Uutiset

Työkoneet

Lännen Tractors Oy – Uusi vaihtokonekeskus kerää vaihdokkeja Loimaalle

”Vaikka olemme eläneet haastavia aikoja, niin Lännen –urakoitsijoilla on ollut aika hyvä työllisyystilanne koko ajan. Syykin on selvä. Lännen –kaivurikuormaimet ovat kokonaistaloudellisia ja ympäristöystävällisiä sekä erittäin monipuolisiin töihin kykeneviä. Tela-alustaisia kaivukoneita Suomessa on varmasti tällä hetkellä liikaa, mutta erikoiskoneiden tilanne on parempi. tela-alustainen kone ei välttämättä olekaan paras mahdollinen konsepti kaupunkeihin ja taajamiin. Ja lavetin käyttö lisää liikenne –ja ympäristökuormitusta”, aloittaa toimitusjohtaja Timo Huttunen.
Lännen teettämän kyselyn mukaan tammikuun lopussa työnäkymiä hyvinä piti 71,7 prosenttia Lännen urakoitsijoista, kun viime vuoden elokuussa vastaava luku oli 58,1 prosenttia.
Varustelu tekeekin runko-ohjatusta kaivurikuormaimesta erikoiskoneen ja työllistyminen on helpompaa. 45 kilometrin siirtonopeudella päästään nopeasti työmaalta toiselle.
”Erikoissovelluksia on paljon. Tiivistäen voisi sanoa, että lämpö-, sähkö-, vesi ja tietoliikennetekniikka ovat Lännen koneitten osaamisaluetta. Ja myös kaikenlaiset viimeistelytyöt maarakentamisessa onnistuu mainiosti. Ratatyöt, linjanrakennus, sillanrakennus, palo ja pelastustoimi, kierrätys ja jätteenkäsittely, vesakonraivaus, meluaitojen rakentaminen ja paalutukset”, luettelee myynti- ja markkinointijohtaja Kaj Koskela Lännen –kaivurikuormaimille soveltuvaa työsarkaa. Hän lisää, että esimerkiksi Vuosaaren tunnelityömaa työllisti paljon länkkäriurakoitsijoita.
”Markkinointiviestinnässä tulemme jatkossa entistä enemmän korostamaan kokonaistaloudellisuutta ja ympäristönäkökohtia. Viestiä viedään sekä urakoitsijoille että työnantajille. Kun koneen koko elinkaarta tutkitaan taloudellisessa mielessä eli huomioon otetaan niin kuljetus-, käyttö- kuin ylläpitokustannuksetkin, on monipuolinen erikoiskone useasti se järkevin ja taloudellisin vaihtoehto. Puhumattakaan ympäristöä kuormittavista seikoista”, jatkaa Koskela.
”Kun me valmistajana markkinoimme Lännen työmenetelmiä myös työnantajille, paranevat urakoitsijoitten työnsaantimahdollisuudet ja tilaajatahokin tulee tietoiseksi erikoiskoneen kapasiteetista eli tehokkuudesta ja monipuolisuudesta”, päättää Koskela.

Teräsosavalmistus ulkoistettu

21.000 neliömetrin kokoisella tehtaalla tuotannossa työskentelee nyt 110 henkilöä. Kapasiteetti on valmistaa noin 100-150 Lännen –kaivurikuormainta ja 20-30 Vesimestaria vuodessa. Viime vuonna kaivurikuormaimia linjalta putkahti tehtaanjohtaja Jouko Paalasen mukaan ulos vajaat 100, joista puolet meni vientiin.
”Suuri muutos tuotannossa on, että olemme myyneet osan teräsosavalmistuksesta HT Laser Oy:lle. Ulkoistettaviin toimintoihin kuuluu plasma- ja polttoleikkausta sekä särmäystä ja porausta. Loimaan tehtaalta siirtyy kuusi ihmistä vanhoina työntekijöinä HT Laserin palvelukseen. Meitä palvelee jatkossa HT Laserin Kaarinan yksikkö. Hitsaaminen, koneistus, pintakäsittely ja tietenkin kokoonpano säilyvät jatkossakin omissa käsissä. Hitsauksen automatisointiin roboteilla tulemme panostamaan tulevaisuudessakin entistä enemmän. Ulkoistamisen avulla toimintamme selkeytyy ja volyymietua tulee mm. materiaalihankintojen kautta”, selventää Paalanen.
”Suomessakin voidaan tehdä kannattavasti metallitöitä. Kun teräksen hinta on maailmanlaajuisesti jo kutakuinkin yhteneväinen, on sen työstämistä lopulliseen muotoonsa tehostettava entisestään automaatiolla. Näin pysymme kilpailukykyisinä”, lisää Antti Kalliola. Loimaan tehtaalle ollaankin lähitulevaisuudessa investoimassa uutta työstökeskusta sekä lisää hitsausrobotteja.

Vaihtokoneet sisätiloissa

Uutta on myös maaliskuussa Loimaan tehtaalle avattu Vaihtokonekeskus. Sinne kootaan tulevaisuudessakin hyväkuntoisia vaihtokoneita kaikkialta Suomesta. Asiakkaan on sisätiloissa mukava tutkia tarjontaa. Tarjolla on suuri joukko tehdaskunnostettuja vaihtokoneita, joihin on saatavilla tehdasasennettuja varusteluosia kuten henkilönostimia ja pylväspitimiä.
”Vaihtokoneelle asettamamme kriteerit täyttävät vaihtokoneet tuodaan jatkossa Loimaalle tänne uuteen vaihtokonekeskukseen. Tehdaskunnostetuille koneille (Reman) voimme myöntää esimerkiksi voimansiirrolle 6-12 kuukauden tai 1000 tunnin takuun. Asiakas voi tehtaalle tullessaan tutustua käytettyjen ohella myös uusiin koneisiin ja miettiä sitten Lännen henkilökunnan kanssa yhdessä kumpi vaihtoehto sopii hänelle paremmin. Asiakkaalle on mukavinta, kun koko Suomen hyväkuntoiset vaihtokoneet löytyy samasta paikasta puhtaina ja kunnostettuina”, kertoo Koskela.
Vaihtokonekeskuksesta vastaava Seppo Lähteenmäki kertoo, että myös itänaapurissa on otettu tieto uudesta tehtaalle sijoitetusta keskuksesta hyvin vastaan. Venäjältä onkin jo tulossa ostajia tutustumaan Lännen –käytettyihin.
”Täältä koneet on helppo käynnistää talvipakkasillakin ja sulana oleva kone on helppo katsastaa. Koekaivu järjestyy helposti kun kauhat napataan ovensuusta matkaan ja suunnataan pihalla olevalle koekaivupaikalle. Asiakkaat ovat joskus myös rakentaneet omia sovelluksiaan ja hallintaversioitaan koneisiin. Nämä puretaan meillä pois ja saatetaan kone uudelleen standardikuntoon. Esimerkiksi kaivuvipujen oheishallinnat voivat poiketa paljonkin asiakkaan tottumuksen mukaan. Muitakin kuin omia merkkejä täältä tulee löytymään”, valistaa Lähteenmäki.

Vaunu vailla kuljettajaa

Lahtelainen Mika Morri (Maansiiro Morri Ky) on tuttu jo viime elokuun Konepörssistä (KP 8/2009). Tuolloin yksi miehen koneista oli Lännen 8600E, joka nyt vaihtui uuteen Lännen 8800G –kaivurikuormaimeen. Loimaalla esiteltiin Morrin uutta konetta, jossa on erittäin runsas varustelu. Muun muassa ensimmäinen Suomeen asennettu radio-ohjaus siitä löytyy.
Elokuussa 2009 mies totesi, että kalustoon pitää investoida, jotta työt saadaan tehtyä aikataulussa ja kunnolla. Periaate on sama edelleenkin. Työ uudella Länkkärillä on pääasiassa kaapelien kaivuuta ja pylvästöitä. Suurimpia työnantajia ovat Suomen Energia –Urakointi Oy sekä Lahti Energia Oy. Morrin periaate on pitää kalusto kunnossa ja iskukykyisenä.
”Urakointi on mennyt tiukaksi ja varustelemalla koneet monipuolisesti, pystytään palvelemaan paremmin. Esimerkiksi radio-ohjauksen hankin tavallaan jalkamiestä tuuraamaan. Meillä pitää jalkamiehen välillä lähteä koneen perästä muihin töihin. Kun kuljettaja siirtyy ulos koneen hallinnan kanssa, voi tavallaan toimia itse omana jalkamiehenään”, selvittää Morri.
”Tämä radio-ohjaus on tällainen vanhan liiton miehen Play Station” kuvailee uutta radio-ohjausta tuoteryhmäpäällikkö Topi Ritakallio Lännen Tractors Oy:stä.
”Tämän avulla konetta voi siirtää sekä sillä voi kaivaa ja kuormata mistä tahansa noin sadan metrin säteellä. Koneen kaivulaitteessa, etukuormaimessa, voimansiirrossa ja ohjaamossa sijaitsevat ohjainyksiköt tottelevat CAN –väylään liitetyltä radiovastaanottimelta tulevia käskyjä. Kun kuljettaja voi siirtyä vaikka kauhan viereen, on näkyvyys kaivualueelle aina maksimaalisen hyvä. Ajatellaanpa esimerkiksi kaupungissa putkien ja kaapelien välissä operoimista”, jatkaa Ritakallio.
”Yksin työskentely tehostuu ja konetta voidaan käyttää miehittämättömänä vaarallisissakin paikoissa. Selkävaivoista kärsivät arvostavat myös sitä, että työ ei keskeydy ohjaamosta poistumisen ajaksi ja jaloittelemaan pääsee niin halutessaan.”
Panelista voidaan siis hallita kaikkia koneen toimintoja. Maksimi ajonopeus radio-ohjauksella on rajoitettu sentään 10 kilometriin tunnissa.
Radio-ohjauksen lisäksi Morrin koneesta löytyy mittava arsenaali työtä helpottavia ja ergonomiaa lisääviä lisälaitteita. Koneessa ei ole kulmakaivulaitetta, sillä Engconin EC15 kauhanpyörittäjä pihdillä on Morrin mielesta riittävä kauhan lisuke.
Lisäksi koneesta löytyy 1300 litran lamellikompressori ja 3000 watin invertteri. Myös Eberi ja keskuspainevoitelu koneessa ovat. Kaivuohjausjärjestelmä on Scanlaserin XC2.
Valvontakamera välittää kuvaa kaivualueelta ja pimeässä työskentelyä varten koneessa on lisävarusteena yhteensä 14 kappaletta Xenon työvaloja eli kolme paria eteen ja kolme paria taakse sekä vielä kaivupuomissa yksi pari.
Edelleen valopuolta täydentävät vielä seitsemän kappaletta led –varoitusvilkkua eteen, taakse ja sivuille.
Perusvarustukseen kuuluvat vielä mm. etuakselilukko, automaattinen kaivujarru sekä ilmastointilaite

Lännen Tractors Oy
– perustettu vuonna 2004
– pääomistajat Timo Huttunen (.Lähde Invest Oy Ab) sekä Antti ja Lauri Kalliola (Yhteisviejät Tamex). Vajaa 10 prosenttia osakkeista on yksityishenkilöillä
– liikevaihto 2008 = 35 milj. euroa, liikevaihto 2009 = noin 30 milj. euroa
– Lännen Tractors konserniin kuuluvat Suomessa Lännen Tractors Oy ja Lännen Konekeskus Oy sekä Ruotsissa Lundberg Hymas AB ja Lannen Tractors AB
– työllistää 140 henkilöä Suomessa ja Ruotsissa
– omat tuotteet: Lännen –kaivurikuormaimet, Vesimestari –vesirakennuskoneet sekä Lundberg –taajamatraktorit. Tämän lisäksi maahantuontiohjelmassa ovat ruotsalaiset Ljungby –pyöräkuormaimet sekä italialaiset Multione –pienkuormaimet.
– toimipisteet Vantaalla, Tampereella ja Oulussa sekä jälleenmyyjät Turussa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Mikkelissä
– uusi vaihtokonekeskus avattu maaliskuussa 2010 Loimaan tehtaalle. Teräosavalmistusta ulkoistettu tänä vuonna HT Laserille.

Lue seuraavaksi