Uutiset

Työkoneet

Kaksi uutta suuntaporaa Porin Maastotyölle

Porilainen Maakone Oy toimitti alkuvuodesta valtakunnallisesti alitustöitä tekevälle Porin Maastotyö Oy:lle kaksi saksalaisvalmisteista Tracto-Technik -suuntaporaa. Pienempi laitteista on perusmallia. Suuremmassa operaattori istuu mukavasti lämpimässä ja valoisassa ohjaamossa. Uudet suuntaporat parantavat oleellisesti Maastotyön valmiuksia vastata kasvavaan kysyntään.

Maakoneen Jussi Kartano (vas.) ja Porin Maastotyön Niko Kotiniemi ympärillään Maastotyön uutta suuntaporakalustoa. Edessä Tracto-Technik Grundodrill 4X ja takana hytillinen Grundodrill 11XP.

Reilut kymmenen vuotta maarakennuksen erikoiskoneita ja laitteita maahantuovan ja myyvän Maakoneen Jussi Kartano on saanut ensikosketuksensa alitustöihin jo 1990-luvulla ollessaan työntekijänä porilaisessa Lännen Alituspalvelussa. Maarakennustöiden jälkeen tie on kulkenut konemyyjästä yrittäjäksi. Työkokemus maarakennuksen ja alitustekniikan parissa on antanut hyvän pohjan kaivamattoman tekniikan ja muiden erikoislaitteiden myyntiin.

Kaivamattoman tekniikan osalta Maakone on täyden palvelun talo, mutta valikoimassa on myös paljon muutakin maarakennusalan laitetta. Tulevaisuus näyttää Jussin mielestä valoisalta. Viimeisen vuoden sisällä on Tracto-Technik -suuntaporia tullut Suomeen lisää seitsemän kappaletta.
Maakone toimitti vuoden alussa porilaiselle alitusalan urakoitsijalle Porin Maastotyölle kaksi Tracto-Technik Grundodrill -suuntaporaa malleiltaan 4X ja 11XP. Helmikuun alkupäivinä Maastotyön miehet pääsivät hetkeksi koulun penkille, kun poravalmistajan tehtaalta oli mies kouluttamassa uusien koneiden ominaisuuksia ja toimintaa.
”Viikon perehdyttämiskurssi palautti varmasti miesten mieliin tärkeitä asioita laitteen peruskäytöstä ja turvallisesta toiminnasta uusien asioiden ohella”, toteaa Jussi Kartano. Suuremmassa Grundodrill 11XP -mallissa on jonkun verran asiakkaan tarpeiden mukaisesti räätälöityjä ominaisuuksia, esimerkiksi täysautomaattinen pilotti- ja takaisinvetovaihtoehto sekä normaalia isompi bentoniittipumppu.

Suunnattua porausta

11XP:n voimantuotannosta vastaa Cummins T4i -dieselmoottori. Huollon kannalta moottori sopivalla korkeudella ja tilaa on ympärillä työkoneeksi yllättävän paljon.

