Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Hitachi ZW150 P – Paljon lunta, vähän polttoainetta

Perinteisten Z –aisastokoneiden rinnalle on tuotu myös kolme materiaalinkäsittelyyn sopivaa, suora-aisaista PL –pyöräkuormaajaa. Koko Hitachi perheeseen kuuluu nyt 15 eri mallia. Pienin kompaktikone  ZW65 painaa 5140 kiloa ja suurin malli ZW550 on jo 48 tonnin kone. Tähän väliin siis sopii vielä 13 eri variaatiota. Edellä mainittujen lisäksi myös korkealle nostavia HL -malleja löytyy.
Kaikille kolmelle PL –mallille eli ZW140 PL, ZW150 PL ja ZW180 PL löytyy rinnakkaismallit Z –aisalla. Tuolloin mallimerkintä siis on ilman PL –lyhennettä. Suora-aisaiset mallit ovat kaikissa kolmessa kokoluokassa hieman Z –malleja raskaampia eli valmistajan antamat työpainot ovat 11950, 13370 ja 15430 kiloa. Konepörssin koeajoon saimme keskimmäisen mallin eli ZW150 PL, joka kokonsa puolesta vielä sopii operoimaan aika ahtaissakin tiloissa. ZW150 PL on nimittäin vain 2,5 metriä leveä ja 3,3 metriä korkea.
Koeajossa tehtiin joitakin mittauksia ja varsinainen työ oli lumen kuormausta ja aurausta  Pomarkun Urakoitsijatarvike Oy:n Snowstar -siipikauhalla (3500 l) kaupunkimaisemissa. Juha Helenius Nousiaisista urakoi useita kilometrejä jalkakäytävien aurausta Turussa. Urakkaan kuuluu paitsi auraus myös lumen kuljetus pois tarpeen mukaan. Hitachilla kuormattiinkin lunta kuorma-autoihin kahden päivän ajan, joten ajotuntumaa saatiin reilusti.
Siipikauha on erittäin kätevä jalkakäytävien puhdistuksessa. Sivusiipien avulla on helppo koota lunta kivetyksien ym. reunoista. Levitettävän siiven ulkoreuna on edelleen näkyvissä paremmin kuin kauhan reuna. Esimerkiksi kuormatessa siivet kääntyvät aivan kauhan sivuun.
Yli kolmen kuutiometrin tilavuus takaa, että auton lava täyttyy kolmella neljällä kauhallisella muutamassa minuutissa. Kuormausulottuvuutta 13 tonnin Hitachissa on myös tarpeeksi.
Kuormaajan hallinta oli koeajokoneessa kahdella vivulla. Joystick –hallintaan tottuneelle siinä on totuttelemisensa. Muutaman tunnin käytön jälkeen kahden vivun systeemi alkaa tuntua sopivalta. Sillä päästään jopa herkkäliikkeistä joystickiä tarkempaan hallintaan. Ei ole ihme, että vuosia kahdella vivulla operoimaan tottuneet eivät yksivipuhallintaan pyöräkuormaajassa siirry. Hitachin pyöräkuormaajiin saa vaihtoehtoisesti myös joystick -hallinnan.

Mittareista luettua

Mittaukset tehtiin jälleen Kuljetus Isotalon varikolla Nousiaisissa. Tosin kaatokuorma jäi tällä kertaa mittaamatta. Lumi ja jää oli peittänyt mittauspaikan, eikä sen esiin kaivamiseen nyt ollut aikaa. Vertailukelpoinen kaatokuormalukema olisi jäänyt puuttumaan myös sopivan kauhavarustuksen puuttuessa. Koeajoissa kun kaatokuormat on aina mitattu sorakauhan huulilevystä.
Valmistaja ilmoittaa kaatokuormaksi ohjaus suorassa lähes 9000 kiloa ja se on koneen painoon nähden linjassa. Koeajon yli kolmen kuutiometrin lumikauha otettiin kukkupäälle autoja kuormattaessa, eikä koneen vakavuus sillä yhtään kärsinyt. Tosin sillä ei painoa vielä montaa tonnia saa.
Lumihommissa työntövoimaa löytyy ja jälleen kerran tulee todistetuksi, kuinka oiva lumikone pyöräkuormaaja on. Palakuvioiset renkaat purevat tiehen hyvin, eikä sutimisesta tullut ongelmaa liukkaallakaan pohjalla.
Polttoaineen kulutus mitattiin 12 tunnin ajalta. Koko rupeaman ajan kone kävi työkierroksilla, eikä mittausrupeamaan juuri tyhjäkäyntiä sovi. Tuntikulutukseksi saatiin näin hieman yli 10 litraa, mikä on suhteellisen vähän. 200 litran vetoinen polttoainesäiliö riittää tällaiseen työhön lähes 20 tunnin ajan.
Hitachin ohjaamon melutaso on varsin alhainen. Siirtoajossakin desibelit liikkuvat alle 80:nen tasossa, joka kuljettajan pitkien työpäivien kannalta on hyvä asia. Kuormaustilanteessa ollaan jopa alle 75 desibelin lukemissa.
Voimansiirrossa on neljä pykälää eteen ja taakse. Suunnanvaihto onnistuu perinteisesti ohjauspylvään tyvessä olevalla vivulla tai sitten kuormausvipujen vieressä olevalla keinukatkaisimella. Vaihteita hallitaan niin ikään suunnanvaihtovivun päästä kiertämällä.
GPS –mittaus osoitti, että Hitachin oman nopeusmittarin virhe on varsin pieni – vain noin parin kilometrin luokkaa. Maksimi nopeudeksi saatiin nelosvaihteella noin 38 kilometriä tunnissa. Todellinen siirtonopeus työmaalta toiselle on lähempänä 40 kuin 35 kilometriä tunnissa.
Maantiellä kone kulkee vakaasti, kun aisaston jousitus on kytketty päälle. Voimansiirto on sitkeää sorttia, eikä suurta hyytymistä ylämäissä tapahdu.
Kuormaimen nosto alhaalta ylös voisi olla nopeampikin. Seitsemästä sekunnista muutaman sekunnin voisi nipistää. Kun tilaa on reilusti, ehtii kuormain hyvin autoja lastattaessa nousta, mutta erittäin ahtaissa paikoissa nosto voisi olla nopeampikin. Laskunopeus on tietenkin puolet nostoa nopeampi.

