Uutiset

Autot

Lisää turvallisuutta busseihin ja raskaaseen kalustoon – BussiPro Oy

Bussipaloja sattuu maassamme viikoittain. Myös muita raskaan kaluston ajoneuvoja tuhoutuu itse ajoneuvosta alkaneesta tulipalosta jonkin verran. On laskettu, että kaikkiaan liikennevälinepaloja tapahtuu maassamme seitsemän joka päivä. Useimmissa tapauksissa palo on saanut alkunsa moottoritilasta. Lahtelainen BussiPro Oy edustaa ruotsalaisvalmisteisia automaattisia palonsammutuslaitteistoja, jotka toimivat rakennuksista tuttujen sprinklerijärjestelmien tavoin. Sammutus tapahtuu tien päälläkin nesteellä, joka on pääosin vettä.

BussiPro on juuri aloittanut myös rengasturvallisuuteen liittyvän rengaspaineiden ja lämpötilojen valvontajärjes-
telmien maahantuonnin ja markkinoinnin. Yritys myös asentaa palonsammutuslaitteistoja, rengaspainevahteja ja laseja. Tarvittaessa hoidetaan pienimuotoisia
lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien korjauksia.

BussiPro Oy:n toimitusjohtaja Jussi Raunisto kertoo, että yrityksen toiminta on alkanut hyvin tyypillisenä pienyrityksen kasvutarinana. Urjalalaisen urakoitsijan poikana hänelle tulivat tutuksi Caterpillarin puskukoneet. Opiskelujen jälkeen vuosituhannen alussa hän toimi linja-autojen kanssa operoivissa yrityksissä huoltoasioista vastaavana ja niiden kehittäjänä. Vuonna 2008 Jussi aloitti linja-auton lasien tukkukaupan omalla toiminimellä.

Alussa toiminta oli lähinnä bussien lasikauppaa. Asiakkaina olivat ja ovat edelleen suuret linja-autoalan toimijat, joiden kanssa on olemassa erilaisia toimitusmalleja. Samoihin aikoihin alkoi yhteistyö sopimuskorjaamojen kanssa Oulussa ja Eurassa. Alkuun varastona toimi kodin pihapiirissä oleva autotalli.

Talli kävi kuitenkin pieneksi jo muutaman vuoden jälkeen ja muutamien muuttojen jälkeen yritys toimii nyt osakeyhtiömuotoisena Lahden eteläpuolella Jokimaan yrityspuistossa. Vuonna 2013 ryhmään liittyi pitkän bussialan varaosakokemuksen omaava Tuomas Kivistö. Tuomaksella virtaa suonissaan vahvasti linja-autoilijan verta. Hänen isoisänsä toimi linjamobiiliyrittäjänä Porin seudulla jo 1960-luvulla.

Tuomaksen mukaantulon myötä BussiPron tuotevalikoima laajentui laseista myös muihin niin sanottuihin perinteisiin varaosiin, kuten valot, akseliston ja voimansiirron osat ja sähköosat. Uusimpana suurena kokonaisuutena on yritys aloittanut vaihtomoottorien ja moottorin osien toimitukset.

BussiPro työllistää tänä päivänä neljä henkeä, mutta paineita kapasiteetin kasvattamiseen Rauniston mielestä olisi. ”Asiakkaina meillä on suuriakin bussialan toimijoita, kuten Ventoniemi, Koiviston Auto, Pohjolan Liikenne, Savon LinjaTransdev ja Nobina. Muutamien asiakkaiden tiloissa meillä on lasien kaupintavarasto palvelun nopeuttamiseksi”, mainitsee Raunisto.

BussiPron toiminta alkoi siis linja-auton lasien tukkukaupalla. Alkumetreillä Jussi Raunisto tarjosi myös bussihuoltoalan asiantuntijapalvelua projektityönä. Tänä päivänä yritys on merkittävä tuulilasitukkuri linja-autoalalla. Jussilta kannattaa kysellä myös matkailuauton laseja. Lasit tulevat kotimaisilta valmistajilta Länsi-Suomesta.

Bussin keskimääräinen elinikä on noin 20 vuotta, joten laseja uusitaan varmasti auton elinkaaren aikana. Tukkukaupan lisäksi yritys tarjoaa Lahdessa lasien asennuspalvelua. Toimenpide kestää tänä päivänä noin yhden työpäivän, koska lasit ovat pääsääntöisesti liimalaseja ja liimojen kuivuminen ottaa aina aikansa. Yritys tekee myös asennuksia asiakkaan tiloissa sopimuksen mukaan, jos siihen on tarvetta.

