillä asianharras­tajat ovat jo jakaneet internettiin muutamia otoksia naamioväritykses­sä olevista autoista.

Lue seuraavaksi