Uutiset

Kuljetuskalusto

Lastbil 2016 Osa 2

Lastbil 2016 -messuilla oli esillä runsaasti päällirakenteita, perävaunuja sekä kuormankäsittelyläitteita. Tässä otos tarjonnasta.


Pienillä päällystystyömailla onnistuu työmaan vaihto kätevästi, kun käytössä on kahden vaihtolavan yhdistelmä, pinottavat asfalttilavat ja konelava. CMT on tunnettu vaihtolavoistaan, mutta se valmistaa lavoja myös kiinteään asennukseen.


Vaihtolava-auton kuljettajalle kuorman varmistaminen peittämällä on arkipäivää. Se on työturvallisuuden kannalta kuitenkin haasteellinen tehtävä. PALCoverin kaltaiset peitejärjestelmät tuovat tilanteeseen helpotusta, sillä kuljettaja saa verkkopeitteen lavan päälle ja pois maasta käsin.


Näyttääkö tulevaisuuden puutavaranosturi tältä? Loglift-nosturissa ohjaamon tai nokkaistuimen tilalla onkin varren päässä oleva kameralaitteisto. Nosturin käyttö tapahtuu auton ohjaamosta käsin kameroiden virtuaalilaseihin tuottaman kuvan perusteella.


Laxo-nosturiteline kiinnittyy autoon neljällä VBG-vetokidan mekanismilla. Telineen idea on siinä, että nosturi voidaan jättää tien varteen, poikittain tiehen nähden, irrottamatta perävaunua autosta. Takaisin tullessa nosturi voidaan ottaa matkaan auton toiselta puolelta. Yhtään ei haittaa, vaikka auton nokka osoittaa toiseen suuntaan kuin nosturia jätettäessä.


Norjalainen Autoline on valmistanut hiekoittimia raskaisiin ajoneuvoihin jo runsaan kahdenkymmenen vuoden ajan. Useimmat Autoline-hiekoittimet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, mutta joistakin malleista on myös alumiinisia versioita. Hiekoitin toimii sähkömoottorilla ja hiekka pidetään sulana lämpövastuksella, jolloin ympäristöä kuormittavia kemikaaleja ei tarvita. Suomessa Autoline-hiekoittimia edustaa Widni Oy. Tuotepäällikkö Roy Kreanderin mukaan Suomessa Autoline-hiekoittajia myyvät ja asentavat päällirakentajat ja korjaamot.


Italialainen O.Me.P.S. on muutaman viimevuoden aikana toimittanut Suomeen useita bulk-säiliöperävaunuja ja -autosäiliöitä. Kristiinankaupunkilaisen RL-Transin väreihin maalattu kuusiakselinen kippaava säiliöperävaunu herätti runsaasti uteliaisuutta ruotsalaisissa messuvieraissa.


We-Make on sähkökäyttöinen rullakkojen siirtämiseen tarkoitettu apulaite. Siitä on varmasti apua jakeluauton kuljettajalle rullakoiden siirtämisessä paksussa lumessa, jyrkissä nousuissa tai muuten hankalissa olosuhteissa. Laite kytkeytyy rullakon alareunaa yksinkertaisella kädenliikkeellä ja yhdellä latauksella se kulkee jopa parikymmentä kilometriä.


Albatros on Alf Pettersson AB:n markkinoima kävelytasouutuus puoliperävaunun vetoautoihin. Tason reunapalat raottuvat napin painalluksella kaasujousien nostamana. Käsivoimin taso saadaan myös pystyasentoon. Ala-asennossa taso estää tehokkaasti pääsyn polttoainesäiliön täyttöaukolle, minkä toivotaan hillitsevän varkausaikeita. Avauspainike on sähkökäyttöinen ja yhdistetty auton keskuslukitukseen. Vastaavan avausmekanismin saa myös työkalulaatikoihin.


Ekerin esittelemässä viisiakselisessa täysperävaunussa on onnistuttu maltillisilla muutoksilla pienentämään ilmanvastusta hyvin tuloksin. Toimitusjohtaja Mikael Eklundin mukaan Boat Tail -siivekkeet takaovissa, golfpallopintaiset etukulmat yhdessä muutamien muiden, edullisesti ja helposti toteutettavien muutosten kanssa saivat aikaan lähes neljän prosentin säästön polttoainekulussa. Eklundin mukaan parempaankin voi päästä, mutta silloin rakentamisen kustannukset nousevat helposti säästöä suuremmiksi.


Joko katsoit messuraportin ensimmäisen osan?

Lue seuraavaksi