Uutiset

Kuljetuskalusto

Kakkossija Hiabin maailmanlaajuisessa WCC-kisassa

Iisalmelainen Jani Väisänen sanoi osallistuneensa lähes sattumalta Hiabin järjestämiin kappaletavaranosturin käsittelykisan alkukarsintoihin Kuopiossa kesällä. Karsinnoista kisaura jatkui Power Truck Show:n yhteydessä järjestetyssä SM-finaalissa. Sieltä heltisi voitto muutaman sekunnin erolla ja samalla kisamatka syyskuussa Hannoverin IAA-kuljetusmessujen yhteydessä järjestettyyn WCC:n (World Crane Championship) maailmanmestaruuskilpailun finaaliin. Siltä reissulta jäi sitten mukaan hopeamitali.

Äskettäin Hiabin WCC-kisassa MM-hopeaa voittanut Jani Väisänen tässä ”kotiradallaan”. Leveä haara-asento on Janin tavaramerkki. Se antaa tukevan pohjan operoinnille.

Suomalaiseen vaatimattomaan tyyliin Väisänen hieman vieroksui ehdottamaani otsikkoa ”Maailman toiseksi paras Hiab-kuljettaja”. Näin asia kuitenkin on, vaikka MM-finaalin osallistujat olivat pelkästään Euroopan maista. Aikaisemmin mukana ollutta Australian edustusta ei tällä kertaa paikalla nähty. Mukana oli yksi kilpailija viidestätoista maasta. Suomen lippua kantoi siis iisalmelainen, 44-vuotias, Jani Väisänen. Matkassa oli mukana myös hänen puolisonsa Eeva Laukkanen. Suomen kisatiimin koko oli viisi henkeä, kun mukana matkanneet Hiabin miehet vastasivat valmennuksesta ja joukkueenjohdosta. Näin Väisänen pystyi keskittymään kokonaan itse kisasuoritukseen.
”Pitkän viikonlopun ajan kestänyt matka piti sisällään reilut 15 minuuttia kisasuoritusta, joten palkinnoksi saadun matkalahjakortin myötä minuuttitaksaksi tulee aika kelpo summa”, laskeskelee Jani. Ensimmäistä kertaa noissa ympyröissä käyneenä hän pitää matkaa kaiken kaikkiaan mukavana kokemuksena ja on mukana mielellään uudemmankin kerran. Tämänkertainen WCC-kisa oli järjestyksessään kolmas, ja jatkoa on luvassa. Aikaisemmat kisat järjestettiin vuosina 2015 ja 2016.

Sattumalta alkukisaan

J.Väisänen ky:n Hiab X-HiPro 192.

Lähinnä koneen hankintareissulla Kuopiossa ollut Väisänen osallistui kaupungissa heinäkuussa järjestettyyn alkukisaan Hiabin konemyyjän ”painostuksesta”. Aikaisempaa kokemusta kisasta, tai saatikka radasta hänellä ei ollut. Kuopiosta irtosi kuitenkin heti paikka SM-finaaleihin. Kuulemma monet kävivät eri paikkakunnilla hakemassa paikkaa loppukisaan. Janille riitti se yksi suorituskerta. Alahärmän Power Truck Show:n lauantain finaalissa MM-kisamatkasta taisteli yhdeksän kilpailijaa. Sieltä Jani nappasi voiton ajalla 2.52 minuuttia kahden sekunnin erolla seuraavaan. Jani muistelee ehdottaneensa hieman nosturin ”säätöä” PTS:ssä. Näin aikoihin tuli heti lähes puolen minuutin parannus. PTS:ssä kilpailu käytiin aika-ajoperusteisena. Voiton myötä napsahti taskuun kisamatka Saksaan ja samalla alkoi ”kova harjoittelu”. Kovaa siinä oli ehkä vain se, että Hiab toimitti Janille Iisalmeen kisaradan välineet kotipihalla harjoittelua varten. Taito oli kuitenkin jo hyppysissä. Mies myöntää harjoitusoloissa pistelleensä tämänkin jutun parhaita aikoja parempia suorituksia moneen otteeseen.

MM-finaali
Radan rakenne ja suoritustapa on sama kaikissa maissa. Sellainen nähtiin myös finaalissa. Hiab X-HiPro 232 -nosturin koukussa riippuvaa vesikanistereita nostellaan esteradan läpi. Paras aika ratkaisee, tosin virhesuorituksista (esimerkiksi esteiden kaadoista tai kanisterin pudotuksista) tulee sakkosekunteja. Kysymys on siis tarkkuuslajista, jossa kokonaisaika ratkaisee. Paras suoritus vaatii rauhallista otetta, hötkyily ei tässä lajissa auta.

