Uutiset

Kuljetuskalusto

J.W. Helenius pärjää palvelulla

Lavakuljetus J.W. Helenius Oy on palvellut pääkaupunkiseudun monipuolista asiakaskuntaa laajan kaluston turvin jo vuodesta 1988 alkaen. Jouko Heleniuksen luotsaamassa yrityksessä on panostettu vahvaan asiakaspalveluun, mikä näkyy pitkinä asiakassuhteina.

Lavakuljetus J.W. Helenius Oy:n laajaan laivastoon kuuluu reilut parisenkymmentä vaihtolava-autoa, jotka operoivat lähinnä eteläisen Suomen alueella. Maltilla, joskin määrätietoisesti kasvaneen yrityksen vahvin alue on Helsingin seudun ympäristö Kauppatorilta Kehä III:lle saakka. Toiminnan kasvun vanavedessä myös maantieteellinen toiminta-alue on laajentunut, joten kantakaupungin porttikäytävän lisäksi yrityksen tunnuksia kantavan auton saattaa nähdä myös aivan pohjoisimmassa Suomessa. 

”Sinne mennään, minne asiakkaat toivovat”, summaa Jouko Helenius keväisenä päivänä yrityksen toimipisteessä Helsingin Kalliossa.

Vuosikausien ajan asiakaslähtöiseen toimintaan nojannut Helenius aloitti oman yritystoiminnan vuonna 1988 kahden auton voimalla.

”Olin työskennellyt palkkakuljettajana kymmenen vuoden ajan ja monesti ajattelin, että tätä voisi varmaan tehdä myös omiin nimiin”, valottaa Helenius yrityksen taustaa. Pitkällisen harkinnan jälkeen Helenius osti itselleen valmiin yrityksen, jonka laivastoon kuului kaksi vaijerilaittein varustettua autoa.  Mitsubishi Canterilla ajettiin kaikkein pienimpiin paikkoihin, Scania P82:lla koluttiin kooltaan suuremmat työmaat.

Pian kolmenkymmenen vuoden ikään yltävä yritys on yhdessä yrittäjänsä kanssa nähnyt jo monet nousukaudet ja taantumat. Heleniuksen mukaan paljolti jätteiden ja lumen parissa toimivan yrityksen työllisyystilanne on pysynyt varsin hyvällä tasolla, joskin hintakilpailu on omalta osaltaan jättänyt jälkensä toimintaan.

”Kilpailu on monin paikoin viety äärimmilleen, mikä vaatii meiltäkin jatkuvasti toimia kustannusten minimoimiseksi”, kertoo Helenius, jonka mukaan tyhjänäajon vähentäminen on yksi näistä tekijöistä. Laaja asiakaskunta ja osaava ajojärjestely auttavat omalta osaltaan käyttöasteen nostamisessa.

Alan, asiakkaat ja myös toimintaympäristön hyvin tunteva Helenius on hintakisan sijaan halunnut panostaa mieluummin palveluun. Heleniuksen mukaan yrityksen kalustolla hoidetaan päivittäin satakunta tilausta, jotka tehdään edelleen pääosin puhelimitse.

”Puhelin on meille se tärkein työkalu, sillä asiakkaat tarvitsevat palveluamme välillä hyvinkin nopeasti. Puhelimessa ajojärjestelijämme osaavat myös kysyä tehtävän hoitamisen kannalta olennaiset taustatiedot. Varsinkin ydinkeskustassa joudutaan monesti toimimaan kapeiden, alkujaan hevoskärryjen mukaan mitoitettujen porttikäytävien kautta”, valottaa Helenius, jonka mukaan oikeat taustatiedot edesauttavat tehtävän hoitamista kerralla kuntoon.

Ossi Junnilaisen ajokkina on Scania P450, jonka voimalähteenä on polttoainetaloudeltaan erittäin pihiksi tiedetty, yksinomaan SCR-teknologiaan nojaava 450-hevosvoimainen moottori.

Junnilaisen luotsaamassa ajokissa on VAK:n valmistama koukkulaite, joka soveltuu erilaisilla tartunnoilla varustettujen lavojen käsittelyyn. Kolmen kuukauden ikään yltänyttä ajokkia hyödynnetään lähinnä pidemmissä siirtokuljetuksissa, jolloin samalla autolla ajetaan niin isoja kuin pieniäkin lavoja.

”Tässä tehtävässä vaaditaan laitetta, jolla pystyy käsittelemään kumpaakin lavatyyppiä”, summaa Junnilainen kiitellen samalla VAK:n laitteen yksinkertaisuutta.

Ajotehtävien moninaisuudesta johtuen myös yrityksen käyttämä kalusto on hyvin monipuolista. Ahtaimpiin ruutuihin ajetaan laivastoon kuuluvalla seitsemällä Fuso Canterilla, jotka tarjoavat noin kolmen tonnin kantavuuden. Kaksinkertaisen kuljetuskyvyn tarjoavia MAN TGL-vaihtolava-autoja on ringissä parin yksikön verran – pari kaksiakselista Volvoa vie hiukan suuremman kuorman. Valtaosa ajoneuvoista on kolmiakselisia vaihtolava-autoja, joiden keulaa koristaa joko Renaultin salmiakki tai Scanian kotka. Kohta kaksi vuotta sitten kalustoa vahvistettiin myös neliakselisella nosturiautolla, jota hyödynnetään lähinnä rakennustyömaiden monipuolisissa tehtävissä.

