Uutiset

Työkoneet

Maarakennus Tervo Oy hyödyntää nykytekniikkaa

Maarakennus Tervo Oy on porvoolainen perheyritys, jonka työmaat ovat tällä haavaa pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Pari vuotta sitten veljekset Sami (42 v.) ja Tomi (32 v.) ottivat vuonna 1969 perustetun yrityksen vetovastuun. Yrityksen aikanaan perustanut isä Timo (66 v.) on vielä vähemmistöosakkaana mukana, mutta vetäytyy muutaman vuoden kuluessa kokonaan pois toiminnasta.

Veljekset pyrkivät kulkemaan kehityksen aallonharjalla. Siitä kertoo sekin, että seitsemässä yrityksen Doosan-kaivukoneessa on tällä hetkellä jo käytössä Leica PowerDigger 3D -koneohjausjärjestelmät.

Mittamiehet ovat kadonneet Tervonkin työmailta tietokoneidensa viereen toimistoihin tai muihin ammatteihin. Konekuskien vastuu on kasvanut samalla, kun työmaan piirustukset ovat siirtyneet osaksi ohjaamosta tapahtuvaa työtä.

”Tällä hetkellä työskentelemme kahdessa Graniittirakennus Kallio Oy:n  kokonaisurakassa. Niistä toisessa eli Espoon kaupungin kadunrakennustyömaalla Kauklahdentiellä on kolme konetta, joissa kaikissa on 3D. Työmaa onkin hyvä esimerkki siitä, miten 3D:tä voidaan käyttää todella hyödyksi. Espoon kaupunki edellyttääkin jo koneisiin tätä valmiutta ja piirustukset tulevat työmaalle koneohjausjärjestelmän ymmärtämässä muodossa. Olen havainnut, että töihin pääsy helpottuu, kun pystymme olemaan 3D-valmiudessa”, aloittaa Sami Tervo.

Doosan on yrityksen kaivukoneissa luottomerkki, jolla on myös varsin pitkä historia. Jo isä Timo  osti Doosanin edeltäjiä eli Daewoo-kaivukoneita yrityksensä tukijaloiksi. Viime vuoden lopulla Tervot hankkivat kolme uutta lyhytperäistä Doosan DX235 LCR-3  -konetta (24 t). Ne otettiin käyttöön muutaman kuukauden välein. Ennestään samaa konetta oli rivistössä jo kaksi. Tämä kone muodostaakin yrityksen tehonyrkin.

”Lyhytperäisyys alkaa näillä kaupunkityömailla olla välttämätöntä. Nyt työskentelemme myös Graniittirakennus Kallion Kehä III ja Lentoasemantien parantamisurakassa. Tähän liittyy paljon ajokaistoilla vekslaamista. Päiväsaikaan ei kaistoja saa sulkea ja yötyötä on paljon”, jatkaa Sami.

Mies työskentelee itse juuri lentoaseman ympäristössä pyöräalustaisella koneella. Ja arvatkaapas merkki? Aivan oikein. Samin takapuolen alla on vuonna 2013 hankittu Doosan DX 170W.

”Olen itse valinnut tämän pyöräalustaisen koneekseni. Tosin meidän tela-alustaisten kuskimme kyllä tuuraavat aika ajoin minua, kun työpäivät venyvät ympärivuorokautisiksi. Tässä lentokentän ympäristössä kertyy siirtokilometrejä aika paljon, kun käyn tekemässä pikkuhommia tarpeen mukaan”, selvittää Sami.

Espoon työmaalla uudenkarheita Doosan DX235LCR –kaivukoneitaan käskyttävät kuljettajat Vili Helminen (kuva) ja Ari Savinen. Helminen on vasta 21-vuotias, mutta on tehnyt maarakennushommia viitisen vuotta. Savinen edustaa varttuneempaa kuskisukupolvea.

