Uutiset

Työkoneet

Hitachin viitossarjalainen Joensuussa

Joensuulainen M. Levy Oy urakoi maarakennusta ja myy soraa toimien joustavasti vankan kokemuksen ja osaavan henkilöstön voimin. Ensimmäinen Hitachin kaivukone yritykselle tuli vuonna 1990 ja nyt talvella hankittu Hitachi ZX250 LC-5 on neljäs kone tätä merkkiä. Kone on alueen ensimmäinen viitossarjalainen tätä kokoluokkaa.

Matti Levy kertoo, että yritys on toiminut alalla jo yli 50 vuotta. ”Perinteitä meillä on konehommista 1950-luvulta lähtien, kun isäni urakoi koneiden ja autojen kanssa jo tuolloin. Oikeastaan alalla perhe oli jo edellisessäkin sukupolvessa, mutta silloin ojankaivukoneena oli lapio. Yrityksessämme on nyt mukana kolmas sukupolvi ja neljäs on kasvamassa”, taustoittaa Matti.

Keskeisenä toimintamuotona yrityksellä on kiviainesten toimittaminen. Soranottoalueita yrityksellä on useita ja niistä soralajikkeita toimitetaan Joensuuhun ja lähikuntiin. Merkittävässä osassa ovat myös maarakennustyöt, joita tehdään pääasiassa kaupungille, mutta myös rakennusliikkeille ja omakotirakentajille.

Kaikkiaan M. Levy Oy:llä on kolme kaivukonetta, joista yksi on Hitachi. Nyt tulleen Hitachin edeltäjä oli samanlainen kolmossarjalainen vuosimallia 2007. ”Koneen uusimisella haettiin entistä parempaa polttoainetaloutta, joskin myös uudempaa kalustoa”, kertoo Matin vanhin poika Marko Levy, joka on 1980-luvun lopulta lähtien ollut vahvasti mukana yrityksen toiminnassa. ”Luotettavuutta myös uudella koneella haettiin, kun vanhassa oli jo 11 000 tuntia mittarissa. Se kone meni kyllä todella pienin remontein ja alakerta oli vielä ihan hyvässä kunnossa.”

Kooltaan 25-tonnista konetta Levyt pitävät juuri sopivana kunnallisteknisiin töihin. ”Ulottuvuutta ja voimaa on riittävästi ja isompikaan kone ei oikein saisi olla näissä hommissa”, sanoo Marko.

Maaliskuun lopulla uusi viitossarjalainen Hitachi oli Joensuuhun rakenteilla olevalla uudella Karhunmäen asuinalueella kaivamassa kunnallistekniikkaa. Kuljettaja Jari Vienola on Hitachi-miehiä ja kovasti tyytyväinen uuteen tulokkaaseen. ”Kyllä tämä vaikuttaa menevän pienemmällä polttoaineella kuin edeltäjä. Ensikokemusten perusteella ero näyttää olevan parin litran luokkaa tunnissa.”

Moottori on Isuzun valmistama 5,2-litrainen Stage IIIB -luokan diesel. Isuzu käyttää päästörajojen saavuttamiseksi dieselmoottoreissaan pakokaasujen takaisinkierrätystä, eli EGR-teknologiaa partikkelisuodattimineen ja hapetuskatalysaattoreineen. Partikkelisuodattimen käyttö vaatii regeneroinnin, eli partikkelien polton aika ajoin. Hitachissa tämä tapahtuu automaattisesti.

”Poltto on toiminut hyvin eikä se vaikuta työn tekemiseen. Kyllä sen huomaa, kun poltto lähtee käyntiin hieman nousevista kierroksista ja toimenpide kestää noin 10–15 minuuttia. Hiukkasten määrää voi seurata myös koneen näytöstä”, tietää Vienola.

Koneen myynyt Aarne Halmetoja Rotatorilta huomauttaa, että konetta ei kannata sammuttaa regeneroinnin lähdettyä käyntiin, vaan töitä kannattaa jatkaa sen suoriutumisen ajan. ”Toki koneen voi sammuttaa, mutta silloin poltto jää kesken eikä se ole parasta hiukkassuodattimelle, joskaan se ei sitä rikokaan.”

Vienola on todennut koneessa olevan monia edellisestä mallista kehittyneitä ominaisuuksia. ”Esimerkiksi hallintalaitteet ovat entistä paremmat ja yhdellä napilla on enemmän toimintoja. Ohjaamo on entistä hiljaisempi ja hydrauliikka entistäkin parempi kolmen pumpun käyttämisen ansiosta. Myös koneen ulkopuolelle päin kone on entistä hiljaisempi, mikä on erityisesti vieressä ja montussa työskentelevien mieleen.”

”Kamera on entistä parempi ja sen avulla näkee perän nyt todella tarkasti”, jatkaa Vienola. ”Huoltokohteet ovat entistä paremmin esillä, esimerkiksi veden poisto tankista käy nyt kätevästi ja telojen kiristys on kehittynyt aikaisemmasta. Monia pieniä yksityiskohtia on viety ajatuksella eteenpäin, kuten tankin korkki, joka ei nyt pääse tipahtamaan missään kohdassa.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi