Uutiset

Työkoneet

Koeajossa uusi JCB 85Z-1

Keväällä ConExpo-näyttelyssä maailman ensi-iltansa saaneet JCB:n midiluokan kaivukoneet esiteltiin Euroopan lehdistölle syyskuussa Englannin tehtaalla. Reilut 8,5 tonnia painava lyhytperäinen 85Z-1 saatiin Konepörssin tutkittavaksi varsin tuoreeltaan.

85Z-1 korvaa tuotannossa vanhan mallin 8085. Kyseessä on ensimmäinen Suomeen tuotu, uuden mallisarjan lyhytperäinen JCB-kaivukone. Tuore kaivukoneperhe on oiva osoitus nykytrendistä: yhä pienemmissä koneissa on nykyään yhä suuremmat ominaisuudet.

Ulkoisesti uutuus eroaa vanhasta mallista kulmikkaampien muotojensa ansiosta.

Koeajetun lyhytperäisen kasi ja puolitonnisen mallin rinnalla on saatavilla niin ikään normaaliperäinen 86C-1. Kun 85Z:n alavaunu varustetaan kumitelojen sijaan 600 millimetrin terästeloilla, niin vastapaino pyörähtää noin 100 millimetriä telalinjan sisäpuolella. Telalappuihin on tehty jo valmiiksi reiät, joihin voidaan pultata kumilaatat tarpeen vaatiessa. Asfaltille parhaiten sopivat GeoTrip-telat ovat niin ikään lisävarusteena hankittavissa.

Koeajokoneen 600 millimetrin terästelat tuovat kasvaneen alavaunun painon ja tuentaleveyden myötä lisää vakautta kaivamiseen. Täyttä 400 litran luiskakauhaa saattoi surutta siirtää koko kaivualueella puskulevyä maahan laskematta.

Alavaunu sinänsä on muotoiltu uudestaan niin sanottuun H-muotoon. Keskelle on tullut lisää maavaraa. Myös puskulevy on muotoiltu paremmin maata juoksuttavaksi. Kellunnan siihen saa optiona. Neljään suuntaan kallistettavan puskulevyn voi myös hankkia lisävarusteena.

JCB on valinnut moottorimerkiksi midikoneisiinsa JCB by Kohlerin, joka nykyversiossaan alittaa amerikkalaisen Tier4 final -vaiheen päästörajoitukset. Alle 56 kilowatin tehoisille moottoreille on Euroopassa säädetty vain Stage IIIB-taso, joten meillä puhutaankin tästä IIIB-vaiheesta matalissa teholuokissa eikä lopullisesta Stage IV-vaiheesta. JCB 85Z-1 –mallissa teholukema on 48 kilowattia.

Moottori sijaitsee osittaista vastapainon virkaa tekemässä poikittain takana ja lyhtyperäisyydestä johtuen aika ahtaasti. Kohler käyttää hapetuskatalysaattoria pakokaasujen puhdistukseen. eikä partikkelisuodatinta tai AdBlue-tekniikkaa tarvita.

Koeajossa käynyt JCB oli varustettu Steelwrist X12-kauhanpyörittäjällä sekä pihtikasetilla ja XControl-ohjausjärjestelmällä. Tämän lisäksi nyt helposti kallistettavan ohjaamon alle oli sijoitettu pyörittäjän rasvauksesta huolehtiva keskusvoitelujärjestelmä.

Talviaikaista käyttöä helpottaa Webasto-esilämmitin. JCB:n oma GPS-signaalia hyödyntävä LiveLink-järjestelmä on sekin uusissa koneissa jo vakiovarusteena. Kyseessä oli siis varsin monipuolisesti varusteltu yksilö.

Katso video koeajosta.

Kannettavaa tietokonetta ei enää Steelwristin säätöihin tarvita, vaan kaikki asetukset voidaan tehdä omalta näytöltä. Esimerkiksi nappien ja peukalopyörien toiminnot voidaan asettaa kuljettajan mieltymysten mukaan. Pyörityksen ja kallistuksen nopeudet säädetään liukukytkimillä helposti ja jokaiselle käyttäjälle voidaan tallentaa oma profiili. Näin pyörittäjä saadaan juuri käyttäjän haluamiin säätöihin.

Klinometri auttaa esimerkiksi luiskaa kaivettaessa.

JCB:ssä on kaksi eri työaluetta. Yhdellä napin painalluksella moottorin maksimikierroksiksi valitaan joko 1600 tai 2000 (kuva). Mitään muita työaluevalintoja ei ole ja kun maksimitehoa ei tarvita, kannattaa kierrokset asettaa matalammalle tasolle.

Tosin suurta eroa ei polttoaineen kulutukseen tullut, vaikka kierroksia muunneltiin. Jälleen kerran maata mätettiin 20 minuutin ajan puolelta toiselle kertaakaan kierroksia pudottamatta. Kyseessä onkin siis maksimi kulutus. Täysillä 2000 kierroksella tuntikulutukseksi saatiin 8,4 litraa tunnissa. Kun kierrokset tippuvat 400 eli 1600:aan, niin kulutuksesta häipyy litran verran.

Melutaso ohjaamossa on matala, sillä maksimikierroksillakaan kaivettaessa ei melumittarin lukema käy yli 74 desibelin.  JCB by Kohler-moottorin koneen ulkopuolelle aiheuttama melu liikkuu myös hämmästyttävän alhaisella tasolla. JCB:llä voi työskennellä huomaamattomasti.

Myös voimamittauksia (kuva) tehtiin. Nostovoimaa on tarpeeksi, täysi luiskakauhallinenkin liikkuu ripeästi. Vetovoima riittää molemmilla nopeusalueilla koneen teloilla kääntöön pehmeälläkin alustalla.

Ohjaamossa nappien ja vimpstaakien symbolit ovat selkeät ja painonapit sivukonsolissa reilun kokoiset. JCB on ottanut isommista kaivukoneista tutun turvajärjestelmän käyttöön myös minikoneissa. Kuljettajan täytyy niin sanotusti kuitata hydrauliikka päälle erillisellä, äänimerkinkin aiheuttavalla napilla sivukonsolista. Vasemman vipukonsolin alas lasku ei siis yksin riitä. Edelleen kuljettajan täytyy olla istuimellaan ennen kuin kaivuhydrauliikka toimii. Telan päällä seisten ei vipuja enää pysty heiluttelemaan.

Tyhjäkäynnin automaattinen kytkeytyminen voidaan säätää 2-30 sekunnin välille ja koko toiminto voidaan kytkeä myös pois päältä.

Uusi LCD-näyttö (kuva) on sekin selkeä ja helppolukuinen sekä –käyttöinen.

Mini- ja midikaivukoneiden vuosimarkkinoiden oletetaan nousevan yli 200 000 koneeseen kolmen seuraavan vuoden kuluessa. Urbanisoituva ja aina vähemmän tilaa tarjoava ympäristömme ohjaa tarvetta yhä pienempiin koneisiin. Samalla kun kysyntä kasvaa, kasvaa myös kuluttajien vaatimustaso.

Niinpä pienet kaivukoneet alkavatkin muistuttaa ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään yhä enemmän isoveljiään. JCB on hieno esimerkki loppuun mietitystä konstruktiosta.

Koko artikkeli on luettavissa Konepörssistä 11/2014 (ilmestyy 10.11.2014).

JCB-maarakennuskoneet Suomeen tuo Mateko Oy.

Lue seuraavaksi