Tilava ohjaamo

Hitachin ohjaamoon johtava ovi on ainoastaan 600 millimetrin levyinen. Sisämitat ovat kokoluokassaan hyvinkin standardinomaiset. Kuljettajan hartioiden kohdalta mitattuna leveys on 1200 korkeus 1500 ja pituus 1350 millimetriä. Tähän tilaan kaikki tarvittava on saatu sopimaan mainiosti ja pitkäjalkainenkin kuljettaja löytää kotoisan asennon. Ilmajousitettu istuin hellii kuljettajan ahteria myös Hitachin ohjaamossa. Säädöt ovat monipuoliset ja istuimesta löytyy lämmitys vakiovarusteena. Ohjaamon lattia on aivan tasainen ja siksi helposti lakaistavissa puhtaaksi.
Kaikki katkaisimet ja hallinnat on ryhmitelty viisaasti. Oikealla puolella istuinta sijaitsevat hallinnat, joita ei tarvitse käyttää ajon tai työskentelyn aikana. Myös lisävarusteina myytävien ominaisuuksien hallinnat lisätään juuri tähän.
Mm. hydraulisen tuulettimen siipien pyörintäsuunnan vaihto, suunnanvaihtohallinnan valinta (ohjauspyörä tai kuormainvipujen vierestä) sekä aisaston jousituksen katkaisin  sijaitsevat tässä- Aisojen nosto- tai laskukorkeuden rajoittaminen sekä hydraulinen pikakiinnitin saavat myös hallintakatkaisimensa tähän, jos ne varusteiksi on valittu.
Ohjauspyörän taakse varsin perinteiseen paikkaan on laitettu iso näyttö. Sen alareunassa olevien näppäinten avulla saadaan näkyviin varsin monipuolista dataa mm. huolloista.
Järjestelmä näyttää jäljellä olevan tuntimäärän mm. eri öljyjen ja suodattimien vaihtoon. Näyttö pitää edelleen sisällään runsaasti eri toiminnoista kertovia merkkivaloja sekä ”viisarimittarit” mm. polttoaineelle sekä moottorin jäähdytysnesteen ja hydrauliöljyn lämpötiloille. Itse asiassa näyttöön sovitettu datamäärä on melkoisen suuri. Kuljettajalta menee tovi kaiken informaation sisäistämiseen.
Näytön vasemmalla puolella sijaitsevat mm. valokatkaisimet ja automaattinen ilmastointilaite.
Näytön vieressä oikealla sijaitsevat tavanomaisesta poikkeavien toimintojen hallinta. Moottorin kierroksia voidaan yhden katkaisimen avulla rajata noin 10 prosenttia, jolla saadaan tiputettua polttoaineen kulutusta. Siirtoajossa maksimi nopeus tietenkin putoaa saman verran ja sitä voisi kuvitella käytettävän töissä, joissa taloudellisuus menee tehokkuuden edelle.
Edelleen erikoisuus on erilaisten työtilojen valintakytkin. Koska koeajossa kuormattiin vain lunta, niin tämän toiminnon hyödyt jäivät hämärän peittoon. Neljän eri työalueen tarkoituksena on kuitenkin jakaa tehoa voimansiirron ja kuormausvoimien välillä työtehtävän mukaan. Valmistaja suosittelee esimerkiksi raskaan työ (P) asentoa silloin kun tarvitaan maksimi vetovoimaa nopeutta pudottamalla. Kuormauksessa taas kehotetaan valitsemaan asento L, joka antaa nopeutta enemmän vetovoiman kustannuksella.
Näiden eri alueiden hyödyn ehkä löytää parhaiten kokeilemalla niitä eri töissä.
Kuormainvipuja käytettäessä kyynärvarsi on tuettavissa koko matkaltaan pitkään tukeen.
Hitachin ohjaamosta löytyy edelleen runsaasti säilytystilaa asiakirjoille, eväille ym. Kuuma-/kylmälokero istuimen takana on sekin piristävä yksityiskohta.
Ohjaamon miinukset menevät sivupilareiden ja peilien muodostamalle katveelle, joka ilmenee risteyksissä kurkkimisen tarpeena. Kuormaustyössä ei tästä ole haittaa.
Tuulilasin pyyhkimen vaatimaton pyyhkimisala rajoittaa osaltaan sateella näkyvyyttä eteen. Näkyväisyys taaksepäin sen sijaa erottuu edukseen ja on erinomainen.
Kokonaisuutena Hitachin ohjaamo on sellainen, missä työpäivä sujuu kevyesti. Alhainen melutaso ja miellyttävä kuormaajan hallinta ovat kohdallaan olevia ominaisuuksia.

Tankatessa ei tarvitse kiivetä

Hitachin peltien alla voimaa kehrää Qumminsin turboahdettu diesel. Tehoa saadaan nelisylinterisestä moottorista 107 kilowattia. Voimansiirto on hydrostaattinen neliportaisella vaihdelaatikolla. Hydraulijärjestelmästä tuottoa irtoaa 171 litraa minuutissa.
Huoltoa varten Hitachin konepeitot sivulla avautuvat varsin ylös ja niiden alle mahtuu seisomaan hyvin .Vastapainon ja renkaan välissä seisoessa esimerkiksi suodattimille ja öljytikulle ylettyy kyllä.
Takaa aukeava luukku paljastaa mm. jäähdyttimet siivikkoineen. saman luukun takaa löytyy myös alhaalla oleva polttoainesäiliön täyttöaukko eli tankkaaminen onnistuu maasta käsin. Tankkausreikä on mainiosti vastapainon suojissa.
Moottoriöljyn vaihtoväliksi valmistaja suosittelee 200-250 ja suodattimen 250-500 tuntia. Hydrauliöljy on vaihdettava 2000 tunnin välein ja suodattimet 500-1000 tunnissa.
Hitachin uudet pyöräkuormaajat ovat positiivinen tuttavuus. Suora-aisainen ZW150 PL sopii moneen työtehtävään. Se on ketterä ja esimerkiksi juuri lumitöissä se soveltuu ulkomitoiltaan vielä taajamiinkin. Kiinteistöjen pihoille ja käytäville se tosin on jo liian suuri, mutta katujen ja teiden kunnossapitoon kokoluokka on sopiva.

Katso korkearesoluutioinen Youtube-video tästä.

Internet -osoitteet:

Lue seuraavaksi