Uutiset

Työkoneet

Leican SmartNet FI –tukiasemaverkkoa päivitetään

Modernisoitu SmartNet FI tarjoaa entistäkin tarkempaa paikannusta. Uusien satelliittijärjestelmien ja L5-signaalin ansiosta toimivuus erityisesti peitteisillä alueilla paranee huimasti.

Päivitys käynnissä. Janne Hulkon asentama Oitin tukiasema on yksi ensimmäisistä Leica Geosystems SmartNet FI -verkon tukiasemista. Uudet tukiasemat ovat langattomia.

Leica Geosystems SmartNet FI:n Oitin GNSS-tukiaseman sijainti on arkinen. Asema löytyy Oitin kunnantalon IV-konehuoneesta. Kyseessä on kuitenkin varsin merkittävä tukiasema, vaikka sitä ei ehkä päältäpäin huomaisikaan. Se on nimittäin yksi ensimmäisistä Leica Geosystems SmartNet FI -tukiasemaverkkoon asennetuista tukiasemista.
Itse asiassa myös Oitin tukiaseman sijaintikin on tyypillinen. Tuotepäällikkö Janne Hulkko kertoo, että SmartNet FI -verkon tukiasemat on pyritty asentamaan nimenomaan kunnantalojen tai koulujen tapaisiin julkisiin rakennuksiin erityisesti helpon saavutettavuuden vuoksi.
Tukiasemat ovat kyllä sinänsä huolettomia ylläpidettäviä. Huollot tehdään yleensä etänä verkon kautta. Jos niitä on kuitenkin esimerkiksi käytävä päivittämässä paikan päällä julkisessa rakennuksessa, tiedetään tarkalleen milloin sinne voidaan mennä muuta toimintaa häiritsemättä.

Verkko päivittyy ja laajenee
Leica Geosystems SmartNet FI -tukiasemaverkon rakentaminen alkoi 2011 ja se valmistui jo seuraavana vuonna. Kaupalliseen käyttöön SmartNet FI saatiin alkukeväällä 2013. Verkkoon kuuluu nykyisellään 112 tukiasemaa, joista viisi Tornionjokilaaksossa sijaitsevaa asemaa ovat Ruotsin puolella. Janne Hulkko on vastannut verkon rakentamisesta alusta alkaen ja hän sanoo, että nyt se on kattava.
”Tosin SmartNetin modernisoinnin vuoksi rakennamme vielä muutaman uuden tukiaseman lisää kevään ja seuraavan vuoden aikana”, hän jatkaa. Tähän modernisointiin liittyi myös vierailu Oitin tukiasemalla maaliskuisen harmaana päivänä. Paikantaminen on siirtymässä entistä tarkemmalle aikakaudelle kiinalaisen BeiDou– sekä eurooppalaisen Galileo-satelliittijärjestelmän ansiosta. Myös amerikkalaisesta GPS-järjestelmässä on lopultakin saatu käyttöön uusi L5-signaali.

 
 
 

Tuotepäällikkö Janne Hulkko vastaa paitsi SmartNet FI -verkoston toiminnasta myös palvelukeskuksen toiminnasta. Tässä Oitin kunnantalon katolla oleva tukiaseman antenni, AR10.

Entistäkin tarkempi paikannus
”L5:stä on puhuttu ainakin kaksi vuotta ja nyt se sitten lopulta saatiin”, Janne Hulkko naurahtaa. Amerikkalaisten ylläpitämän GPS-järjestelmän satelliitit ovat siis ryhtyneet lähettämään signaaliaan L1- ja L2-taajuuksien lisäksi myös taajuudella L5 (1176,45 MHz).
SmartNet FI -tukiasemat on päivitettävä, jotta ne saavat yhteyden amerikkalaisten GPS-järjestelmän satelliittien sekä venäläisen GLONASS-satelliittien lisäksi kahteen uuteen satelliittijärjestelmään. Ne ottavat vastaan myös L5-signaalia.
Oitin tukiaseman päivitys sujui nopeasti ja uudet yhteydet toimivat moitteetta. Janne Hulkko sanoo, että SmartNetin käyttäjät voivat odottaa entistäkin parempaa paikannusta uusien satelliittiyhteyksien sekä L5-signaalin ansiosta erityisesti peitteisillä alueilla. Niitähän metsäisessä Suomessa kyllä riittää. Testitulokset ovat olleet erittäin lupaavia.

IV-konehuone voi olla kuin Faradayn häkki, joten vahvemmankaan antennin ja mokkulan kanssa ei saada sisältä yhteyttä päivitystä varten. Janne Hulkko siirtääkin siksi työpisteensä katolle.

Toimiva tuki myös ulkomailla
Leica Geosystems SmartNet FI on laitevapaa järjestelmä, joka on muutamassa vuodessa ennättänyt saada jo tuhatkunta tyytyväistä asiakasta erityisesti koneohjauksen ammattilaisista. SmartNet FI -tukiasemaverkon laskemastasijainnista on toki koneohjauksen ohella hyötyä monessa muussakin tehtävässä, oli kyseessä sitten maanmittaus, rakentaminen, kiinteistönmuodostus, kartoittaminen tai vaikkapa maanviljely. SmartNet FI -tukiasemaverkko laskee tarkan sijainnin, eikä käyttäjä tarvitse omaa tukiasemaa.
SmartNet Fi -verkon käyttäjä voi luottaa saavansa tukea. Janne Hulkon vastuulla on tukiasemaverkoston toiminnan lisäksi myös modernin palvelukeskuksen antama asiakastuki, jota hoitaa hänen lisäkseen viisi muuta ammattilaista. Apua ja tukea erityisesti käyttöönotossa voi hyvinkin tarvita hankalaan aikaan. Ja koska Leica on kansainvälinen yritys, tukea asiakkaalle annetaan tietysti myös ulkomaan komennuksilla.
”Tuki toimii myös työkomennuksella vaikkapa Norjassa tai Ranskassa”, vakuuttaa Janne Hulkko.  Hän kertoo itse soittaneensa kohdemaahan ja varmistaneensa näin tapahtuvan. ”Tärkeintä on, että ammattilaiset voivat keskittyä huoletta omaan työhönsä. Me varmistamme, että SmartNet Fi -verkko palvelee kaikissa olosuhteissa niin, että sen teknologiaan ei tarvitse edes kiinnittää huomiota”, lupaa Janne Hulkko lopuksi.

Myös yhteys BeiDou:hun, Galileoon sekä signaali L5:een toimii.

Lue seuraavaksi