Kilpailussa käytettiin samaa tuttua Hiabin radio-ohjattua kaukohallintalaitetta, jollainen Janilla on tässä käsissään. Sen osalta ei kilpailussa voinut eroja tulla. Huomaa pyörännavan tyylikäs koriste.

Finaali käytiin mies miestä vastaan -tyyppisenä pudotuskilpailuna. Sitä ennen oli aika-ajo, jonka Väisänen voitti. Huomautettakoon, että kilpailijat pääsivät hipelöimään kisanosturin kaukohallintalaitetta vain suoritusten aikana. Mitään ennakkotutustumista laitteisiin ei ollut. Aika-ajoa tosin edelsi yksi harjoittelusuoritus, mutta aina kun ohjaimen hätäpysäytysnappi oli ylhäällä, kävi kello. Jani voitti kaavion kaksi välieräänsä ja päätyi näin finaaliin rakkaan länsinaapurimme kilpailijaa vastaan. Siinä tukholmalainen autoilija, Andreas Öhman, nappasi voiton ajalla 2.32,89 minuuttia. Jani kellotti viisareihin 2.38,95, josta kymmenen sekuntia oli aikasakkoa. Totisesta kisasta on siis kyse, kun sadasosasekunnitkin mitattiin. Kolmas oli Tanskan edustaja ajalla 2.33,18. Janin mukaan kuka tahansa kuuden parhaan joukosta olisi voinut voittaa kisan, sen verran tasaista vääntö kärkipäässä oli. Mies ei omien sanojensa mukaan jännittänyt missään vaiheessa kisaviikonloppuna tai edes suorituksien aikana. Yleisön läsnäolokaan ei haitannut menoa. Sitä on yleensä muutenkin läsnä, kun hän tekee arkista työtä nosturilla. Tässä meillä on siis maamme toinen jäämies, joka ei pienestä hätkähdä toisin kuin esimerkiksi Puolan mies, jolla ei tahtonut pysyä kahvikuppikaan kädessä ennen kisaa.
Ja matkalla aina sattuu ja tapahtuu. Jani muistelee huumorilla paluulennon olleen alun perin jo ennen kuin WCC-finaalin oli määrä alkaa. Onneksi matkanjohtaja sai vaihdettua lennot ja Jani pääsi tekemään hopeasuorituksensa.

Miehestä kiinni
Jani sanoo jutun olevan kokonaan kiinni miehestä. Laitteen ominaisuuksilla ei ole merkitystä, se on kuitenkin kaikilla sama. Hieman ehkä meni sekunteja totutteluun, ennen kuin sai oikean tuntuman toimintoihin. Kisassa mennään koko ajan täysillä. Ja niin kuin kilpailussa aina, selityksiä on tarjolla. Jani huomauttaa, että voittajalla ja kolmanneksi tulleella tanskalaisella on itsellään samanlainen nosturi arkikäytössä, mitä kisanosturi oli. Janin nosturi on Hiab X-HiPro 192. Ja tietenkin kisoissa koetaan aina protesteja. Niin nytkin. Tekijänä arvatenkin läntinen naapurimme. Jani sanoi ottaneensa tappion vastaan selkä suorana ja kaikkensa tehneensä. Paras mies voitti. Kilpailun voittaja sai 5 000 euron matkalahjakortin sekä 20 000 euron tuotelahjakortin Hiab-laitteiden hankintaan. Siinä hyvä syy harjoitella seuraava kertaa varten.

J.Väisänen ky
Jani Väisäsen isä toimi urallaan autonkuljettajana. Jani jatkaa alalla isän kehotuksista huolimatta. Aina välillä Jani myöntää isän ohjeiden tulevan mieleen, kun korjaa autoa näpit jäässä pimeyden ympäröimänä. Hänellä on sähköasentajan paperit taskussa, mutta ratti vain jäi käteen kiinni liiankin tukevasti jo lapsuudessa, eikä vielä ole irti päästänyt. Mies aloitti ammatikseen ajon 1990-luvun puolessa välissä vieraan palveluksessa. Samoihin aikoihin tulivat myös ensikosketukset Hiabin vipuohjattuihin nosturilaitteisiin. Radio-ohjattua nosturia hän käytti ensi kerran vuonna 1999.