Sopimuskorjaamoja on tällä hetkellä jo kymmenen Espoosta Kolariin. Kaikki sopimuskorjaamot ovat BussiPron itsensä kouluttamia ammattilaisia. Yhtenä huomionarvoisena seikkana Raunisto pitää koko Suomen kattavaa asennetun lasin tasahintaa.

Lasien lisäksi BussiProlta löytyy runsas valikoima myös muita linja-autojen kulutusosia, jotka tulevat alkuperäisosien valmistajilta. ”Tarjoamme OEM-osia sopivaan hintaan. Myymme muun muassa Saksassa valmistettuja Frimatecin vesipumppuja, joille annetaan kahden vuoden takuu”, toteaa Raunisto. Frimatec valmistaa after sales -osia suurille eurooppalaisille valmistajille. Asiakkaita ovat muun muassa DAF, Iveco, Scania, MAN, Mercedes BenzRenault ja Volvo.

Kuluvan vuosikymmenen alussa BussiPro aloitti ruotsalaisvalmisteisten automaattisten palonsammutuslaitteistojen valtuutettuna jälleenmyyjänä. Toimintaan kuluu järjestelmien myynti, asennus, huolto ja vuositarkastukset. Edustetut sammutuslaitteistot ovat merkiltään Fogmaker ja Dafo.

”Tänä päivänä jo noin puolet uusista isoista linja-autoista on varustettu automaattisella palonsammutusjärjestelmällä, kun ne toimitetaan asiakkaalle”, sanoo Raunisto. Liikenteessä nyt olevissa autoissa on sammutuslaitteistoja noin kymmenessä prosentissa. Laitteistojen tarve kasvaa jatkuvasti esimerkiksi kuljetusten tilaajien vaatimuksesta.

Ajosopimusten saamisen ehdottomana edellytyksenä on usein jo vaatimus, että ajoneuvossa on automaattinen palonsammutusjärjestelmä ja, että se huolletaan säännöllisesti. Laite tulee huoltaa vuosittain. Viiden vuoden välein tehdään isompi tarkistustoimenpide. Myös vakuutuslaitokset lupaavat huojennuksia maksuihin, jos ajoneuvo on varustettu tällaisella laitteistolla.

BussiPron edustamat automaattiset palonsammutusjärjestelmät käyttävät sammutusaineena nestettä. Sammute on tässä tapauksessa vettä, mihin on lisätty kemikaaleja jäätymisen estämiseksi sekä jälkisyttymistä estävän kalvon muodostamiseksi sammutustapauksissa. Kraanavesi ei sovellu sammutteeksi. Jussi Rauniston mielestä vesimäinen sammute soveltuu parhaiten ajoneuvokäyttöön.

Tulipalo alkaa useimmiten moottoritilasta ja moottori saattaa vielä käydä pitkän aikaa palon alkamisen jälkeen. Kun moottori käy, puhaltaa jäähdytin koko ajan lisää happea kuumaan tilaan. Jo kertaalleen sammutetut kohteet voivat näin syttyä uudelleen, kun happea on tarjolla yllin kyllin. Nestemäinen sammute sekä tukahduttaa palon, että estää jälkisyttymisen.

Sammutusjärjestelmä asennetaan ajoneuvon toiminnoista erilliseksi laitteistoksi. Asennus tapahtuu aina kuhunkin ajoneuvoon erikseen räätälöitynä, jotta paras suoja voidaan taata. Sähköiset kytkennät otetaan suoraan akulta. Laitteisto koostuu ruostumattomasta teräksestä valmistettuun putkistoon, missä on suuttimia rakennuksissa käytettävien sprinklerijärjestelmien tavoin.

Suuttimien määrä riippuu kohteen koosta. Suuttimia voidaan lisäksi sijoittaa yksilöllisesti riskikohtiin, kuten laturin ja polttoainekäyttöisen lisälämmittimen läheisyyteen. Nestemäisen sammutteen säiliö sijoitetaan mahdollisimman lähelle kohdetta. Säiliön tilavuus määritellään kohteen tilavuuden mukaan seuraavasti. Yksi suojattava kuutiometri vaatii kolme litraa sammutenestettä. Kohteella tarkoitetaan moottoritilaa, joka linja-autoissa on yleensä noin neljä kuutiota eli sammutesäiliön koko tulee olla 12 litraa.

Varsinainen sammutussuihku saadaan aikaiseksi erillisen ponnepullon avulla. Pulloon kytketyn parikaapelin suojakuori tai muoviputki sulaa kovassa kuumuudessa ja laukaisee ponnepullon, joka edelleen paineistaa sammute-
nestesäiliön. Paineistus voidaan myös laukaista manuaalisesti.