Tracto-Technik Grundodrill -suuntaporat tunnetaan suuntaporien suunnannäyttäjinä. Tuotteiden laatu on korkea ja eri ominaisuuksia on runsaasti tarjolla. Pienempi 4X-mallin veto- ja työntöteho on 4,3 tonnia ja isomman 11XP:n 11 tonnia. Moottorina pienemmässä on Kubotan 28 kilowattinen dieselmoottori. Se aikaansaa porapäähän 1300 newtonmetrin väännön. Pikkukoneen makasiiniin mahtuu kerralla yhteensä 48 metriä porakankea 1,5 metrin pituisina tankoina. Isommassa 11XP-mallissa on puolestaan Cummins T4i – diesel, josta tehoa otetaan 119 kilowattia. Porapäähän se synnyttää parhaimmillaan 3300 newtonmetrin väännön. Täyssinkittyyn kankimakasiinin mahtuu kolmen metrin kankia yhteensä 132 metrin edestä.
Grundodrill 4X siirto-ajoa hallitaan johdollisella kaukosäätimellä. Varsinainen porauksen hallinta tapahtuu laitteen oikealla puolella kiinteästi olevaa käyttöpaneelia hallitsevan joystickin avustuksella. Isompi 11XP:n siirto-ajo tapahtuu langattomalla kauko-ohjaimella. Se helpottaa olennaisesti porakoneen sovittamista ahtaisiin paikkoihin, kun operaattori pääsee vapaasti pyörimään koneen ympäri. Poraus tapahtuu isommalla koneella sitten mukavasti lämpimässä ja ilmastoidussa ohjaamossa istuen. Ohjaamo kääntyy pystyakselin ympäri, joka mahdollistaa esteettömän näkymän porareikään ja tankomakasiiniin. Valmistaja mainitsee 11XP-mallin olevan erityisen hiljainen ja soveltuvan näin hyvin taajamissa tapahtuviin töihin.

Lisää kapasiteettia alituksiin
Porin Maastotyö toimii pitkälti Lännen Alituspalvelun alihankkijana. Vuonna 1994 yhden miehen myyrähommista alkanut toiminta on nyt kasvanut jo lähes 20 hengen yritykseksi. Nykyisen vetäjän Niko Kotiniemen isän käynnistämä toimintafilosofia on pysynyt samana, välineet ovat vain kasvaneet ja lisääntyneet. Maastotyöllä on nyt näiden kahden uuden suuntaporan myötä yhteensä kolme tällaista erikoiskonetta.

Grundodrill 11XP:n ajo kohteeseen onnistuu langattomalla kauko-ohjaimella. Itse poraus tapahtuu ohjaamossa, missä kaikki avustava elektroniikka sijaitsee. Porakangen syöttöpöytä (vas.) on varsin tekninen ja massiivinen konstruktio.

”Nykyinen vakiintunut tilauskanta mahdollisti tällaisen suurhankinnan”, sanoo Niko Kotiniemi. Muuta konekantaa ovat kaivukoneet (7 kpl, 5—25 tonnin kokoluokkaan), kymmenkunta myyrää, kompressoreja edellä mainittujen käyttöön sekä kuorma-autoja kaluston kuljetukseen. Työporukka muodostaa neljä myyräryhmää ja kolme suuntaporaryhmää. Ne operoivat säännöllisesti Lännen Alituspalvelun työmailla itsejohtoisesti. Toimialueena alitusasioissa on koko Suomi.
”Inaria myöden olemme käyneet porailemassa reikiä teiden alle”, mainitsee Kotiniemi. Hänen mukaansa suuntaporauksen pituudet ovat Suomessa tyypillisesti 30—800 metriä. Suurempiakin mittoja nykyisillä laitteilla olisi mahdollista tuottaa. Itse poraustyön lisäksi Maastotyö suorittaa projektinjohtotyötä muilla Lännen Alituspalvelun työmailla.
Alitusporaukseen sekä muuhunkin maarakennukseen liittyen Porin Maastotyö on erikoistunut myös muoviputkiston hitsaukseen. Yrityksellä on kaksi erikoisvarustelua konttia homman suorittamiseen. Ne liikkuvat poraryhmien tapaan ympäri Suomen, joskus samoilla työmailla poraryhmän kanssa. Muovihitsaukseen löytyy välineet 32—1000 millin putken liitoksiin.
”Meillä on myös luvat kaasuputkistojen hitsaukseen”, mainitsee Niko Kotiniemi vielä lopuksi.

Pienempi 4X painaa 2,1 tonnia ja sillä saadaan aikaan 80 millin pilottireikää. Porakankea mahtuu kerralla mukaan 48 metriä. Taaempi 11XP puolestaan painaa 7,9 tonnia ja synnyttää 100 millin aloitusreiän.

Lue seuraavaksi