Uutiset

Kuljetuskalusto

Loadman – tukea tassulle

Loadman, tekniikan tohtori Anssi Lampinen ja TTS:n nostoalan koulutusvastaava Atte Järvelä.

Ajoneuvonostureita kaatuu joka vuosi, koska lujalta näyttänyt maa nosturin tassun alla ei kantanutkaan. Alan yritykset ja opiskelijat pohtivat ongelmaa TTS Työtehoseurassa maaperän kantavuuden asiantuntijan Anssi Lampisen kanssa. Lampinen on kehittänyt laitteen, jolla maan kantavuutta tassun alla voidaan arvioida, vaikka ajoneuvonosturin paikkaa joudutaan yllättäen muuttamaan.

Tekniikan tohtori Anssi Lampinen on kehittänyt kannettavan Loadman-pudotuspainolaitteen, jolla esimerkiksi asfaltin alla oleva heikko kohta paljastuu. Monet suomalaiset rakennusalan yritykset käyttävät Loadmania esimerkiksi tie- ja katurakennekerrosten sekä anturoiden ja maanvaraisten lattioiden kantavuuden testaukseen.

Miehen mukana helposti kulkeva Loadman-laite painaa 16 kiloa. Tuotteen päämarkkina-alue on kotimaassa maanrakennuksessa, mutta laitteita on myyty runsaasti myös ulkomaille.

”Loadman asetetaan mitattavan maaperän päälle ja laitteen sisällä oleva 10 kg paino pudotetaan kohteeseen 20 kN:n suuruisella voimalla. Toistamalla mittauksia saadaan selville näkyvän pinnan alla olevat heikkoudet tai pehmeät kohdat noin puolen metrin syvyyteen asti”, kertoo tekniikan tohtori Anssi Lampinen.

Mittausten tulkinta perustuu siihen, että Lampinen on esittänyt erilaisille materiaaleille kuten asfalttipäällysteelle, soralle, hiekalle, nurmikolle ja savelle tyypilliset kantavuusarvot eli E-moduulit. Jos pudotuspainolaitteen mittaustulokset poikkeavat huonoon suuntaan sen materiaalin tyypillisistä kantavuusarvoista, mitä maassa pitäisi tassun alla olla, olisi syy selvitettävä ennen ajoneuvonosturin pystytystä.

Ajoneuvonosturit pystyvät nostamaan kolmen metrin nostosäteellä esimerkiksi 30–300 tonnin kuormia. Tassujen alle jäävät pehmeät kohdat ja kantavuuspoikkeamat on siksi löydettävä ennen nosturin pystytystä myös puolta metriä syvemmältä. Riittävän syvälle päästään vain hintavilla menetelmillä kuten maatutkilla, kaivamalla tai kairausmenetelmillä.

”Ajoneuvonosturin paikkaa joudutaan työmaalla usein muuttamaan siitä, mitä etukäteen on suunniteltu ja maaperätutkimuksilla varmistettu. Kairauksilla ei löydetä kaikkia maaperän yllätyksiä, koska koeporauksia voidaan tehdä vain siellä täällä. Tuotekehitystä riittävän syvälle pääsemiseksi tarvitaan, mutta nytkin kannettava pudotuspainolaite on kuskille käypä apuväline vanhojen arviointikonstien lisäksi”, tuumii TTS:n ajoneuvonosturikouluttaja Petri Heino.

”Valitettavasti työmailla joskus törmää myös siihen, että esimerkiksi sorakerroksia ei ole tehty ja tiivistetty niin kuin pitää ja papereissa lukee. Loadman on helppo kantaa minne hyvänsä ja selvittää, että maakerrokset ovat asialliset ainakin puolen metrin syvyyteen asti”, Heino jatkaa.

Nosturi mittalaitteeksi

Anssi Lampinen luennoi lokakuussa TTS:n Sarkatien toimipisteessä siitä, miten ajoneuvonosturin tassun alla olevan maan kantavuus voitaisiin varmistaa. Luennolla kohtasivat maaperän kantavuuden keskeinen asiantuntija sekä nostoalan yrityksiä, kouluttajia ja opiskelijoita.

”Oli hyvä kuulla alan yritysten ja koulutuksen tarpeista. Ehkäpä nosturi voisi itse toimia tassun alla olevan maan mittalaitteena. Ajoneuvonosturin oman painon ja tietotekniikan hyödyntäminen tassun alla olevan maan mittaamisessa on pohtimisen ja kehittämisen arvoinen asia”, miettii Lampinen.

TTS:n nostoalan koulutusvastaava Atte Järvelä on sitä mieltä, että oppilaitosten tulee parhaansa mukaan palvella opiskelijoiden lisäksi alan yrityksiä ja asiantuntijoita sekä viritellä kaikkia hyödyttävää yhteistyötä. Samalla oppilaitokset saavat eväitä entistä parempaan opetukseen.

”Suomessa nosturin alustan kantavuudesta vastaa tilaaja, kun taas Ruotsissa on kuljettaja vastuullinen. Tuleepa Ruotsin käytäntö Suomeen tai ei, meille on tärkeää opettaa tuleville nostoalan ammattilaisille kantavuusasioita entistä syvällisemmin. Samoin kuljettaja tarvitsee helppokäyttöisiä työkaluja sen varmistamiseen, että maa tassun alla kantaa”, sanoo Atte Järvelä.

Lue seuraavaksi