Uutiset

Työkoneet

Indexator keräsi ammattilaiset yhteen – konekauppiaat lähtivät Ruotsiin

Rototilt -kauhanpyörittäjien ohella Indexator AB valmistaa metsäkoneisiin sekä materiaalikäsittelyyn tarkoitettuja kääntäjiä. Näiden valmistus toimi vanhassa tehtaassa ja uusi, vuonna 2007 valmistunut tuotantolaitos on pyhitetty täysin Rototilttien kokoamiseen. Huippumoderni, 6000 neliömetrin tehdas maksoi nelisen vuotta sitten noin 12 miljoonaa euroa ja kuluneina vuosina lisäinvestointeja on tehty. Tehtaalla sijaitsee myös ainutlaatuinen testi- ja koelaboratorio. Tiloista löytyy mm. maailman ainut kauhanpyörittäjien rasituspenkki, jolla voidaan simuloida nopeasti oikeassa työssä syntyviä voimia ja rasituksia. Eri materiaalien tutkimiseen ja analysointiin löytyy niin ikään omat laitteet ja henkilökunta. Kaikki hitsaustyö ostetaan viereiseltä Cranabin tehtaalta.
Kauhanpyörittäjät myydään lähes yksinomaan eri konemerkkien maahantuojille, kun taas rotaattorit menevät OEM –tuotteina (original equipment manufacturer) suoraan esimerkiksi metsäkonevalmistajille.

Noreco oli ensin

Rototiltin historia ulottuu aina 80 –luvun puoliväliin asti, jolloin Noreco Ab aloitti kauhanpyörittäjien valmistuksen Ruotsissa.  Indexatorin perustaja Allan Jonsson osti tuotteen valmistusoikeudet vuonna 1992. Toisen polven omistajiin kuuluva, nykyinen Rototilt –divisioonan toimitusjohtaja Anders Jonsson kertoi, että isänsä näki tuotekonseptissa valtavat mahdollisuudet kehittää kaivukonetta entistä monipuolisemmaksi.
”Konsepti on lyönyt itsensä vahvasti läpi Pohjoismaissa. Nykyään jo 90 prosenttia kaikista myydyistä kaivukoneista täällä Ruotsissa varustellaan kauhanpyörittäjällä. Kilpailijoita on vuosien saatossa ilmaantunut, mutta meillä on yli 50 prosentin markkinaosuus sekä Ruotsissa että Suomessa”, kertoo Jonsson.
”Uusi tehdas valmistui siis nelisen vuotta sitten ja kaikki näytti hienolta. Kunnes amerikkalainen Lehman Brothers teki konkurssin. Hyvin käyntiin saatu tuotanto lopahti kysynnän kariutuessa yhtäkkiä. Käytimme tuon lyhyen laskusuhdanteen panostamalla tuotekehitykseen ja tuotantoon. Meidän tuotteidemme punainen lanka on optimoida paino ja lujuus. Kaksi asiaa, joiden parissa riittää puuhaa ja tutkimista”, jatkaa Jonsson.
Rototilt -tehtaan tuotanto perustuu FMS –tuotantojärjestelmään (flexible machining system). FMS on eräänlainen tehtaan poikki kulkeva automaattinen varasto, josta kaikki materiaalit ja komponentit syötetään tietokoneohjatulla robottinosturilla työstökoneille ja kokoonpanoon. Myös ympäristöystävällisesti toimiva maalaamo on sisällytetty osaksi linjaa.
Eri ”solut” siis sijaitsevat pitkän varaston molemmilla sivuilla, eikä minkäänlaista varsinaista kokoonpanolinjaa ole. Tuotantojärjestelmään on integroitu myös myynti, tilausten teko ja tuotantosuunnittelu. Tämä tarkoittaa sitä, että koko ketju suunnittelusta valmiiden Rototilttien toimitukseen on nivottu samaan tietokoneohjattuun järjestelmään. Kaikki valmiit Rototiltit myös testataan perusteellisesti ennen asiakkaille toimittamista.
”Koko valmistusketju on omissa käsissä. Emme ole monien muiden tavoin siirtäneet esimerkiksi osavalmistusta ns. halpamaihin. Tämä on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi”, päättää Jonsson.

ProPlussaan myös pyörä- ja telaohjaus

”Tänään erilaisia variaatioita tuotteista on tarjolla runsaasti. Esimerkiksi pikakiinnitysjärjestelmiä on tiedossa 70 erilaista. Ohjausjärjestelmistäkin on tarjolla 15 variaatiota. Koneiden tappikoot sekä tappivälit ja akselileveydet vaihtelevat eri merkeissä ja siksi epäkeskoon perustuva Multi-kiinnitysjärjestelmämme on osoittanut suosionsa Suomessakin”, aloittaa Vuorenhela tuotteiden esittelyn suomalaisjoukolle.
Rototilt –mallisto on ennallaan. Pienin malli RT 20 soveltuu 3-6 tonnin koneisiin ja suurin pyörittäjä RT 80 on yläpäässä sovitettu aina 32 tonnin peruskoneisiin saakka. RT40B on uusin malli ja tuli markkinoille keväällä. Sen myötä kaikkiin malleihin on asennettu uudet venttiilit, joissa on entistä pienemmät häviöt. Tämä vaikuttaa alentavasti peruskoneen polttoaineen kulutukseen”, lupaa Vuorenhela.
Kotelot on niin ikään kaikissa malleissa valetut. Näin materiaali kohdennetaan oikeaan paikkaan ja laite saadaan kevyemmäksi.
”Maxpossa esittelimme ensi kertaa myös keskusvoitelujärjestelmän pyörittäjiin. Se voidaan liittää osaksi useimpia keskusvoitelujärjestelmiä. keskusvoitelujärjestelmän puuttuessa käsivoitelua varten laitteissa on yksi nippa, josta voidaan rasvata kallistussylinterin ylä- ja alakiinnikkeet sekä kallistusakselin tapit.”
”ProPlus –järjestelmä on ollut markkinoilla jo useita vuosia ja se on Suomessa ollut suosittu. Peruspakettiin kuuluu ohjausyksikkö, venttiililohko, säätöventtiili ja koneen alkuperäiset kaivuvivut korvaavat ProPlus –joystickit. Lisävarusteena siihen saa pyörien ohjauksen pyöräalustaisiin kaivukoneisiin ja telaohjauksen tela-alustaisiin koneisiin. Esimerkiksi kaapeliauraajat ovat ottaneet ominaisuuden hyvin vastaan, kun käsiä ei tarvitse irrottaa vivusta auratessa”, jatkaa Vuorenhela.
”Ohjausta varten lisätään toinen ns. älyboxi. Huomattava on, että pyöräalustaisissa koneissa ohjauksen saa kytkeä vain hitaammalle puolelle. Tela-ohjauksessa sekä eteen/taakse ajo ja kääntö saadaan vipuihin. Maksimissaan käyttöön saadaan viisi rullaa”, lopettaa Vuorenhela.

Lue seuraavaksi