Erilaisilla vaihtolavakuljetuksilla työllistyvän Esa Hattusen ajokkina on kohta vuoden ikäinen, täysilmajousitettu Scania P370, joka on rakennettu ajoon valmiiksi kokonaisuudeksi Jyväskylän Scania-keskuksessa. Hattusen mukaan jätepuristimien ja roskalavojen tyhjennykset ovat tämän ajokin arkipäivää, joka monesti vie auton myös korkeudeltaan rajallisiin tunneleihin.

Pääkaupunkiseudun hektinen liikenne tuo mukanaan omat haasteet, joita koetetaan nujertaa muun muassa ajojärjestelyllä. ”Mahdollisuuksien mukaan pyrimme ajamaan ruuhkaliikennettä vastaan, jolloin toiminta on tehokasta ja järkevää niin meille kuin asiakkaallekin”, pohtii kohta kolmen vuosikymmenen ajan yritystä luotsannut Jouko Helenius.

”Automyyjällä ja hänen ammattitaidollaan on ainakin minulle erittäin suuri merkitys uuden ajoneuvon hankinnan yhteydessä. Toinen erittäin ratkaisevaan asemaan nouseva seikka liittyy merkin huoltopalveluihin”, summaa Helenius ajatuksiaan. Laajan ja monipuolisen kaluston omaavassa yrityksessä nojataan yksinomaan ulkopuolisiin huoltoyrityksiin, joissa tehdään autoihin ja päällirakenteisiin kaikki tarvittava.

”En kuitenkaan näe huoltosopimuksissa suurta etua. Huolloissa tehdään auto valmiiksi ja kuntoon, jotta sillä on edessään jälleen huolettomia kilometrejä”, summaa Helenius, joka kiittelee niin Konalan Scania-pisteen kuin Vuosaaressa toimivan Autohuolto Hämäläisenkin osaamista.

Lavakuljetus J.W. Helenius Oy:n laivastoon on kohta kahden vuoden ajan kuulunut 53 tonnimetrin Palfinger-kappaletavaranosturilla ja Multilift-vaijerilaitteilla varustettu neliakselinen Scania R 500. Täysilmajousitetun ajokin omamassaksi kerrotaan noin 24 tonnia.

Jani Lindbergin luotsaamaa nosturivaihtolava-autoa hyödynnetään lähinnä pääkaupunkiseudun rakennustyömailla niin nostoissa kuin kuljetuksissakin. Lindbergin mukaan vaihtolavalaitteen edut korostuvat erityisesti saneerauskohteissa. ”Purkumateriaali voidaan kipata suoraan vaihtolavalle”, summaa Lindberg, jonka mukaan monikäyttöisyyttä lisäävä koura voidaan kiinnittää myös jibiin.

”Autoista pyritään aina rakentamaan mahdollisimman matalia, joten ilmajousitus ja matalat P-ohjaamot kuuluvat ajoneuvojen vakiovarusteluun. Kuljettajien työtä pyritään myös helpottamaan autojen varustelulla. Kaikissa autoissa on aina rautakanki-, harja- ja lapiotelineet helposti saavutettavissa paikoissa. Turvallisuuden kannalta tärkeät hälytysmajakat ovat myös itsestäänselvyys”, linjaa Helenius ajokkiensa varustelua, joka on autosta riippumatta hyvin yhtäläinen.

Autojen ohella Heleniuksen laivastoon kuuluu myös muutamia lumenaurauksessa ja -kuormauksessa hyödynnettäviä koneita sekä lähes määrätön niitä kaikkein tärkeimpiä – vaihtolavoja. Omien vaihtolavojen tarkka määrä ei taida olla kenelläkään tiedossa, työlukuna käytetään 450 lavaa.

”Meillä on käytetty omaa lavamallia, mikä omalta osaltaan helpottaa lavojen tunnistamista kentällä”, tuumaa Jouko Helenius.

Heleniuksen viimeisimmät raskaat vaihtolava-autot on useimmiten myynyt Konalassa istuva Daniel Ljungqvist. Herrasmiesten yhteistyön kerrotaan saaneen alkunsa reilu vuosikymmen sitten, joten automyyjälle on kertynyt kokemusta ja osaamista Heleniuksen peräänkuuluttamista lukuisista pienistä. mutta samalla merkityksellisistä yksityiskohdista.

Kuljetusyrittäjä ja automyyjä ovat tehneet kauppaa jo vuosikymmenen ajan, joten myyjälle on kertynyt osaamista ja asiantuntemusta niin asiakkaasta kuin hänen ajotehtävästäänkin. ”Vähitellen olen oppinut räätälöimään juuri Heleniuksen mallin mukaisen auton”, summaa Ljungqvist ajatuksiaan. 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi