Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetusliike J. Pääaho luottaa Moffettiin

Auton mukana kuljetettavat trukit ovat vielä melko harvinaisia näkyjä meillä täällä Suomessa. Keski-Euroopassa niitä kuitenkin roikkuu yhden jos toisenkin kuorma-auton tai ajoneuvoyhdistelmän takana. Purku- ja lastauspaikoilla ei ole aina trukkia heti saatavilla. Tällöin auton mukana kulkeva trukki tuo joustavuutta toimintaan. Oulussa toimivan logistiikkayritys Kuljetusliike J. Pääaho Oy:n autot ovat lähes kaikki varustettu Hiabin Moffett-ajoneuvotrukeilla arjen helpottamiseksi.

Pohjois-Suomessa liikuttaessa voi nähdä Kuljetusliike J. Pääahon autojen takapäässä mukana kulkevia Hiab Moffett -ajoneuvotrukkeja. Toki autot liikkuvat myös Etelä-Suomessa, mutta enemmän kuitenkin pohjoisessa. Kuvassa Moffett on kytketty vetoauton taakse, jolloin trukki on nostettava melko ylös perävaunun kytkentää varteen. Keski-Euroopan teillä näkee usein lähes maassa laahaavia trukkeja autojen takana.

Juha Pääaho kädessään ketju, jonka avulla Moffett lukitaan autoon tai perävaunuun. Juhan olkapään kohdalla vasemmalla näkyvät hahlot, joihin trukkipiikit ajetaan sisälle. Trukki nousee omalla voimalla ylös kuljetusasentoon.

Juha Pääaho aloitti autonkuljettajana oululaisen Kuljetusliike S Huhta Oy:n palveluksessa viime vuosikymmenen lopussa. Viitisen vuotta sitten hän osti Huhdan kuljetusliiketoiminnan itselleen ja siirtyi näin kuljettajan pallilta yrittäjän penkille. Kaupan yhteydessä Pääaholle siirtyi neljä ajoneuvoyhdistelmää ja samalla tietyt asiakkaat ajosopimuksineen. Tänä päivänä täysperävaunuyhdistelmiä on kahdeksan. Niistä seitsemän selässä roikkuu Moffett-ajoneuvotrukki. Työntekijöitä yrityksessä on neljätoista. Mukana häärii myös Juhan nuorempi veli Henri, joka toimii ajojärjestelijänä ajojen ohella. Juha sanoo itsekin kuluttavansa jonkun verran aikaa ison auton ratissa.
”Näin tuntuma tekniikkaan, teihin ja asiakkaisiin pysyy hyvänä”, toteaa hän. Pääahon autot operoivat koko Suomen alueella, mutta eniten yrityksen kokovalkoisia autoja näkee Kokkolan yläpuolella. Siellä yritys hoitaa Agan kaasunjakelua ja Fortumin vaarallisten jätteiden kuljetuksia aina Utsjokea myöden. Kaikki autot on varustettu ADR-kyltein, joita käytetään tarpeen mukaan. Kaikissa autoissa on myös karjapuskurit. Ne ovatkin varsin tarpeelliset varusteet paljon Lapin teillä liikuttaessa. Poro-onnettomuuksia kun sattuu Juha Pääahon mukaan aika usein. Mainittakoon vielä, että kaikki autot ovat Scania-merkkisiä, kun juuri kohta yksi Volvokin on sellaiseksi vaihtumassa.

Ohjaamo on pieni kuten ohjauspyöräkin. 190-senttinen testiapina mahtui kuitenkin hyvin operoimaan mukavasti lämpimissä sisätiloissa. Ylimääräistä tilaa ei ole. Käynti ohjaamoon on helppoa, koska istuinkorkeus on hyvin matala.

Yhdestä liikkeelle
Juhan aloittaessa yritystoiminnan, oli käytössä vain yksi Moffett. Nostoja tehtiin tuolloin paljon kappaletavaranosturilla tai asiakkaiden trukeilla. Ongelmaksi muodostui kuitenkin usein purku-/lastauspaikoilla tapahtuva trukin odottelu. Tuon edellä mainitun yhden Moffettin myötä tuli vuosien saatossa kokemusta mukana kuljetettavan trukin käytöstä. Se soveltui erinomaisesti juuri kuljetettavan tavaran käsittelyyn ja toi mukanaan lisää joustavuutta ja tehokkuutta ajoihin. Odottelut terminaaleilla vähentyvät, kun kuorman pystyy purkamaan näppärästi itse. Moffett on osoittanut toimivaksi laitteeksi jopa pohjoisen Suomen oloissa. Siitä varmin todiste on Pääahon nykyinen runsas Moffett-kanta. Koneita on yhteensä seitsemän kappaletta. Ulkokuljetuksena mukana seuraava trukki ei myöskään vie arvokasta rahtitilaa auton tai perävaunun sisältä.
Keski-Euroopan teillä Moffettit ovat aina alttiina sateelle ja suolasumulle. Juha Pääaho sanoo olevansa lähes hämmästynyt ulkokuljetuksessa aina olevan Moffettin kyvystä selviytyä Lapin talvesta. Kireä pakkanen tai lumikuorrutus eivät sen menoa haittaa. Trukki on usein konehuonetta myöden lumen peitossa pöllyävillä teillä ajettaessa. Lapissa se on arkea lähes puolen vuoden ajan. Moffettin lohkolämmitin lämmittää aina jäähdytysnesteen, kun trukki on kytkettynä auton tai perävaunun perään. Lämmitin on sähkökäyttöinen (24 V), ja se ottaa käyttövoimansa vetoautosta. Näillä eväillä Moffettin Kubota-moottori hörähtää käyntiin kelillä kuin kelillä. Juha sanoo välillä operoitavan yli 30 asteen pakkasissa, eikä se ole trukki, joka tuolloin valittaa.

Ulkona kuljetettavasta ajoneuvotrukista on vaikea saada puhdasta ja kiiltävää kuvaa. Laite on aina altis tiellä vallitseville olosuhteille. Tässä lumikuorrutus on ajankohtaan nähden melko vähäinen. Juha Pääahon veli Henri (lavalla) toimii ajojärjestelijänä, mutta myös ajaa itse rahtia.

Kymmenkunta irrotusta päivässä
Pääahon autot toimivat paljolti jakeluhommissa, vaikka täysperävaunuyhdistelmiä ovatkin. Juha Pääahon mukaan Moffettin irrotuksia/kiinnityksiä tulee keskimäärin yhdelle autolle noin kymmenen yhdessä ajovuorossa. Toimenpiteenä irrotus/kiinnitys on varsin helppo suorittaa. Aikaa se vie nopeimmillaan vain yhden minuutin. Kyllä, luit aivan oikein. Yhdessä minuutissa on trukki parhaimmillaan irti auton selästä ja valmiina kuormaushommiin. Kun trukki on aina latauksessa ja lämmityksessä auton takana, on se myös aina heti toimintakuntoinen. Eikä se trukin kytkentä auton taakse myöskään juuri yhtä minuuttia kauemmin kestä. Siinä trukin piikit työnnetään auton takana oleviin hahloihin, ja trukki nostaa itse itsensä ylös kuljetusasentoon. Laite lukitaan ketjulla autoon ja lämmitystä varten kytketään sähköt.
Moffettia varten tulee auton tai perävaunun perässä olla niin sanottu asennussarja. Se kiinnitetään autoon jo päällirakenteiden asennusvaiheessa ja voidaan siirtää myöhemmin ajoneuvosta toiseen. Pääaholla Moffettit ovat pääosin kytkettynä vetoauton taakse, jolloin ne ovat hieman suojassa suurimmalta lumipöllyltä. Muutamassa talon perävaunussa on myös kiinnikkeet trukille, jolloin se tulee letkan viimeisenä. Sitä varten Moffetteissa on tieliikennelain mukaiset takavalot, elleivät auton tai perävaunun valot näy riittävästi. Valot kytketään tarvittaessa kevytperävaunuista tutulla ristiinkytkentäliittimellä.
Kuljetusliike J. Pääahon tapauksessa kaikki Moffett-trukkien kiinnikkeet ovat yhteensopivia keskenään eli mikä tahansa trukki sopii minkä tahansa auton taakse. Näin laitteiden huollot ja mahdolliset häiriöt eivät sekoita arkea, kun korvaava trukki tai auto on helppo ottaa käyttöön.

Ohjaava takapyörä kääntyy lähes 180 astetta mahdollistaen koneen pyörimisen paikallaan. Pääahon Moffettit ovat kaikki rekisteröity työkoneeksi. Trukissa on omat erilliset takavalot tiellä ajoa tai auton/perävaunun takana kuljetusta varten. Tuolloin valojen ohjaus otetaan vetoautosta.

Konehuone on joskus pullollaan lunta. Siitä huolimatta Kubota hörähtää aina nöyrästi tulille.

Kehitystä tapahtunut
Yrityksen seitsemästä ajoneuvotrukista kaksi on ilman ohjaamoa. Muissa voi kuormaa tehdä mukavasti lämpimässä istuen. Tässäkin kohtaa se kuuluisa työkoneiden arvonta voi joskus tuoda hieman viileämmän työpäivän. Pääahon Moffettit ovat kaikki M4-mallisia. Kuvissa esiintyvä yksilö on talon ensimmäinen uusi M4 NX -sarjaa oleva malli. Moffett M4 nostaa kahden tonnin hyötykuorman ja sen omapaino on 2 290 kiloa.
”Se riittää hyvin meidän tapauksessamme. Meillä nostot rajoittuvat auton kyydistä pois- ja päällenostoihin, jolloin korkeutta on yleisesti 1,5 metriä ja kuormat ovat 1,5 tonnin luokkaa (kaasupulloniput). M4:lla taitaa parhaimmillaan päästä yli kolmen metrin nostokorkeuteen”, toteaa Juha Pääaho. Suurimmalle Moffett-mallille luvataan kolmen tonnin nostokykyä 3,3 metriin. Pienemmillä malleilla päästään korkeammallekin erilaisilla mastovaihtoehdoilla. Hyötykuorma tuolloin tosin hieman kärsii.
Uusi M4 NX -malli on Juhan mukaan helpompi huoltaa kuin edeltäjänsä (M4). Rasvaukset ja letkujen vaihdot on nyt helpompi suorittaa, koska konehuoneessa on enemmän tilaa voimistella työkalujen kanssa. Letkunvaihtoja tehdään Juhan mukaan yllättävänkin paljon. Lieneekö erittäin kylmissä olosuhteissa toimiminen edesauttavan letkurikkoja. Tässä hieman pohdittavaa letkutoimittajille.

Ketterä työjuhta
Moffett-ajoneuvotrukeissa on aina ”vain” kolme pyörää, jotka myös lähes kaikissa malleissa ovat kaikki vetäviä. Kuljettaja istuu ohjaavan pyörän päällä, joka kääntyy lähes 180 astetta. Trukki pyörii tarvittaessa paikallaan oman pystyakselinsa ympäri. Näin se on ketterämpi kuin moni vastapainotrukki. Pääahon Moffettit ovat kaikki rekisteröity työkoneeksi, jolloin niillä voidaan tarvittaessa ajaa yleisillä teillä. Ajonopeus on maksimissaan noin 10 kilometriä tunnissa. Hydrostaattinen voimansiirto tekee ajosta helppoa ja tarkkaa.
Juha Pääaho on erittäin tyytyväinen Hiab Moffett -ajoneuvotrukkien ominaisuuksiin. Niiden avulla päivittäinen jakelukeikka hoituu paljon joustavammin verrattuna ulkopuolisten trukkikuskien odotteluun.
”Oulun seudulla ei vielä juurikaan näe Moffetteja autojen perässä. Meidän tapauksessamme niiden tuoma hyöty arkeen on ankarista olosuhteista huolimatta oleellinen”, päättää Juha Pääaho.

 

Lue seuraavaksi