Täysautomaattinen sammutusjärjestelmä on nopea ensisammutustapa ja säästää ajoneuvon helposti suuremmilta vahingoilta. Linja-autojen palotapauksiin liittyy aina myös oleellisesti matkustajien hengenvaara.

Sammutusjärjestelmän tarkka hinta riippuu aina kohteesta, mutta keskimääräinen hinta linja-autoon asennettuna on noin 2500 euroa. Hinta ei sisällä arvonlisäveroa. Linja-autojen lisäksi BussiPron automaattisia palonsammutuslaitteita voidaan asentaa mihin tahansa ajoneuvoon tai työkoneeseen. Myös paikalliset ja liikuteltavat aggregaatit voidaan suojata tällaisella sammutusjärjestelmällä.

BussiPro on juuri aloittanut saksalaisen Knorr-Bremsen valmistamien rengaspaineen ja lämpötilan valvontajärjestelmien maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Jussi Rauniston mielestä pelkkä rengaspaineen valvonta ei välttämättä ole riittävä, vaan toista renkaan käyttöön liittyvää parametriä eli lämpötilaa tulee myös valvoa. Ja painehan kasvaa renkaan lämmetessä, joten lämpötilan seuranta on aiheellista.

Tämä Euroopassa vielä uusi molempia parametrejä seuraava järjestelmä on käytössä jo kymmenissä tuhansissa raskaan kaluston ajoneuvoissa USA:ssa.

Lämpötilan valvonnan avulla saadaan myös tietoa ”laahaavista ” jarruista tai laakereiden lämpenemisistä. Näin voidaan välttyä suuriltakin harmeilta, kun saadaan tietoa mitä autossa ajon aikana tapahtuu. Eikä kyse ole yksin vikojen ennakoinnista, vaan oikea lämpötasapaino (= sopiva lämpötila ja paine) takaa renkaan optimin toiminnan. Kun lämpötasapaino on oikea, rengas kuluu vähemmän, polttoaineen kulutus pienenee ja rengasrikot vähenevät.

Venttiilihattuna käytetyt rengaspainevahdit ovat aina alttiina mekaanisille häiriöille. Sohjo ja lumi irrottavat helposti antureita. BussiPron nyt aloittaman järjestelmän ydin eli anturit asennetaan renkaan sisälle vanteelle. Tulitikkuaskia hieman suurempi anturi kiinnitetään pannalla vanteeseen. Anturissa on pieni patteri jonka käyttöikä Pohjolan oloissa on 5–7 vuotta.

Kussakin renkaassa oleva anturi lähettää langattomasti tiedon keskusyksikköön, mikä välittää tiedon ohjaamossa olevalle näytölle. Näytöstä (kuvassa vasemmalla) voidaan nähdä kunkin yksittäisen renkaan paine ja lämpötila. Kummallekin parametrille voidaan asettaa rengaskohtaiset ylä- ja alarajat. Jos rajat ylittyvät tai alittuvat, järjestelmä ilmoittaa siitä merkkivalolla tai summerilla. Järjestelmä huomio muun muassa normaalit lämpötilamuutokset, jotta vältytään turhilta hälytyksiltä.

Tarjolla olevaan keskusyksikköön voidaan liittää kerralla kaksikymmentä anturia, joten aika paljon saa akseleita olla ennen kuin muistipaikat loppuvat. Kysymys on siis valvontajärjestelmästä. Se ei automaattisesti säädä paineita, vaan se on vielä kuljettajan vastuulla.

Valvontajärjestelmä voidaan liittää myös ajoneuvon CAN-väylään. Rauniston mielestä se on kuitenkin helpommin hallittavissa erillisenä kokoonpanona. Neliakselisen auton varustaminen tällaisella rengaspaineen ja lämpötilan valvontajärjestelmällä asennettuna maksaa alle 2000 euroa. Hinta on arvonlisäveroton. BussiPro hoitaa myös näiden järjestelmien asennukset ja huollot.

Maaliskuun alussa BussiPro varusteli mäntsäläläisen Kuljetusliike Maunola & Co Oy:n säiliöautoa. ”Autosta tulee ensimmäinen Suomen teillä liikkuva ajoneuvo, jossa on sekä automaattinen palonsammutusjärjestelmä, että rengaspaineen ja lämpötilan valvontajärjestelmä”, kertoo Raunisto. Säiliöautopuolen merkittävä referenssi on Neste Oil. BussiPro asentaa ja huoltaa öljy-yhtiön kuljetuksissaan edellyttämät automaattiset palonsammutuslaitteistot.

Lue seuraavaksi