Tässäkö Janin menestyksen salaisuus? Mies sanoo käyttäneensä todella paljon juuri kahmarikauhaa sekä kouraa erilaisissa maansiirtohommissa. Toistossa se juju piilee, ei kaurapuurossa.

J.Väisänen ky:n toiminta alkoi 2008 yhdellä nosturilla varustetulla autolla. Nyt Multiliftin vaijerilaitteilla varustettuja autoja on kolme. Niissä kaikissa on Hiabin kappaletavaranosturi. Talon suurin nosturi on 51 tonnimetrin XS 544. Konearsenaaliin kuuluu myös kolme mobiilinosturia (Liebherr+2 Lokomoa), Magnin kurottaja sekä JCB:n pyöräkuormaaja. Työntekijöitä on yhteensä viisi, Jani mukaan lukien. Muutama heistä on osa-aikainen. Jani kehuu miehiään monitaitoisiksi jo siitäkin syystä, että talon käytössä olevissa koneissa on lähes kaikissa erilaiset hallintalaitteet ja toimintaperiaatteet. Käyttö on siitä huolimatta turvallista ja nopeaa.
Toimialaa kysyttäessä Jani vastaa savolaisen napakasti, ”mitä sattuu, milloin sattuu ja minne sattuu”. Siinä ei länsirannikon ihminen enää keksi lisää kysyä. Jani sanoo tehneensä ja tekevänsä paljon viherrakentamista ja maansiirtoa, vaikka talossa ei aivan niihin soveltuvaa kalustoa olekaan. Hommat hoidetaan nosturin päähän kytketyllä kahmarikauhalla. Liekö Janin käsittelytaidot tulleet juuri niistä hommista, koska mies sanoo tehneensä todella paljon töitä juuri tällä menetelmällä. Kahmarikauha on verraton työkalu viherrakentamiseen ja maa-aineksien siirtoon, se on ulottuva ja nopea. Perimmäinen syy käsittelytaitoon taitaa olla valtava toistojen määrä, jota kahmarikäytössä tulee. Jani mainitsee Iisalmen kaupungin työnjohtajan aikanaan kellottaneen työntekijöiden nopeuksia. Tuolloin hän muistelee tehneensä riehumatta kahmarilla 16 tonnin murskekuorman maasta auton lavalle aikaan seitsemän minuuttia. Aika mitattiin niin sanotusti hytistä hyttiin, eli kello lähti käymään, kun mies poistui hytistä ja pysähtyi, kun kuski oli takaisin ohjaamossa.
J.Väisänen ky:n työllistäjiä ovat Iisalmen kaupungin eri tekniset osastot, paikalliset rakennusyhtiöt, taloyhtiöt, alueen muutama saha sekä yksityistaloudet. Palvelumuotoja ovat muun muassa kuljetus, nostot ja vaihtolavapalvelut.
”Monen moista merkillistäkin on vuosien aikana nosteltu, muun muassa käveleviä koneita ja kuolleita hevosia”, toteaa Jani.

J.Väisänen ky arkisissa askareissa. Kyytiin on tällä kertaa lastattu 16-metrinen kaukolämpöputken kannake siirrettäväksi paikallisen konepajan pihalta lähistön asennuspaikalle.

Hiab sopii käteen
Väisänen on tyytyväinen Hiab-nostureihin, niin teknisesti kuin organisaationa. Hän laskeskelee nyt jo ostaneensa kuusi merkin laitetta. Erityiskehut lähtevät Kari Asikaiselle, joka hoitaa teknistä tukea. Nopeaa palvelua saa lähes kellonajasta riippumatta. Kaupat puolestaan hoituvat kivuttomasti Hiabin Pohjois-Suomen myynnistä vastaavan Jarmo Lappeteläisen kanssa, jolta saa myös hyvin apua moninaisiin teknisiin haasteisiin. ”Ja toimivuudesta se kaikki lähtee. Hiabin liikkeet ovat nopeita ja tarkkoja. Ne ovat välttämättömiä ominaisuuksia kahmari- ja kourahommissa, joita meillä on paljon”, päättää maailmanmestaruushopeaa voittanut Jani Väisänen.

Team Finland Hiabin WCC-finaalissa. Keskellä Suomen jäämies nro 2, Jani Väisänen ja oikealla Janin puoliso Eeva Laukkanen, Loput Hiabin miehiä vasemmalta Henri Kitula, Jarmo Lappeteläinen ja Mika Liinanotko.

 

                                 

 

Lue seuraavaksi