”Meidän perheessä tämä maarakentaminen on sukuvika. Veli ajaa kaivukonetta toisessa yrityksessä ja pikkuvelikin on valmistumassa maarakennuskoneenkuljettajaksi. Nykyään työ on tarkkuutta ja kokoaikaista keskittymistä vaativaa, kun 3D on tullut työmaille”, aloittaa Helminen.

”Viime kesänä järjestelmä asennettiin jo vanhaan koneeseen ja siirrettiin nyt tähän uuteen, jolla on ajettu vajaat 700 tuntia. Tämä oli kolmosista ensimmäinen, joka saatiin käyttöön.”

”Data kulkee toimistolta tänne koneeseen etäyhteydellä. Nyt tarkkeetkin otetaan koneen kauhan avulla  ja tiedot lähetetään mittamisten tietokoneille. Leikkauspohjat näkee näytöltä, erilaisten putkien paikat ja syvyydet ovat järjestelmässä, joten työmaa on nykyään täällä 3D-kuvana  kokonaan”, opastaa Helminen.

”Minulle 3D on aivan uusi tuttavuus. Tämä on ensimmäinen kone, jossa sitä käytän. Ei tämä kuitenkaan mitään tähtitiedettä ole ja se helpottaa työskentelyä huomattavasti. Varsinkin risteävissä kohdissa. Kun esimerkiksi rumpua asentaessa näkee heti, missä syvyydessä allaoleva vesijohto menee, niin säästyy monelta harmilta ja ylimääräiseltä työvaiheelta”, täydentää Savinen (kuva), jonka koneessa on tunteja satakunta vähemmän kuin Helmisellä.

Kolmatta, kaikista tuoreinta Doosania puikottaa lentokentän työmaalla Sami Kirkkari (25 v.). Mies taiteilee lähellä sijaitsevalta siltatyömaalta ajetusta savesta pengertä kahdessa kerroksessa.

Kuten muillakin Tervon kuljettajilla, myös Samilla on taito hyppysissä. Paakkuisesta savesta syntyy varsin tasaista ja kauniisti pyöristyvää pengertä. Silmiinpistävää kaikissa kolmessa Doosanissa myös on ,että ohjaamo on poikkeuksellisen siisti. Jokainen kuljettaja on riisunut kenkänsäkin oven viereen, eikä lattiamatolta löydy saven muruakaan.

”Me olemme tavallaan yrityksen käyntikortteja täällä työmaalla”, tiivistää Kirkkari asian.

”Pitäydymme mielellämme yhdessä konemerkissä. Konekaupat tosin ratkaisee pitkälti väliraha, mutta Doosanin kohdalla pitkät perinteet ovat myös etu. Yksi konemerkki helpottaa aikalailla huoltotöitä, kun esimerkiksi suodattimia ei tarvitse pitää hyllyssä sen sataa sorttia. Maahantuoja Dae-Tek Oy:n huolto palvelee virka-ajan ulkopuolellakin ja myös varustelut ovat aina hoituneet omien toiveidemme mukaan. Nykyään koneiden varusteisiin tahtoo upota lähes peruskoneen hinnan verran euroja”, perustelee Sami Doosanissa pitäytymistään.

Maarakennus Tervo Oy työllistää tällä hetkellä viisi ulkopuolista kuljettajaa ja molemmat veljekset sekä vanha isäntä siis ajavat itse koneita.

Tervon kalusto on uutta ja iskussa. Huolenpito koneista on iskostettu koko henkilökunnan ajatusmaailmaan.

”Kun koneisiin laitetaan kynsikauhat ja aletaan mättämään louhetta, niin kauhanpyörittäjät pudotetaan aina pois niiden rikkoutumisien välttämiseksi. Lisäksi turhan painon pois jättäminen puomin päästä säästää polttoainetta ja parantaa kapasiteettia”, päättää Sami Tervo. Perjantai-iltapäivä alkaa kääntyä illaksi, mutta Doosan DX 170W lähtee vielä siirtämään kivikasaa. ”Illalla myöhään ollaan kotona Porvoossa”, huikkaa Sami lopuksi.

Lue seuraavaksi